Кабачок – універсальний, зручний та гнучкий продукт. За скромною, непоказною оболонкою ховається океан корисності. Молоді кабачки мають найкращі смакові якості та легко засвоюються..
Найчастіше рецепти з кабачка це швидко, просто та бюджетно. Кабачки у вершковому соусі не виняток. Так, вартість жирних вершків може трохи кусатися. Але воно того варте, а ось економити і брати менш жирні – не рекомендую, вони розшаруться в процесі випікання і соус буде зіпсований.
Завдяки нейтральному смаку, кабачок щоразу розкривається новими нотками, залежно від використовуваних інгредієнтів та варіацій у приготуванні. Ми ж використовуватимемо безпрограшну комбінацію: кабачок та часник. Вершки і сир дадуть відповідно солодощі та солоності, а тім’ян додасть в аромат цікавих акцентів.
⏱ Загальний час приготування – 45 хвилин. З них 20 хвилин на підготовку та приготування + 25 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 4 порції:
- 750 г кабачків (2-3 середні кабачки)
- 150 г сиру (будь-який, на ваш смак)
- 300 мл вершків (33% жирності)
- 2 зубчики часнику
- щіпка тім’яну (~1/2 ч.л.)
- сіль
- чорний перець

Спосіб приготування
Розігрійте духовку до 180 ℃ /360 ℉, режим верх-низ.
750 г кабачків помийте і наріжте кружальцями товщиною трохи більше ніж 1 см.




На сковороду налийте олію і розігрійте її. Після цього викладайте нарізані кабачки і обсмажуйте партіями, з обох боків до появи рум’яної скоринки.
Обсмажені кабачки відкладіть у тарілку.
Солити кабачки зараз не треба. Інакше вони пустять сік і не будуть смажитися, а просто почнуть тушкуватись або варитися, а нам цього не потрібно. Ми посолимо їх перед запіканням.





Поки кабачки смажаться, натріть 150 г сиру на крупній тертці. Сир використовуйте той, що вам більше подобається.


Візьміть 300 мл вершків жирністю 33% і додайте до них половину натертого сиру, всипте щіпку тім’яну і перемішайте.



2 зубчики часнику дрібно посікти ножем або натріть на дрібній тертці. Я для цього використовую свою улюблену тертку Microplane.
Додайте часник до вершково-часникового соусу і ще раз перемішайте соус.


Кабачки викладіть внахлест один на одного у форму для випічки (я використовував форму розміром 21*28 см).



Кабачки посоліть до смаку. Враховуйте солоність використовуваного сиру.



Соус також посоліть невеликою щіпкою солі та перемішайте. Залийте кабачки соусом.



Зверху кабачки присипте сиром, що залишився.


Відправте кабачки в розігріту духовку на 20-25 хвилин.
Враховуючи, що кабачки можна їсти і сирими, а ми їх уже підсмажили – орієнтуйтеся на сир і соус. Коли сир розплавиться, а соус трохи загусне — страва готова.


Кабачки у вершково-часниковому соусі з сиром

Ingredients
- 750 г кабачків (2-3 середні кабачки)
- 150 г сиру (будь-який, на ваш смак)
- 300 мл вершків (33% жирності)
- 2 зубчики часнику
- щіпка тім'яну (~1/2 ч.л.)
- сіль
Instructions
- Розігрійте духовку до 180 ℃ /360 ℉, режим верх-низ.
- Кабачки наріжте кружальцями товщиною трохи більше 1 см.
- Розігрійте сковороду, додайте нейтральну рослинну олію та обсмажте кабачки партіями, до рум'яної скоринки з двох боків. Перекладіть на тарілку.
- Сир натріть на великій тертці. Додайте половину сиру до вершків. Туди ж всипте щіпку тім'яну, і натертий на дрібній тертці або порубаний часник. Перемішайте.
- У форму для випічки викладіть кабачки внахлест один на одного. Посоліть кабачки та соус. Залийте кабачки соусом, зверху присипте сиром, що залишився.
- Запікайте кабачки 20-25 хвилин, орієнтир готовності – розплавлений сир.