Я не великий любитель гарбуза та гарбузових супів, але цей – підкорив моє серце. Ідеально збалансований, в міру солодкий, яскравий, із пряними нотками каррі.
На відміну від інших рецептів, гарбуз для цього супу не запікається і обсмажується, а готується на пару.
На думку авторів рецепту, такий щадний метод приготування робить текстуру супу гладкішою і бархатистою.
Також ми не викидаємо гарбузове насіння та волокна. Обсмаживши їх у вершковому маслі, а потім проваривши у воді отримаємо своєрідний бульйон, насичений гарбузовим ароматом, який пізніше додамо в суп.
Рецепт из книги America’s Test Kithcen “100 Techniques”.
⏱ Загальний час приготування – 65 хвилин. З них 20 хвилин на підготовку та приготування + 45 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 4 порції:
- 1,2 кг гарбуза (сорта butternut)
- 1,2 л води
- 80 г вершкового масла
- 1 цибулина шалот (велика або 2-3 дрібні)
- 1 ч.л. солі
- 1 велике яблуко
- 100 г вершків (жирністю 33% +)
- 1 ч.л. цукру
- 2 ч.л. порошку каррі
Для подачі (опційно):
- оливкова олія extra-virgin
- вершки
- гарбузове насіння

Спосіб приготування
Візьміть 1 цибулину шалот (велику або 2-3 дрібних), зріжте хвостики з обох боків, розріжте вздовж навпіл і очистіть від лушпиння. Кожну половинку тонко наріжте півкільцями.
1 велике яблуко очистіть від шкірки, видаліть серцевину і наріжте на чверті, а потім на кубики.
Візьміть 1,2 кг гарбуза, видаліть насіння і волокна, відкладіть їх убік. Гарбуз наріжте на 6-8 шматків.
Розтопіть половину вершкового масла (40 г) у великій каструлі з товстим дном або жаровні. Додайте шалот і обсмажуйте до м’якості 2-3 хвилини, помішуючи. Додайте гарбузове насіння та волокна, готуйте ще близько 4-х хвилин, часто помішуючи.
Влийте 1,2 л води та доведіть до кипіння.
Зменшіть вогонь до мінімуму, встановіть пароварку і покладіть у неї шматки гарбуза шкірою вниз та нарізані яблука (я особисто вирішив додати яблука в суп пізніше, у сирому вигляді).
Накрийте кришкою та готуйте 30-40 хвилин. За допомогою щипців перекладіть гарбуз на лист і дайте охолонути.
Процідіть рідину із каструлі через дрібне сито. Рідину збережіть, а насіння та волокна викиньте.
Відокремте м’якоть від шкірки за допомогою ложки, шкірку викиньте.
Візьміть блендер, перекладіть у чашу м’якоть гарбуза, яблука та влийте 600 мл рідини з каструлі. Пюрируйте протягом приблизно 1-2х хвилин.
Краще робити це партіями: спочатку пюрирувати половину гарбуза разом із рідиною, потім додати залишок та пробити остаточно.
Перелийте пюре із блендера в чисту каструлю. Влийте 100 г вершків, додайте 2 ч. л. порошку каррі, 1 ч.л. солі, 1 ч. л. цукру (перш ніж додавати цукор спробуйте суп на смак, у мене він вийшов досить солодкий і цукор я вважаю тут зайвим) і вершкове масло, що залишилося.
Поверніть каструлю на вогонь і помішуючи, прогрійте суп до початку закипання. Спробуйте на сіль, додайте, якщо потрібно.
Подавайте прикрасивши оливковою олією, вершками і гарбузовим насінням, або з крутонами.

Гарбузовий Крем Суп з яблуком та каррі

Ingredients
- 1,2 кг гарбуза (сорту butternut)
- 1,2 л води
- 80 г вершкового масла
- 1 цибулина шалот (велика або 2-3 дрібні)
- 1 ч. л. солі
- 1 велике яблуко
- 100 г вершків (жирністю 33% +)
- 1 ч. л. цукру
- 2 ч. л. порошку каррі
Для подачі (опційно):
- оливкова олія extra-virgin
- вершки
- гарбузове насіння
Instructions
- Шалот очистіть і тонко наріжте.Яблуко очистіть, видаліть серцевину та наріжте на чверті.
- З гарбуза видаліть насіння і волокна, відкладіть убік. Гарбуз наріжте на 6-8 шматків.
- Розігрійте половину вершкового масла у великій каструлі з товстим дном або жаровні.Додайте шалот і обсмажуйте до м'якості 2-3 хвилини, помішуючи.Додайте гарбузове насіння та волокна, готуйте ще близько 4-х хвилин, часто помішуючи.Влийте воду та доведіть до кипіння.
- Зменшіть вогонь до мінімуму, встановіть пароварку і покладіть гарбуз шкірою вниз і яблука (я особисто вирішив додати яблука в суп пізніше, в сирому вигляді). Накрийте кришкою та готуйте 30-40 хвилин.За допомогою щипців перекладіть гарбуз на лист і дайте охолонути. Відокремте м'якоть від шкірки за допомогою ложки, шкірку викиньте.
- Процідіть рідину з каструлі через дрібне сито.
- Пюрируйте м'якоть гарбуза, яблука та 600 мл рідини з каструлі в блендері протягом приблизно 1-2х хвилин. Краще робити це партіями: спочатку пюрирувати половину разом із рідиною, потім додати залишок та пробити остаточно.
- Перелийте суп у чисту каструлю. Влийте вершки, додайте порошок каррі, сіль, цукор (перш ніж додавати цукор спробуйте суп на смак, у мене він вийшов досить солодкий і цукор я вважаю тут зайвим) і вершкове масло, що залишилося.Поверніть на вогонь і помішуючи, прогрійте до початку закипання. Спробуйте на сіль, додайте, якщо потрібно.
- Подавайте прикрасивши оливковою олією, вершками та гарбузовим насінням, або з крутонами.