Суп із сочевиці – одна з найбільш популярних страв національної турецької кухні. У Туреччині його можна зустріти у меню практично будь-якого ресторану. Але й за межами Туреччини цей суп завоював популярність практично у всій Європі та країнах Близького Сходу.
Вигаданий він був не турками. Перші згадки про суп із сочевиці зустрічаються в Біблії та в одному з коментарів Аристофана, давньогрецького поета. Чесно зізнаюся – я не маю жодного поняття, чим біблійна версія супу відрізнялася від сучасної турецької і чи відрізнялася взагалі. Але швидше за все чимось відрізнялося.
Як би там не було, готуватимемо сьогодні ми саме турецьку варіацію цього супу.
Коротко розповім, чому сочевичний суп заслуговує на вашу увагу.
- Суп готується дуже швидко. Від початку приготування до подачі у вас піде 30-40 хвилин. З них 5-7 хвилин підуть на підготовку інгредієнтів (почистити та нарізати картоплю, моркву, цибулю), 5 хвилин – на обсмажування овочів. Далі залишається лише зварити сочевицю та пюрувати.
- Незважаючи на всю простоту процесу приготування та повсякденність інгредієнтів суп виходить дуже поживним, ароматним та насиченим.
- Він практично нічого не вартий у фінансовому сенсі. Вершкове масло, напевно, найдорожчий інгредієнт, і той, за бажанням, можна замінити рослинним.
Крім цих 3 пунктів можна було б на додачу розповісти про корисність супу і десятку, якщо не сотні цілющих властивостей сочевиці. Але я не дієтолог, щоб міркувати про корисність тих чи інших продуктів.
Тож скоріше зберігаємо піст і за першої нагоди біжимо готувати. Після чого не забуваємо розповісти у коментарях як смачно вийшло.
Що знадобиться?
Інгредієнти:
- 200 гр червоної сочевиці
- 1 морква
- 1 цибулина
- 1 картоплина
- 1 помідор
- 2 зубчики часнику
- 1 ст. л. томатної пасти
- 1/2 перцю чилі (опціонально)
Для подачі:
- 1 ст. л паприки
- 20-30 гр вершкового масла
Обладнання:
- Блендер (занурювальний або стаціонарний)
Покроковий Рецепт Приготування Сочевичного Турецького Крем Супу
КРОК 1. Цибулю, моркву та картоплю наріжте кубиками. Довільно наріжте помідори і дрібно порубайте часник.
Очистіть 1 цибулину, 1 моркву та 1 картоплину, а потім наріжте невеликого розміру кубиками зі стороною 0,5 см.
2 зубчики часнику порубайте якомога дрібніше.
1 помідор розріжте на чверті, а потім переріжте їх ще раз навпіл.
Перець чилі (якщо використовуєте і любите гостріше) розріжте навпіл і витрусіть насіння.

КРОК 2. Сочевицю промийте, зливши воду 2-3 рази.
Зважте 200 гр червоної сочевиці (приблизно 1 склянку), пересипте у відповідну за обсягом ємність і залийте водою.
Пополощіть сочевицю рукою протягом 10-15 секунд, а потім злийте воду накривши каструлю плоскою тарілкою.
Залийте водою знову і повторіть процес промивання ще кілька разів.

КРОК 3. У каструлі обсмажте цибулю у 2х ст. л. олії, додайте часник і обсмажте ще хвилину. Додайте моркву, картоплю, томати, томатну пасту, промиту сочевицю і влийте 1,5 л окропу. Накрийте кришкою та готуйте 20 хвилин на повільному вогні.
Візьміть каструлю об’ємом 3+ літри та поставте на середній вогонь.
Влийте 2 ст. л. рослинної олії, злегка розігрійте її і додайте нарізану цибулю. Обсмажуйте протягом декількох хвилин, поки вона не стане м’якою. Додайте часник і помішуючи обсмажте ще протягом хвилини.
Далі додайте нарізану моркву, картоплю, помідор, 1 ст. л. томатної пасти, сочевицю та половину перцю чилі (якщо використовуєте). Злегка обсмажте вміст каструлі, помішуючи і влийте 1,5 л. окропу.
Доведіть до кипіння і накрийте кришкою каструлю. Готуйте 20 хвилин зменшивши вогонь.

КРОК 4. Посоліть і поперчіть. Парируйте суп занурювальним блендером або перелийте в чашу і використовуйте стаціонарний. Спробуйте та виправте на сіль та перець.
Додайте сіль та перець. Якщо використовуєте занурювальний блендер – пюрируйте прямо в каструлі. Якщо стаціонарний – перелийте суп у чашу блендера та пюрируйте.
Перш ніж пюрирувати суп перець чилі бажано дістати.
Спробуйте і досоліть.

КРОК 5. Для подачі розтопіть вершкове масло у невеликій сковороді, додайте паприку та перемішайте. Розлийте суп по тарілках і полийте розтопленим маслом.
Перед подачею розтопіть на повільному вогні 20-30 г вершкового масла. Коли масло розтане і набуде золотистого відтінку додайте 1 ст. л. паприки та перемішайте. Розлийте суп по тарілках і подавайте полив щойно приготованим ароматним маслом.




Сочевичний Турецький Крем Суп

Equipment
- блендер (занурювальний або стаціонарний)
Ingredients
Для супу:
- 200 гр червоної сочевиці
- 1 морква
- 1 цибулина
- 1 картоплина
- 1 помідор
- 2 зубчики часнику
- 1 ст.л. томатної пасти
- ½ перцю чилі
- 1,5 л води
Для подачі:
- 1 ст.л. паприки
- 20-30 гр вершкового масла
Instructions
- Цибулю, моркву та картоплю наріжте кубиками. Довільно наріжте помідори і дрібно порубайте часник.
- Сочевицю промийте, зливши воду 2-3 рази.
- У каструлі обсмажте цибулю у 2х ст. л. олії, додайте часник і обсмажте ще хвилину. Додайте моркву, картоплю, томати, томатну пасту, промиту сочевицю та влийте 1,5 л окропу. Накрийте кришкою та готуйте 20 хвилин на повільному вогні.
- Посоліть і поперчіть. Парируйте суп занурювальним блендером або перелийте в чашу і використовуйте стаціонарний. Спробуйте та виправте на сіль та перець.
- Для подачі розтопіть вершкове масло у невеликій сковороді, додайте паприку та перемішайте. Розлийте суп по тарілках і полийте розтопленим маслом.