Сочевичний Турецький Крем Суп

Суп із сочевиці – одна з найбільш популярних страв національної турецької кухні. У Туреччині його можна зустріти у меню практично будь-якого ресторану. Але й за межами Туреччини цей суп завоював популярність практично у всій Європі та країнах Близького Сходу.

Вигаданий він був не турками. Перші згадки про суп із сочевиці зустрічаються в Біблії та в одному з коментарів Аристофана, давньогрецького поета. Чесно зізнаюся – я не маю жодного поняття, чим біблійна версія супу відрізнялася від сучасної турецької і чи відрізнялася взагалі. Але швидше за все чимось відрізнялося.

Як би там не було, готуватимемо сьогодні ми саме турецьку варіацію цього супу.

Коротко розповім, чому сочевичний суп заслуговує на вашу увагу.

  1. Суп готується дуже швидко. Від початку приготування до подачі у вас піде 30-40 хвилин. З них 5-7 хвилин підуть на підготовку інгредієнтів (почистити та нарізати картоплю, моркву, цибулю), 5 хвилин – на обсмажування овочів. Далі залишається лише зварити сочевицю та пюрувати.
  2. Незважаючи на всю простоту процесу приготування та повсякденність інгредієнтів суп виходить дуже поживним, ароматним та насиченим.
  3. Він практично нічого не вартий у фінансовому сенсі. Вершкове масло, напевно, найдорожчий інгредієнт, і той, за бажанням, можна замінити рослинним.

Крім цих 3 пунктів можна було б на додачу розповісти про корисність супу і десятку, якщо не сотні цілющих властивостей сочевиці. Але я не дієтолог, щоб міркувати про корисність тих чи інших продуктів.

Тож скоріше зберігаємо піст і за першої нагоди біжимо готувати. Після чого не забуваємо розповісти у коментарях як смачно вийшло.

Що знадобиться?

Інгредієнти:

Для подачі:

  • 1 ст. л паприки
  • 20-30 гр вершкового масла

Обладнання:

  • Блендер (занурювальний або стаціонарний)

Покроковий Рецепт Приготування Сочевичного Турецького Крем Супу

КРОК 1. Цибулю, моркву та картоплю наріжте кубиками. Довільно наріжте помідори і дрібно порубайте часник.

Очистіть 1 цибулину, 1 моркву та 1 картоплину, а потім наріжте невеликого розміру кубиками зі стороною 0,5 см.

2 зубчики часнику порубайте якомога дрібніше.

1 помідор розріжте на чверті, а потім переріжте їх ще раз навпіл.

Перець чилі (якщо використовуєте і любите гостріше) розріжте навпіл і витрусіть насіння.

Турецький крем суп з червоної сочевиці. Покроковий рецепт. Крок 1. Цибулю, моркву та картоплю наріжте кубиками. Довільно наріжте помідори і дрібно порубайте часник.

КРОК 2. Сочевицю промийте, зливши воду 2-3 рази.

Зважте 200 гр червоної сочевиці (приблизно 1 склянку), пересипте у відповідну за обсягом ємність і залийте водою.

Пополощіть сочевицю рукою протягом 10-15 секунд, а потім злийте воду накривши каструлю плоскою тарілкою.

Залийте водою знову і повторіть процес промивання ще кілька разів.

Турецький крем суп з червоної сочевиці. Покроковий рецепт. Крок 2. Сочевицю промийте, зливши воду 2-3 рази.

КРОК 3. У каструлі обсмажте цибулю у 2х ст. л. олії, додайте часник і обсмажте ще хвилину. Додайте моркву, картоплю, томати, томатну пасту, промиту сочевицю і влийте 1,5 л окропу. Накрийте кришкою та готуйте 20 хвилин на повільному вогні.

Візьміть каструлю об’ємом 3+ літри та поставте на середній вогонь.
Влийте 2 ст. л. рослинної олії, злегка розігрійте її і додайте нарізану цибулю. Обсмажуйте протягом декількох хвилин, поки вона не стане м’якою. Додайте часник і помішуючи обсмажте ще протягом хвилини.

Далі додайте нарізану моркву, картоплю, помідор, 1 ст. л. томатної пасти, сочевицю та половину перцю чилі (якщо використовуєте). Злегка обсмажте вміст каструлі, помішуючи і влийте 1,5 л. окропу.

Доведіть до кипіння і накрийте кришкою каструлю. Готуйте 20 хвилин зменшивши вогонь.

