Рамаданська Піта: м’який турецький хліб без замісу

Рамаданська піта – це традиційний турецький хліб на закваску. Незважаючи на назву, тут немає звичної для піти повітряної кишені для начинки, як, наприклад, у бездріжджовий піти або базламе, але ви можете легко покласти сюди начинку, просто зробивши надріз ножем.

Цей хліб дуже просто та відносно швидко готується, не потребує вимішування — всю роботу за вас зроблять дріжджі та закваска.

Дуже м’який, з ним відмінно поєднуються різні легкі закуски на зразок сиру, анчоусів та оливок. А можна начинити цей хліб соусами, салатом та м’ясом, та приготувати з нього денер, кебаб.

⏱ Загальний час приготування – 2 години 5 хвилин. З них 20 хвилин на підготовку та приготування + 1 година та 45 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 2 коржики:

Закваска (стартер):

  • 200 мл молока (можна замінити водою, але буде сухіше)
  • 150 г пшеничного борошна вищого гатунку
  • 7 г сухих дріжджів (я використовую Saf Instant)
  • 4 г (1 ч. л.) цукру

Тісто:

  • 400 г борошна грубого помелу
  • 250 мл води
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 ч.л. солі
  • 1 яєчний жовток
  • 1 ст. л. води

Для подачі:

  • 1 ст. л. насіння нігели (чорний кмин)
  • 1 ст. л. насіння кунжуту
Інгредієнти, необхідні для приготування Рамаданської пити: молоко, борошно, дріжджі, цукор, вода, оливкова олія, сіль, яєчний порошок, кунжут, нігелла.

Спосіб приготування

Приготуйте стартер (закваску)

Прогрійте 200 мл молока у сотейнику протягом 15-20 секунд.

Змішайте тепле молоко, не гаряче 35 °C (95°F) зі 150 г борошна, 1 ч. л. цукру та 7 г сухих дріжджів.

Перемішайте та приберіть у тепле місце на 30 хвилин.

Приготуйте тісто

Через 30 хвилин змішайте 400 г борошна, що залишилися, з 1 ч. л. солі, додайте 250 мл води, 2 ст. л. оливкової олії та закваску. Перемішуйте, поки не залишиться сухих частинок борошна.

Накрийте харчовою плівкою та приберіть у тепле місце ще на 30 хвилин.

Розігрійте духовку до 250 ° C (480 ° F), режим верх-низ. На нижній рівень духовки поставте миску із 200-300 мл гарячої води.

Поки тісто підходить, на сухій сковороді обсмажте протягом 2 хвилин кунжут та нігелу, часто помішуючи.

Приготуйте хліб

Перекладіть тісто на припилену мукою робочу поверхню. Скребком зберіть тісто в кулю, загорнувши краї тіста в центр. Розділіть на дві частини. Кожну частину сформуйте у кулю.

Деко вистеліть пергаментним папером, присипте борошном. Перекладіть тісто на лист, надайте овальну форму, накрийте вологим рушником або плівкою і залиште на 15 хвилин.

Притискаючи і розтягуючи тісто, розтягніть кожен коржик до прямокутної форми, розміром близько 1/2 дека.

Зігніть пергамент між заготовками, щоб запобігти злипанню. Накрийте та залиште ще на 10-15 хвилин.

У цей час відокремте 1 яєчний жовток від білка, змішайте жовток із 1 ст. л. води та збийте вилкою.

Приминаючи тісто пальцями сформуйте спочатку борт по всій площі, на відстані приблизно 2-3 см від краю. А потім, продовжуючи придавлювати тісто пальцями, створіть візерунок з діагональних ліній, що перетинаються.

Змастіть тісто яєчною сумішшю з усіх боків. Присипте кунжутом.

Випікайте в розігрітій до 250 ° C (480 ° F) духовці до золотисто-коричневого кольору, близько 15 хвилин.

Дістаньте хліб із духовки, дайте трохи охолонути, а потім перекладіть на ґрати до повного остигання.

Як тільки хліб охолоне – щільно загорніть у харчову плівку. Без плівки він дуже швидко зачерствіє, а в плівці може зберігати свою м’якість протягом 3-х днів. Ви також можете порізати його на порційні шматочки (наприклад, на чверті), загорнути в плівку і заморозити. Зберігайте у морозилці до 3-х місяців.

