Дзадзики

Дзадзики – традиційний грецький соус-закуска на основі йогурту з додаванням огірка і часнику. Має дуже свіжий смак, що нагадує про літо, пікніки на природі, свіжі овочі і барбекю.

Цікава особливість дзадзики полягає в тому, що це водночас і соус, і окрема страва. В якості соусу дзадзики можна подавати до смаженої риби, м’яса і використовувати як заправку для салатів. У Греції його подають до гірос – грецького аналога кебабу та сувлкакі – курячих (і не тільки) шашличків на дерев’яних шпажках.

Але частіше дзадзики подають у складі мезе — набору закусок перед основною стравою. З пітою, хлібом та/або овочами.

Крім основних інгредієнтів, я додав до соусу лимонний сік і кріп, щоб ще більше підкреслити його свіжість.

Інгредієнти:

Інгредієнти для приготування дзадзики: грецький йогурт, огірок, лимон, часник, оливкова олія, кріп
  • 300 гр грецького йогурту, жирністю 8-12%
  • 150 гр огірка (~ половина довгого огірка)
  • 3 зубчики часнику
  • 15 мл лимонного соку (~ сік половини лимона)
  • цедра половини лимона
  • гілочка кропу
  • 1-2 ст. л. оливкової олії extra-virgin

Обладнання:

— терка

Приготування

Я готую дзадзики відразу в блюді в якому його подаватиму. Так швидше і мажеться менше посуду.

На дрібній тертці натріть цедру половини лимона, додайте в йогурт.

Видавити в йогурт сік половини лимона. Я підставляю долоню та видавлюю лимон на неї. Сік протікає крізь пальці, а кісточки залишаються у руці. Їх викидаємо.

В окрему миску натріть 150 гр огірка на великій тертці.

Відіжміть огірок від зайвого соку і додайте в йогурт.

Очистіть і дрібно порубайте 3 зубчики часнику. Додайте в йогурт.

Відірвіть зелень кропу від стебел і дрібно порубайте ножем. Стебла використовуйте в інших стравах або викиньте. Додайте нарізаний кріп у блюдо.

Перемішайте і влийте 1-2 ст.л. оливкової олії. Якщо йогурт малої жирності і досить рідкий – додайте менше олії, якщо густий – більше. Посоліть щіпкою солі, перемішайте спробуйте на смак. Досоліть за потреби.

Традиційно в дзадзики використовується мала кількість солі, і на смак він відчувається несолоним. Робіть на власний смак. Якщо смачно без солі чи з малою кількістю так і залишайте. Якщо спробували й таке відчуття, що чогось не вистачає – посоліть ще.

Подавайте з овочами та нарізаними на трикутники пітами. Наприклад, приготовленими за цим рецептом. Також ви можете подати дзадзики до м’яса чи риби, заправити салат чи з’їсти всю тарілку ложкою.

Дзадзіки - соус-закуска з Греції на основі йогурту з додаванням огірка та часнику | Покроковий рецепт з фото від BayevsKitchen
Дзадзики - традиційний грецький соус-закуска на основі йогурту з додаванням огірка і часнику. Має дуже свіжий смак, що нагадує про літо, пікніки на природі, свіжі овочі і барбекю.

Дзадзики

No ratings yet
Дзадзики – традиційний грецький соус-закуска на основі йогурту з додаванням огірка і часнику. Має дуже свіжий смак, що нагадує про літо, пікніки на природі, свіжі овочі і барбекю.
CourseЗакуска
CuisineГрецька
Prep Time5 minutes
Cook Time8 minutes
Total Time13 minutes
Servings4 порції

Equipment

  • Тёрка

Ingredients 

  • 300 гр грецького йогурту ( 8-12% жирністю)
  • 150 гр огірка (~ половина довгого огірка)
  • 3 зубчики часнику
  • 15 мл лимонного соку (~ сік половини лимона)
  • ½ цедра лимона
  • гілочка кропу
  • сіль
  • 15-30 мл оливкової олії (extra virgin, 1-2 ст.л.)

Instructions

  • На дрібній тертці натріть цедру половини лимона, додайте в йогурт.
  • Вижміть в йогурт сік половини лимона.
  • Очистіть і дрібно порубайте 3 зубчики часнику і зелень кропу (тільки зелень). Додайте в йогурт.
  • В окрему миску натріть 150 гр огірка на великій тертці.
    Відіжміть огірок від зайвого соку і додайте в йогурт.
  • Перемішайте і влийте 1-2 ст.л. оливкової олії. Посоліть до смаку.

Leave a Comment

Recipe Rating