Тарамасалата – це традиційна грецька закуска з тріскової ікри з додаванням лимонного соку та олії. У Греції її подають з оливками сорту Каламата і нарізаною пітою.
Варіацій рецептів тарамасалати існує безліч, у кожному куточку Греції її готують за своїм. Десь додають більше лимонного соку, десь додають цибулю чи часник, десь використовують оливкову олію, а десь рослинну тощо. Це все варіації з якими можна нескінченно експериментувати та шукати свій ідеальний рецепт.
Але всі рецепти тарамасалати можна умовно поділити за однією особливістю. Інгредієнту, що використовується як загусник і впливає на текстуру і смак кінцевої страви. Я пропоную розділити рецепти на три групи:
- без загусника;
- тарамасалата з хлібом;
- тарамасалата з відвареною картоплею;
Більш детально їх особливості та відмінності я опишу в окремому пості. А цього разу розберемося, як приготувати тарамасалата з хлібом.
Інгредієнти:

- 200 гр ікри тріски (традиційно використовується копчена, але можна замінити і звичайною)
- 300 гр хліба (черствий, вчорашній – чудово)
- 1/2 цибулини
- 100-150 мл оливкової олії (використовуйте звичайну оливкову олію, не extra-virgin, можна замінити на будь-яку іншу рослинну олію без смаку/запаху, соняшникова підійде)
- 50 мл лимонного соку (~ сік одного великого лимона)
- піта (опціонально, для подачі)
- чорні оливки каламата (опціонально, для подачі)
Необхідне обладнання
Для приготування вам знадобиться блендер чи кухонний комбайн. Найзручніше буде використовувати кухонний комбайн або стаціонарний блендер.
Я використовував занурювальний блендер Bamix M160 (аналог на amazon)
Покроковий рецепт
Очистіть та наріжте половину цибулини. Достатньо буде просто розділити її навпіл, але для досягнення одноріднішої консистенції я нарізав дрібніше.




Зріжте з хліба скоринку і поріжте на брусочки.





Замочіть хліб у воді на 1-2 хвилини.



У чаші блендера (кухонного комбайна) або мисці змішайте 200 гр ікри тріски та нарізану цибулю.
Добре відіжміть хліб і складіть його в миску. Влийте 50 мл лимонного соку.






Пирюруйте блендером до однорідності.




Продовжуючи збивати тонким струмком влийте 100-150 мл олії.


Орієнтуйтеся на консистенцію. Якщо здається, що маса стала занадто рідкою – олії більше не додавайте.
У мене пішло ~110 мл.

Якщо переборщили – можна додати ще хліба та довести до потрібної консистенції.
Який? Тут немає однозначної відповіді, орієнтуйтесь на свої уподобання. Спробуйте один раз зробити тарамасалата ніжнішим і гладкішим, що нагадує хумус за текстурою. Так я зробив.
А в інший раз додайте більше хліба та текстура вийде густішою та повітрянішою. Експериментуйте.
Майте на увазі, що в холодильнику масло загусне і маса стане трохи менш рідкою. Особливо це актуально при використанні оливкової олії.
Перекладіть тарамасалата в піалу, прикрасьте чорними оливками Каламата і подавайте з нарізаними на трикутники піти (наприклад, приготовані за цим рецептом).
Мені подобається спершу підсушити на сковороді, розрізати і подавати поки вона не охолола.


Тарамасалата на хлібі

Equipment
- блендер або кухонний комбайн
Ingredients
- 200 гр ікри тріски (традиційно використовується копчена, але можна замінити і звичайною)
- 300 гр хліба (черствий, вчорашній – чудово)
- ½ цибулини
- 100-150 мл оливкової олії (використовуйте звичайну оливкову олію, не extra-virgin, можна замінити на будь-яку іншу рослинну олію без смаку/запаху, соняшникова підійде)
- 50 мл лимонного соку (~ сік одного великого лимона)
- піта (опціонально, для подачі)
- чорні оливки каламата (опціонально, для подачі)
Instructions
- Наріжте половину цибулини. Зріжте з хліба скоринку і поріжте на брусочки. Замочіть хліб у воді.
- У чаші блендера (кухонного комбайна) або мисці змішайте 200 гр ікри тріски, нарізану цибулю, лимонний сік і віджатий від води хліб.Пирюруйте блендером до однорідності.
- Продовжуючи збивати тонким струмком влийте 100-150 мл олії.Орієнтуйтесь на консистенцію. Якщо здається, що маса стала занадто рідкою – олії більше не додавайте.
- Перекладіть тарамасалата в піалу, прикрасьте чорними оливками Каламата і подавайте з нарізаними на трикутники пітами.