Рамаданська Піта: м'який турецький хліб без замісу від bayevskitchen.com.ua

Рамаданська Піта: м’який турецький хліб без замісу

No ratings yet
Рамаданська піта – це традиційний турецький хліб на закваску. Незважаючи на назву, тут немає звичної для пити повітряної кишені для начинки, як, наприклад, у бездріжджовий питі або базламе, але ви можете легко покласти сюди начинку, просто зробивши надріз ножем.
Цей хліб дуже просто та відносно швидко готується, не потребує вимішування — всю роботу за вас зроблять дріжджі та закваска.
Дуже м'який, з ним відмінно поєднуються різні легкі закуски на зразок сиру, анчоусів та оливок. А можна начинити цей хліб соусами, салатом та м'ясом, та приготувати з нього денер, кебаб.
Cook Time20 minutes
Без уваги:1 hour 45 minutes
Total Time2 hours 5 minutes
Servings2 піти

Ingredients 

Закваска (стартер):

  • 200 мл молока (можна замінити водою, але буде сухіше)
  • 150 г пшеничного борошна вищого гатунку
  • 7 г сухих дріжджів (я використовую Saf Instant)
  • 4 г цукру (1 ч. л.)

Тісто:

  • 400 г борошна грубого помелу
  • 250 мл води
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • 1 яєчний жовток
  • 1 ч. л. солі
  • 1 ст. л. води

Для подачі:

  • 1 ст. л. насіння нігели (чорний кмин)
  • 1 ст. л. насіння кунжуту

Instructions

Приготуйте закваску (стартер):

  • Прогрійте молоко в сотейнику протягом 15-20 секунд.
    Змішайте тепле молоко, не гаряче 35 °C (95 °F) з борошном, гранульованим цукром та дріжджами.
    Перемішайте та приберіть у тепле місце на 30 хвилин.

Приготуйте тісто:

  • Через 30 хвилин змішайте борошно, що залишилося з сіллю, додайте воду, оливкову олію і закваску. Перемішуйте, поки не залишиться сухих частинок борошна.
    Накрийте харчовою плівкою та приберіть у тепле місце ще на 30 хвилин.
    Розігрійте духовку до 250 ° C (480 ° F), режим верх-низ. На нижній рівень духовки поставте миску із водою.
  • Поки тісто підходить, на сухій сковороді обсмажте протягом 2 хвилин кунжут та нігелу для подачі хліба.

Приготуйте хліб:

  • Перекладіть тісто на припилену борошном робочу поверхню. Скребком зберіть тісто в кулю, загорнувши краї тіста в центр. Розділіть на дві частини. Кожну частину сформуйте у кулю.
    Деко вистеліть пергаментним папером, присипте борошном. Перекладіть тісто на лист, надайте овальну форму, накрийте вологим рушником або плівкою і залиште на 15 хвилин
  • Притискаючи і розтягуючи тісто, розтягніть кожен коржик до прямокутної форми, розміром близько 1/2 листа.
    Зігніть пергамент між заготовками, щоб запобігти злипанню. Накрийте та залиште ще на 10-15 хвилин.
  • У цей час відокремте яєчний жовток від білка, змішайте його з водою і збийте вилкою.
    Приминаючи тісто пальцями сформуйте спочатку борт по всій площі, на відстані 2-3 см від краю. А потім, продовжуючи придавлювати тісто пальцями, створіть візерунок з діагональних ліній, що перетинаються.
    Змастіть тісто яєчною сумішшю з усіх боків. Присипте кунжутом.
  • Випікайте в розігрітій до 250 °C (480 °F) духовці до золотисто-коричневого кольору, близько 15 хвилин.
    Дістаньте хліб із духовки, дайте трохи охолонути, а потім перекладіть на решітку до повного остигання.
    Як тільки хліб охолоне – щільно загорніть його в харчову плівку. Без плівки він дуже швидко зачерствіє, а в плівці може зберігати свою м'якість протягом 3-х днів.

Video

Leave a Comment

Recipe Rating