Турецький крем суп з червоної сочевиці. Покроковий рецепт. Крок 3. У каструлі обсмажте цибулю у 2х ст. л. олії, додайте часник і обсмажте ще хвилину. Додайте моркву, картоплю, томати, томатну пасту, промиту сочевицю і влийте 1,5 л окропу. Накрийте кришкою та готуйте 20 хвилин на повільному вогні.

КРОК 4. Посоліть і поперчіть. Парируйте суп занурювальним блендером або перелийте в чашу і використовуйте стаціонарний. Спробуйте та виправте на сіль та перець.

Додайте сіль та перець. Якщо використовуєте занурювальний блендер – пюрируйте прямо в каструлі. Якщо стаціонарний – перелийте суп у чашу блендера та пюрируйте.

Перш ніж пюрирувати суп перець чилі бажано дістати.

Спробуйте і досоліть.

Турецький крем суп з червоної сочевиці. Покроковий рецепт. Крок 4. Посоліть і поперчіть. Парируйте суп занурювальним блендером або перелийте в чашу і використовуйте стаціонарний. Спробуйте та виправте на сіль та перець.

КРОК 5. Для подачі розтопіть вершкове масло у невеликій сковороді, додайте паприку та перемішайте. Розлийте суп по тарілках і полийте розтопленим маслом.

Перед подачею розтопіть на повільному вогні 20-30 г вершкового масла. Коли масло розтане і набуде золотистого відтінку додайте 1 ст. л. паприки та перемішайте. Розлийте суп по тарілках і подавайте полив щойно приготованим ароматним маслом.

КРОК 5. Для подачі розтопіть вершкове масло у невеликій сковороді, додайте паприку та перемішайте. Розлийте суп по тарілках і полийте розтопленим маслом.
Турецький крем суп із червоної сочевиці: покроковий рецепт
Турецький крем суп із червоної сочевиці: покроковий рецепт
Суп із сочевиці – одна з найбільш популярних страв національної турецької кухні. У Туреччині його можна зустріти у меню практично будь-якого ресторану. Але й за межами Туреччини цей суп завоював популярність практично у всій Європі та країнах Близького Сходу.
Вигаданий він був не турками. Перші згадки про суп із сочевиці зустрічаються в Біблії та в одному з коментарів Аристофана, давньогрецького поета. Чесно зізнаюся - я не маю жодного поняття, чим біблійна версія супу відрізнялася від сучасної турецької і чи відрізнялася взагалі. Але швидше за все чимось відрізнялося.

Сочевичний Турецький Крем Суп

No ratings yet
Суп із сочевиці – одна з найбільш популярних страв національної турецької кухні. У Туреччині його можна зустріти у меню практично будь-якого ресторану. Але й за межами Туреччини цей суп завоював популярність практично у всій Європі та країнах Близького Сходу.
Вигаданий він був не турками. Перші згадки про суп із сочевиці зустрічаються в Біблії та в одному з коментарів Аристофана, давньогрецького поета. Чесно зізнаюся – я не маю жодного поняття, чим біблійна версія супу відрізнялася від сучасної турецької і чи відрізнялася взагалі. Але швидше за все чимось відрізнялося.
CourseСупи
CuisineТурецька
Prep Time10 minutes
Cook Time30 minutes
Total Time40 minutes
Servings4

Equipment

  • блендер (занурювальний або стаціонарний)

Ingredients 

Для супу:

Для подачі:

  • 1 ст.л. паприки
  • 20-30 гр вершкового масла

Instructions

  • Цибулю, моркву та картоплю наріжте кубиками. Довільно наріжте помідори і дрібно порубайте часник.
  • Сочевицю промийте, зливши воду 2-3 рази.
  • У каструлі обсмажте цибулю у 2х ст. л. олії, додайте часник і обсмажте ще хвилину. Додайте моркву, картоплю, томати, томатну пасту, промиту сочевицю та влийте 1,5 л окропу. Накрийте кришкою та готуйте 20 хвилин на повільному вогні.
  • Посоліть і поперчіть. Парируйте суп занурювальним блендером або перелийте в чашу і використовуйте стаціонарний. Спробуйте та виправте на сіль та перець.
  • Для подачі розтопіть вершкове масло у невеликій сковороді, додайте паприку та перемішайте. Розлийте суп по тарілках і полийте розтопленим маслом.

Leave a Comment

Recipe Rating