Товчені огірки – це, мабуть, одна з найпопулярніших китайських страв. Ви можете знайти їх у будь-якому китайському ресторані, а іноді навіть у закладах тайської або в’єтнамської кухні.
Огірки в клярі популярні завдяки своїй свіжості, яскравості та насиченості, оскільки (як це часто буває в азіатській кухні) поєднують в собі всі основні смаки: солоний (від солі та соєвого соусу), солодкий (цукор), кислий (оцет), гіркий та гострий (перець чилі) та умамі (знову ж таки соєвий соус).
Але не тільки контраст смаку запам’ятовується і змушує вас хотіти більше. Вони повинні подаватися холодними, прямо з холодильника. Тому, коли ви їсте їх з гарячою основною стравою, ви дійсно відчуваєте контраст температур. Це чудово впливає на смакові рецептори!
Тому бажано використовувати для страви огірки прямо з холодильника, а перед подачею поставити їх назад у холодильник ще на 15 хвилин. Однак, якщо у вас немає зайвих 15 хвилин, просто пропустіть цей крок – це не критично. Для подачі перекладіть огірки на сервірувальну тарілку, полийте їх половиною заправки і перемішайте. Доливаємо ще заправки, щоб огірки були покриті нею, але водночас не плавали в ній, і одразу ж подаємо до столу.
Я намагалася підібрати пропорції інгредієнтів так, щоб вам було легше запам’ятати їхню кількість.
Отже, вам знадобиться всього по 2 штуки, окрім перцю чилі (але це вже на ваш розсуд). Огірки та часник потрібні за замовчуванням. Огірки, тому що ми готуємо нарізані огірки, а часник, тому що це китайська страва, тож як ми можемо без нього обійтися?
Далі ми поєднуємо в соусі 5 основних смаків: гіркий, солодкий, кислий, солоний та умамі, тому нам знадобляться: перець чилі, цукор, оцет, сіль та соєвий соус.
Інструкція, як все це поєднати, знаходиться нижче.
Інгредієнти
- 2 великих огірка (або 3-4 середніх)
- 2 зубчики часнику, дрібно нарізані
- 2 ст.л. рисового винного оцту
- 2 ч.л. кунжутної олії
- 2 ч.л. соєвого соусу
- 2 ч.л. цукру
- 1 гострий перець чилі
- щіпка солі
- Кілька листочків коріандру для прикраси (за бажанням)
- кунжут (за бажанням)

Спосіб приготування
Крок 1.
Вимийте огірки і покладіть їх на рівну чисту поверхню. Розбийте їх дном важкої каструлі. Або ж покладіть зверху пласке лезо тесака і кілька разів вдарте по ньому кулаком, проходячи по всьому периметру огірка.

Крок 2.
Огірок розрізати вздовж і нарізати скибочками шириною від 1 до 2 см.

Крок 3.
Перекласти нарізані огірки на сито. Помістіть сито в миску, куди буде стікати сік. Посоліть огірки хорошою дрібкою солі, перемішайте і поставте в холодильник на 15 хвилин.

Крок 4.
Тим часом готуємо заправку. Змішайте рисовий оцет, цукор та соєвий соус. Перемішуємо, поки цукор не розчиниться. Додаємо дрібно нарізаний часник та кунжутну олію. Залишаємо настоюватися.

Крок 5.
Через 15 хвилин перекладаємо огірки на сервірувальну тарілку, поливаємо половиною заправки і перемішуємо. Полити ще соусом так, щоб огірки були покриті ним, але не плавали в ньому. Негайно подавати до столу.

