Білий цибульний суп не варто плутати з класичним і всім відомим французьким цибульним супом. Це інша страва.
Білий цибульний суп родом з Англії, він куди простіший у приготуванні, кремоподібний, ну або якщо хочете – суп-пюре. Правда тут, на відміну від інших супів пюре, загущення відбувається на основі Ру та соусу Бешамель.
За рахунок молока у складі, суп набуває не тільки кремоподібної консистенції, але й кремового, трохи солодкуватий присмак.
Подається суп прикрашений вершками та дрібно рубаною зеленню петрушки, але також може бути поданий із підсмаженими на сковороді крутонами, з додаванням оливкової олії.
Рецепт з книги Keith Floyd asplshanddash!.
⏱ Загальний час приготування – 45 хвилин. З них 30 хвилин на підготовку та приготування + 15 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 4 порції:
- 50 г вершкового масла
- 4 великі цибулини
- 2 стебла селери
- 50 г пшеничного борошна першого гатунку
- 300 мл молока
- 1 ст. л. води
- 900 мл курячого бульйону
- 1/4 мускатного горіха
- сіль
- чорний перець
Для подачі:
- 150 мл вершків (10-20% жирності)
- Петрушка чи інша улюблена зелень

Спосіб приготування
2 стебла селери розріжте на дві частини, листя відріжте і відкладіть убік. Кожну частину стебла розріжте на кілька скибочок уздовж, складіть їх разом і наріжте на дрібні кубики зі стороною приблизно 0,5 см (дюйми?). Нарізану селеру перекладіть у миску.
Візьміть 4 великі цибулини, очистіть їх від лушпиння і зріжте верхній хвостик. Розріжте навпіл, зробіть поздовжні надрізи, не дорізаючи остаточно. Розгорніть цибулину на 90 градусів, зробіть глибокий надріз посередині тримаючи ніж паралельно дошці, а потім наріжте на дрібні кубики.
Щоб половинка цибулини не розпадалася при нарізуванні, не відрізайте її донце (нижню частину). Так набагато зручніше нарізати на кубики, адже цибулина не розпадеться на окреме листя.
Подрібнену цибулю перекладіть у миску.
Гілочки петрушки зберіть у пучок і дрібно нарубайте ножем. Нарізану петрушку перекладіть у тарілку.
Замість петрушки можна використовувати будь-яку зелень, яка вам більше подобається.
Візьміть велику каструлю, поставте її на плиту на середній вогонь. Додайте трохи вершкового масла, розтопіть і засипте нарізану цибулю і селеру.
Влийте 1 ст. л. води, перемішайте. Накрийте кришкою і залиште нудитися до м’якості, періодично помішуючи овочі. На це піде близько 8-10 хвилин.
Перекладіть вміст каструлі у чашу кухонного комбайна або блендера. Пюруйте овочі до однорідності протягом 3 хвилин.
На окремій конфорці нагрійте 900 мл курячого бульйону.
Викладіть вершкове масло, що залишилося в ту ж каструлю, розтопіть. Додайте 50 г пшеничного борошна першого гатунку. Постійно помішуючи приготуйте Ру (докладніше про це – тут). Коли піде запах сирої муки починайте потроху вливати молоко і постійно енергійно помішуйте віночком, поки не вийде гладкий густий соус.
Влийте гарячий бульйон у соус, збивайте віночком до однорідності.
Додайте в отриманий бульйон пюре з цибулі та селери. Постійно помішуючи, доведіть вміст до однорідної консистенції. Натріть 1/4 мускатного горіха і виправте на сіль і перець за смаком.
Білий цибульний суп готовий.
Розлийте по тарілках, прикрасьте вершками і дрібно нарізаною зеленню петрушки.
Смачного.

Білий цибульний суп

Ingredients
- 50 г вершкового масла
- 4 великі цибулини
- 2 стебла селери
- 50 г пшеничного борошна першого гатунку
- 300 мл молока
- 1 ст. л. води
- 900 мл курячого бульйону
- ¼ мускатного горіха
- сіль
- чорний перець
Для подачі:
- 150 мл вершків (10-20% жирності)
- петрушка (чи інша улюблена зелень)
Instructions
- Цибулю та селеру наріжте дрібними кубиками. Візьміть глибоку сковороду, влийте 1 ст. л. води і додайте трохи вершкового масла, нагрійте сковороду і додайте цибулю і селеру. Накрийте кришкою, томіть до м'якості.
- Перекладіть вміст сковороди у кухонний комбайн або блендер, пюруйте до однорідності.
- Додайте вершкове масло, що залишилося у сковороді, розтопіть. Додайте борошно. Постійно помішуючи приготуйте ру (докладніше про це – тут). Потрохи вливайте молоко і постійно помішуйте віночком, поки не вийде гладкий густий соус.
- На окремій конфорці нагрійте курячий бульйон. Влийте його в глибоку сковороду до соусу, додайте пюре з цибулі та селери. Постійно помішуючи, доведіть до однорідної консистенції.
- Натріть мускатний горіх і виправте на сіль та перець, за смаком.
- Розлийте по тарілках, подавайте з вершками та дрібно нарубаною зеленню петрушки.