Тарамасалата на хлібі

Тарамасалата – це традиційна грецька закуска з тріскової ікри з додаванням лимонного соку та олії. У Греції її подають з оливками сорту Каламата і нарізаною пітою.

Варіацій рецептів тарамасалати існує безліч, у кожному куточку Греції її готують за своїм. Десь додають більше лимонного соку, десь додають цибулю чи часник, десь використовують оливкову олію, а десь рослинну тощо. Це все варіації з якими можна нескінченно експериментувати та шукати свій ідеальний рецепт.

Але всі рецепти тарамасалати можна умовно поділити за однією особливістю. Інгредієнту, що використовується як загусник і впливає на текстуру і смак кінцевої страви. Я пропоную розділити рецепти на три групи:

  • без загусника;
  • тарамасалата з хлібом;
  • тарамасалата з відвареною картоплею;

Більш детально їх особливості та відмінності я опишу в окремому пості. А цього разу розберемося, як приготувати тарамасалата з хлібом.

Інгредієнти:

Інгредієнти для приготування грецької закуски - тарамасалата
  • 200 гр ікри тріски (традиційно використовується копчена, але можна замінити і звичайною)
  • 300 гр хліба (черствий, вчорашній – чудово)
  • 1/2 цибулини
  • 100-150 мл оливкової олії (використовуйте звичайну оливкову олію, не extra-virgin, можна замінити на будь-яку іншу рослинну олію без смаку/запаху, соняшникова підійде)
  • 50 мл лимонного соку (~ сік одного великого лимона)
  • піта (опціонально, для подачі)
  • чорні оливки каламата (опціонально, для подачі)

Необхідне обладнання

Для приготування вам знадобиться блендер чи кухонний комбайн. Найзручніше буде використовувати кухонний комбайн або стаціонарний блендер.

Я використовував занурювальний блендер Bamix M160 (аналог на amazon)

Покроковий рецепт

Очистіть та наріжте половину цибулини. Достатньо буде просто розділити її навпіл, але для досягнення одноріднішої консистенції я нарізав дрібніше.

Зріжте з хліба скоринку і поріжте на брусочки.

Замочіть хліб у воді на 1-2 хвилини.

У чаші блендера (кухонного комбайна) або мисці змішайте 200 гр ікри тріски та нарізану цибулю.

Добре відіжміть хліб і складіть його в миску. Влийте 50 мл лимонного соку.

Пирюруйте блендером до однорідності.

Продовжуючи збивати тонким струмком влийте 100-150 мл олії.

Орієнтуйтеся на консистенцію. Якщо здається, що маса стала занадто рідкою – олії більше не додавайте.

У мене пішло ~110 мл.

Якщо переборщили – можна додати ще хліба та довести до потрібної консистенції.

Який? Тут немає однозначної відповіді, орієнтуйтесь на свої уподобання. Спробуйте один раз зробити тарамасалата ніжнішим і гладкішим, що нагадує хумус за текстурою. Так я зробив.

А в інший раз додайте більше хліба та текстура вийде густішою та повітрянішою. Експериментуйте.

Майте на увазі, що в холодильнику масло загусне і маса стане трохи менш рідкою. Особливо це актуально при використанні оливкової олії.

Перекладіть тарамасалата в піалу, прикрасьте чорними оливками Каламата і подавайте з нарізаними на трикутники піти (наприклад, приготовані за цим рецептом).

Мені подобається спершу підсушити на сковороді, розрізати і подавати поки вона не охолола.

Тарамасалата - грецька намазка з ікри тріски покроковий рецепт з фото від BayevsKitchen
Тарамасалата - це традиційна грецька закуска з тріскової ікри з додаванням лимонного соку та олії. У Греції її подають з оливками сорту Каламата і нарізаною пітою.

Тарамасалата на хлібі

No ratings yet
Тарамасалата – це традиційна грецька закуска з тріскової ікри з додаванням лимонного соку та олії. У Греції її подають з оливками сорту Каламата і нарізаною пітою.
CourseЗакуска
CuisineГрецька
Cook Time15 minutes
Total Time15 minutes
Servings6 чоловік

Equipment

  • блендер або кухонний комбайн

Ingredients 

  • 200 гр ікри тріски (традиційно використовується копчена, але можна замінити і звичайною)
  • 300 гр хліба (черствий, вчорашній – чудово)
  • ½ цибулини
  • 100-150 мл оливкової олії  (використовуйте звичайну оливкову олію, не extra-virgin, можна замінити на будь-яку іншу рослинну олію без смаку/запаху, соняшникова підійде)
  • 50 мл лимонного соку (~ сік одного великого лимона)
  • піта (опціонально, для подачі)
  • чорні оливки каламата (опціонально, для подачі)

Instructions

  • Наріжте половину цибулини. Зріжте з хліба скоринку і поріжте на брусочки. Замочіть хліб у воді.
  • У чаші блендера (кухонного комбайна) або мисці змішайте 200 гр ікри тріски, нарізану цибулю, лимонний сік і віджатий від води хліб.
    Пирюруйте блендером до однорідності.
  • Продовжуючи збивати тонким струмком влийте 100-150 мл олії.
    Орієнтуйтесь на консистенцію. Якщо здається, що маса стала занадто рідкою – олії більше не додавайте.
  • Перекладіть тарамасалата в піалу, прикрасьте чорними оливками Каламата і подавайте з нарізаними на трикутники пітами.

Leave a Comment

Recipe Rating