Дорадо – морська риба, ще її називають “морський карась”, це один із найпопулярніших видів риби в середземноморських країнах. Має багато інших назв – дорада, корифена, спар золотистий та інші.
У ній мало кісток, ніжне майже з молочним, солодкуватим присмаком м’ясо.
Найчастіше дорадо обсмажують на грилі чи сковороді з додаванням рослинної олії, під кришкою чи фольгою. Але в цьому рецепті ми підемо іншим шляхом.
Ми приготуємо дорадо на пару і подамо з соусом на основі соєвого соусу. Незважаючи на весь аскетизм і простоту, практично повна відсутність спецій і якихось складних смакових поєднань ця страва підкорить ваше серце.
На гарнір до дорадо можна подати спаржу, тушковані овочі або овочі гриль, відварений рис. Відмінним доповненням стане салат зі стручкової квасолі від Гордона Рамзі.
⏱ Загальний час приготування – 35 хвилин. З них 10 хвилин на підготовку та приготування + 25 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 1-2 порції:
- 1 дорадо (вагою близько 500-600 г)
- 50 мл соєвого соусу
- 2 ч. л. цукру
- 2 стебла зеленої цибулі
- 1 ч. л. кунжутної олії
- 2 см кореня імбиру (опціонально)
- 2 гілочки кінзи (тільки листя)
Обладнання:
- пароварка або її аналог (я покажу як зробити пароварку з вока)

Спосіб приготування
Візьміть 1 дорадо, промийте під холодною водою. Обсушіть паперовими рушниками.


Перекладіть дорадо в миску, натріть її сіллю з усіх боків і всередині. Залишіть на 15 хвилин, щоб вона просолилася.



Підготуйте пароварку.
Зараз покажу вам, як зробити імпровізаційну пароварку з вока.
Візьміть вок, налийте в нього води. Зверху на вок встановіть щось сіткоподібне, чимось схоже на дрібне сито так, щоб сітка не торкалася води. Я використовував китайську шумівку. Але також можна взяти круглу решітку з мікрохвильової печі і поставити її всередину вока так, щоб верхні частини решітки теж не торкалися води. Імпровізована пароварка практично готова.


Дорадо перекладіть на сітку і, здається, все готове. Але мені не сподобалося, що риба сильно прогинається в сітці і я вирішив удосконалити конструкцію. Я вставив туди звичайні китайські одноразові палички і поклав рибу на них. Так у дорадо вийшов менший прогин.




Такої великої кришки для вока у мене немає, тому імпровізуємо далі.
Візьміть аркуш фольги, складіть його вдвічі, накрийте їм вок, а потім підтисніть і закрутіть фольгу по периметру вока. Наша пароварка готова.
Встановіть пароварку із рибою на середній вогонь. Доведіть воду до кипіння та готуйте на пару 18 хвилин.


Поки риба готується, приготуйте соус.
Візьміть 50 мл соєвого соусу, додайте до нього 2 ч. л. цукру і натріть на дрібній тертці 1,5-2 см кореня імбиру (або порубайте ножем), влийте 1 ч. л. кунжутної олії. Всі інгредієнти соусу добре перемішайте і залиште вбік.







На обробній кухонній дошці наріжте 2 стебла зеленої цибулі. Спочатку цибулю розріжте вздовж, а потім покладіть під кутом і наріжте пір’ям довжиною приблизно 3-5 см.




Повторіть цей процес з цибулею, що залишилася.




Листочки кінзи зірвіть з гілочок і відкладіть їх убік.




Коли риба буде готова, вона стане дуже ніжною, м’якою. Дуже акуратно, за допомогою лопатки або широкого ножа перекладіть її на блюдо.


Полийте соусом і прикрасьте пір’ям зеленої цибулі та кінзою.




Дорадо на пару в китайському стилі

Equipment
- пароварка або її аналог (я покажу як зробити пароварку з вока)
Ingredients
- 1 дорадо (вагою близько 500-600 г)
- 50 мл соєвого соусу
- 2 ч. л. цукру
- 2 стебла зеленої цибулі
- 1 ч. л. кунжутної олії
- 2 см кореня імбиру (опціонально)
- 2 гілочки кінзи (тільки листя)
Instructions
- Дорадо помийте, обсушіть паперовими рушниками та натріть сіллю з усіх боків та всередині. Залишіть так на 15 хвилин просолитись.
- Готуйте на пару протягом 18 хвилин.
- Приготуйте соус. До соєвого соусу додайте цукор, натріть корінь імбиру, влийте кунжутну олію. Все добре перемішайте.
- Стебла зеленої цибулі наріжте пір'ям 3-5 см завдовжки. Листя кінзи відокремте від гілочок.
- Готову рибу перекладіть на блюдо, полийте соусом і посипте зеленню.