В осінню і зимову пору року часто тягне на свіжі літньо-хрусткі страви, зелені та свіжі. Я пропоную вам один з найпростіших у приготуванні та яскравих на смак видів тайського салату із зеленим манго.
У всіх регіонах Таїланду цей салат готується по-різному. Якщо вас бентежить зайва гострота – зменшіть кількість чилі. Але в Таї цей салат має саме вогненно-пекучий і водночас солодкуватий смак, у цьому його особливість. Перець чилі (а в Таї найчастіше використовують ще гостріші — маленькі чилі сорти пташиного ока) збуджує смакові рецептори, роблячи решту смаків яскравішими.
Класичне тайське заправне тріо (рибний соус, сік лайма та пальмовий цукор) допомагає об’єднати в єдину закінчену композицію зелений манго, шалот та стебло зеленої цибулі зі свіжістю м’яти. І неодмінний asian touch — трохи арахісу поверх. Якщо арахіс чомусь вам не симпатичний – замініть його на кеш’ю.
⏱ Загальний час приготування – 15 хвилин. З них 15 хвилин на підготовку та приготування + 0 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 2 порції:
- 1 манго зелений (якщо ви живете не в Азії – підійдуть найпростіші та найдешевші манго з полиць супермаркету, вони найчастіше незрілі)
- 1 лайм
- 1/2 цибулини шалоту
- 3 стебла зеленої цибулі
- 1 ст. л. рибного соусу
- 1 ст. л. цукру
- 1 перець чилі
- 2 мл кунжутної олії
- пару гілочок м’яти
- 30-40 г арахісу (бажано очищеного)

Спосіб приготування
Приготування салату із зеленим манго почніть із оригінальної салатної заправки. Для цього змішайте 1 ст. л. рибного соусу з 2 мл кунжутної олії, додайте 1 ст. л. цукру. На дрібній тертці натріть 1 лайма цедру і вичавте з нього сік. Все добре перемішайте до розчинення цукру.
Заправка готова. Відставте її убік.
А тепер приступимо до приготування салату.
На розігрітій сухій сковороді підсмажте приблизно пару хвилин жменьку арахісу до рум’яного коричневого кольору. Як тільки з’явиться дим і підсмажаться боки у арахісу, зніміть його з вогню і відставте в бік для охолодження.
Очистіть 1 цибулину шалота, розріжте її навпіл і 1/2 її частину нашаткуйте тонкими півкільцями, а другу половину відкладіть убік.
3 стебла зеленої цибулі промийте під проточною холодною водою, видаліть кінці з корінцями. Стебла розріжте на 2-3 частини, складіть і наріжте дрібними кільцями. Перекладіть нарізані шалот та зелену цибулю в миску.
Візьміть 1 зелений манго, видаліть з нього кісточку. Для цього зріжте з обох боків м’якоть манго, а середню частину з кісточкою відкладіть убік. Кожну половинку м’якоті манго розділіть на 3 частини. Далі беріть по одній часточці і обережно відокремлюйте шкірку від м’якоті, тримаючи лезо ножа паралельно столу.
Очищені часточки м’якоті манго наріжте кубиками зі стороною приблизно 1 см і перемістіть у миску з нарізаними овочами.
Візьміть пару гілочок м’яти, обірвіть з них листочки. Кілька листочків відкладіть убік, вони стануть у пригоді для прикраси салату. Решту листочків складіть один на одного, скрутіть в сигару і дрібно наріжте. Перекладіть нарізану м’яту в миску.
Охолоджену жменьку підсмаженого арахісу очистіть від шкірки.
Простіше використовувати вже очищений смажений арахіс, але якщо його не виявиться під рукою, то бажано очистити його від шкірки, хоч це й не обов’язково.
Ножем грубо порубайте арахіс, приблизно 1/4 частину залиште для подачі, а решту перемістіть у миску.
Візьміть 1 перець чилі, зріжте в нього хвостик, постукайте з обох боків по стеблі перцю тильною стороною ножа, щоб витрусити насіння (можна залишити, якщо любите гостріше). Далі наріжте чилі тонкими кільцями. 3/4 частини перцю перекладіть у миску, а 1 частину залиште для прикраси салату.
Усі підготовлені інгредієнти в мисці перемішайте, додайте заправку та знову ретельно перемішайте.
Викладіть салат у глибоку тарілку або салатник для подачі.
Зверху присипте крихтою арахісу, кільцями перцю чилі та листочками м’яти.
Салат готовий. Смачного.

Тайський салат із зеленим манго

Ingredients
- 1 манго зелений (якщо ви живете не в Азії – підійдуть найпростіші та найдешевші манго з полиць супермаркету, вони найчастіше незрілі)
- 1 лайм
- ½ цибулини шалоту
- 3 стебла зеленої цибулі
- 1 ст. л. рибного соусу
- 1 ст. л. цукру
- 1 перець чилі
- 2 мл кунжутної олії
- 2 гілочки м'яти
- 30-40 г арахісу (бажано очищеного)
Instructions
- Змішайте рибний соус із цукром, додайте кунжутну олію, натріть цедру і вичавте сік лайма.
- Підсмажте арахіс на сухій сковороді. Остудіть, очистіть і порубайте ножем.
- Наріжте тонкими півкільцями цибулину шалот.Дрібно наріжте зелену цибулю.Манго очистіть і наріжте кубиками приблизно у 1 см.Обріжте хвостик у перцю чилі і побийте ножем, щоб видалити кісточки (можна залишити, якщо любите гостріше) і наріжте тонкими кільцями.
- Скрутіть листя м'яти у сигарету і тонко наріжте (залишіть кілька листочків для прикраси).
- Арахіс очистіть від шкірки і довільно порубайте ножем.
- Складіть шалот, зелену цибулю, 3/4 чилі та манго в миску, додайте половину арахісу і залийте заправкою. Добре перемішайте.
- Перекладіть салат у глибоку тарілку для подачі. Присипте арахісом, що залишився, чилі і прикрасьте листочками м'яти.