Азія завжди була попереду решти світу, коли мова йшла про страви з яскравими, чіткими смаками. Їжа відрізняється складністю, яку неможливо перевершити.
Гадаю, так історично склалося через бідність населення та його потребу споживати велику кількість рису та локшини. Рис сам по собі досить нейтральний і прісний на смак, проте він дешевий і широко доступний, на відміну від м’яса та інших дорогих продуктів. Через це азіатським м’ясним стравам надавали якомога сильніший аромат, щоб урізноманітнити смак рису і дозволити використовувати їх у невеликих кількостях
Цей рецепт курки в карамелі по-в’єтнамськи – не виняток. Карамельний соус надає курці солодкість і таку ж гладкість, як у карамелі. Трохи чилі злегка лоскоче смакові рецептори, а рибний соус чудово підкреслює смак м’яса, робить його більш насиченим і допомагає зв’язати всі смаки воєдино. Зрештою, солодкі та солоні компоненти ідеально поєднуються. Ще раз нагадуючи нам, що більшість геніальних речей – прості.
Незаперечним плюсом цієї страви є те, що вам не потрібно бруднити багато посуду. Весь процес відбувається в одній великій сковороді або воку. У ній ми будемо обсмажувати курку, готувати соус і доводити страву до готовності.
Інгредієнти
- 6-8 chicken thighs
- 1 tbsp. vegetable oil
- 70 g sugar
- 2 tbsp. fish sauce
- 3 cloves garlic, finely sliced
- 150 ml of water
- Black pepper to taste
- 1 chili pepper
- salt
To serve:
- sliced cucumber
- boiled rice
Спосіб приготування
Я рекомендую використовувати для цього рецепта курячі стегенця. Завдяки високому вмісту жиру смак страви буде більш насиченим, а м’ясо залишиться ніжним і соковитим навіть при тривалій термічній обробці. За бажанням можна використовувати четвертинки – ефект буде приблизно однаковий.
Можна використовувати і грудки, але тоді доведеться трохи змінити технологію приготування, щоб не пересушити м’ясо. Якщо ви готуєте з грудкою, план такий: наріжте грудку у формі метелика і обсмажте її до готовності (65 градусів Цельсія всередині), +/- 5 хвилин з кожного боку. Дати відпочити і нарізати довгими смужками. Потім змішуємо все для соусу, але м’ясо кладемо в нього в останню чергу, лише на пару хвилин.
Крок 1. Посолити курку, розігріти 2 ст.л. олії у великій сковороді та обсмажити її з одного боку.
Посоліть курку з обох боків. Розігрійте олію у великій сковороді або вок і покладіть курку шкіркою вниз. Готуйте на середньому вогні близько 8 хвилин, до золотистої скоринки.
Крок 2. Перевернути і смажити ще 2-3 хвилини. Викласти на тарілку. Поки смажиться курка, подрібнюємо часник.
Перевертаємо і смажимо ще 2-3 хвилини. Викладаємо курку на тарілку. З стегенець виділяється багато жиру, тому злийте зайвий жир, залишивши приблизно 2 ст.л. на сковороді.
Поки смажиться курка, подрібнюємо часник.
Крок 3. Обсмажити 3 зубчики дрібно нарізаного часнику.
Додаємо часник на сковороду і злегка обсмажуємо близько хвилини. Вливаємо 2 ст.л. рибного соусу, додаємо 70 г цукру, 150 мл води і доводимо до кипіння. Зішкребти з дна сковорідки прилиплі шматочки.
Крок 4. Повернути курячі стегенця в сковороду шкіркою догори, зменшити вогонь і готувати 10 хвилин.
Повертаємо курку в сковороду шкірою догори. Зменшуємо вогонь до мінімуму і готуємо 10 хвилин.
Крок 5. Перевернути курячі стегенця, накрити кришкою і готувати 15 хвилин, поки соус не загусне і не стане приємного карамельного кольору.
Перевертаємо курку шкірою вниз, накриваємо кришкою і готуємо ще 15 хвилин, поки зайва рідина не випарується, а соус не набуде консистенції і кольору рідкої карамелі.
During the final minutes, shake the frying pan slightly to avoid burning.
If you see that the sauce has darkened in the center and the color has changed very little at the edges, mix the contents of the frying pan with a spatula.
Step 6. Stir the contents again. Serve with boiled rice and sliced cucumber.
Mix the contents of the pan well to cover the chicken with the sauce on all sides. Sprinkle chicken with finely sliced chili. Serve with boiled or steamed rice and fresh cucumber slices. Sprinkle with finely sliced Chile. Don’t forget to top the chicken and rice with the rest of the sauce from the pan.
FAQ
Can it be cooked without sugar?
No.
Can it be cooked without fish sauce?
Yes. But the caramel chicken will lose some of its flavor.
Can it be cooked without chicken?
Absolutely not.
What to replace fish sauce with?
You can try to replace fish sauce with soy sauce. Or a mix of soy sauce and lime juice in the ratio of 1 to 1. Or a mix of say sauce and rice vinegar in the same ratio.
Can it be cooked without garlic?
Yes, but you will lose some taste and flavour too.
Can it be cooked without chilli?
Yes.
