Ще один не банальний спосіб запекти картоплю: відварити до готовності, розкласти на деку, придавити товкачем і запекти в духовці, попередньо поливши часниковим вершковим маслом. Картопля приготовлена таким чином, краще засмажується, скоринка виходить хрусткішою, а ще це дуже швидко і просто.
У середині процесу запікання картопля присипається пармезаном, щоб прикрасити смак та отримати приємну сирну скоринку. Цей рецепт передбачає подачу з соусом, який теж сирний, тому сиру поверх картоплі я кладу не надто багато. Але якщо вам ліньки готувати соус – покладіть більше сиру і не тільки пармезану або його аналогів. Можете експериментувати з будь-якими сирами або взагалі присипати різних міксів. Якщо робитимете саме так — обов’язково спробуйте додати трохи сиру з блакитною пліснявою для більш яскравого та пікантного смаку.
⏱ Загальний час приготування – 70 хвилин. З них 20 хвилин на підготовку та приготування + 50 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти

На 4 порції:
- 750-1000 гр картоплі
- 40 гр вершкового масла
- 3 зубчики часнику
- 40 гр сиру пармезан (або гран падано)
- сіль, чорний перець
Для соусу-діпу із Фети:
- 200 гр фети
- 100 гр сметани
- 3 зубчики часнику
- 1 ч. л. білого винного оцту
- кріп (опціонально)
Спосіб приготування
Розігрійте духовку до 200 ° C / 400 ° F, режим верх-них, без конвекції (вентилятора)
Картоплю добре промийте і потріть мочалкою. Складіть у каструлю, всипте щіпку солі, залийте водою. Доведіть до кипіння і готуйте 30-40 хвилин до м’якості. Перевіряйте дерев’яною шпажкою – якщо входить вільно, картопля готова.


Тим часом очистіть і дрібно нарубайте 3 зубчики часнику.



40 гр сиру пармезан або гран падано (можете замінити іншим твердим сиром на власний розсуд) натріть на дрібній тертці.


Складіть у сотейник 40 гр вершкового масла і розтопіть на малому вогні. Додайте дрібно нарізаний часник і готуйте на маленькому вогні хвилину-півтори. Слідкуйте за тим, щоб часник не засмажувався і не підгорів, для цього вам потрібен мінімальний вогонь.




Коли картопля буде готова злийте воду і дайте їй злегка охолонути, перш ніж продовжувати. Як мінімум поки не перестане йти пара.
Деко змастіть нейтральною рослинною олією. При бажанні – застелите пергаментом або фольгою.
Викладіть картоплю та придавіть кожну картоплину зверху за допомогою товкучки для картоплі. Тисніть не сильно і не різко. Намагайтеся, щоб віна сплюснулася, але не розвалилася. Але тут багато залежить і від сорту картоплі, і від часу варіння. Якщо якісь картоплини розплющилися надто сильно і розвалилися – нічого страшного.




Зверху картоплини полийте розтопленим вершковим маслом (прогрійте, якщо воно встигло застигнути), посоліть і поперчіть. Надішліть в духовку на 15 хвилин.




У цей час приготуйте соус. Для цього в чаші блендера або комбайна змішайте всі інгредієнти і збийте, посоліть і поперчіть до смаку, перемішайте. Перекладіть у піалу для подачі. Якщо потрібно більше подробиць читайте рецепт соусу.
Через 15 хвилин дістаньте картоплю з духовки, присипте пармезаном і поверніть до духовки ще на 7-10 хвилин.



Подавайте з соусом, можете прямо на деку.

Роздавлена картопля запечена в духовці з соусом із Фети

Ingredients
Для соусу-діп із Фети:
- 200 гр фети
- 100 гр сметани
- 3 зубчики часнику
- 1 ч.л. білого винного оцту
- кріп (опціонально)
Instructions
- Розігрійте духовку до 200°C/400°F, режим верх-них, без конвекції (вентилятора)
- Картоплю промийте і відправте вариться у підсоленій воді на 30-40 хвилин.Тим часом очистіть і дрібно нарубайте 3 зубчики часнику і натріть сир на дрібній тертці.
- У сотейнику розтопіть вершкове масло, додайте часник і потім його на мінімальному вогні хвилину-півтори, не засмажуйте.Коли картопля буде готова злийте воду і остудіть.
- Деко змастіть олією. Викладіть картоплю та придавіть кожну картоплину зверху за допомогою товкучки для картоплі. Тисніть не сильно і не різко. Полийте вершковим маслом.Відправте в духовку на 15 хвилин.
- У цей час приготуйте соус. Для цього в чаші блендера або комбайна змішайте всі інгредієнти і збийте, посоліть і поперчіть до смаку, перемішайте. Перекладіть у піалу для подачі. Якщо потрібно більше подробиць — читайте рецепт соусу.
- Через 15 хвилин дістаньте картоплю з духовки, присипте пармезаном і поверніть до духовки ще на 7-10 хвилин.Подавайте з соусом, можете прямо на деку.