Паста з креветками, часником та лимоном

Цей рецепт я взяв із однієї з моїх улюблених кулінарних книг — The Food Lab. Я його трохи адаптував під себе і зараз це найкращий рецепт пасти з креветками, що я коли-небудь пробував. Цей рецепт вимагатиме від вас інвестувати в нього достатню кількість часу, але нагородить дуже насиченим та збалансованим смаком.

Що відрізняє цей рецепт від інших?

По-перше ми не викидаємо панцирі креветок, а інфузуємо за їх допомогою оливкову олію. Завдяки цьому майбутній соус стає ароматнішим і сильнішим, відчувається креветковий присмак.

По-друге, ми нарізаємо часник трьома різними способами. Автор рецепту (і книги) стверджує, що залежно від нарізки часник віддає різний смак під час обсмажування. Дрібнонарізаний – дає більше гостроти, нарізаний тонкими слайсами – солодощі, а розплющений ножем – практично не впливає на смак, віддаючи лише аромат. Таким чином, використовуючи всі три методи нарізки часнику — ми максимально насичуємо страву часниковим флейвором.

По-третє, лимон і петрушка. Я не люблю петрушку і дуже рідко куди її додаю, але тут вона ідеально вписується. Як і лимон. Враховуючи, що наш соус складається в основному з олії, паста сама по собі страва важка – хочеться наповнити її свіжістю та легкістю. Лимон та петрушка з цим чудово справляються.

⏱ Загальний час приготування – 50 хвилин. З них 45 хвилин на підготовку та приготування + 5 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 4 порції:

  • 400 г креветок (свіжоморожених, без голови)
  • 6 зубчиків часнику
  • 80 мл оливкової олії extra-virgin
  • 30 г вершкового масла
  • 3 гілочки петрушки
  • 300 г сухої пасти (короткої, типу пенне або фузиллі)
  • 1/2 лимона (цедра та сік)
  • сіль, чорний перець
Інгредієнти необхідні для приготування пасти з креветками, часником та лимоном: креветки, часник, оливкова олія, вершкове масло, петрушка, суха паста, лимон, сіль, перець

Спосіб приготування

Розморозьте 400 г креветок (свіжоморожених, без голови), промийте їх під холодною водою та промокніть паперовими рушниками.

Очистіть панцирі, перекладіть у миску і відставте убік, не викидайте.

У креветок видаліть кишкову вену (в ідеалі зробити це з двох сторін – з боку спини та живота, але якщо лінощі – з однієї буде достатньо). Для цього ножем зробіть довгий неглибокий надріз по спині тушки, підчепіть вену кінчиком ножа та вийміть. Це, мабуть, найдовший процес у цьому рецепті.

Очищені креветки перекладіть в окрему миску.

Візьміть 2 зубчики часнику, роздавіть ножем та додайте в миску до панцирів креветок.

2 зубчики очистіть від лушпиння, наріжте тонкими слайсами і відкладіть убік, а 2 зубчики, що залишилися, також очистіть, натріть на дрібній тертці і додайте до очищених креветок.

Влийте в миску з креветками 2 ст. л. оливкової олії extra-virgin, добре перемішайте.

У гілочок петрушки відокремте стебла, дрібно порубайте їх ножем і додайте до креветок. Зелень петрушки дрібно наріжте та відставте убік.

Наберіть в каструлю холодної води, посоліть 2-3-а великими щіпками солі і поставте на вогонь.

Оливкову олію, що залишилася, влийте в сковороду і поставте на середньо-слабкий вогонь. Коли масло розігріється – додайте панцирі креветок з часником розплющеним (прямо разом зі шкіркою), обсмажуйте 5 хвилин, іноді помішуючи.

! Слідкуйте, щоб масло не перегрівалося і в жодному разі не почало диміти. Зменшіть вогонь, якщо потрібно.

Процідіть вміст сковороди через сито. Олію залиште убік, а панцирі та часник викиньте.

До цього моменту вже має закипіти вода, додайте до неї 300 г сухої пасти (короткої, типу пенне або фузиллі) і помішуйте близько хвилини. Засічіть час, і варіть пасту на хвилину-півтори менше, ніж зазначено на упаковці.

Перелийте інфузовану олію назад у сковороду і розігрійте на середньо-слабкому вогні. Додайте 2 зубчики часнику, нарізаного тонкими слайсами, обсмажуйте близько 30 секунд, часто помішуючи.

Помістіть креветки в сковороду і готуйте ще 40-50 секунд до золотистої скоринки, переверніть. Готуйте ще близько 30 секунд, а потім додайте в сковороду 30 г вершкового масла і вичавіть сік 1/2 лимона. Готуйте хвилину помішуючи. Вимкніть вогонь.

Натріть цедру половини лимона, посоліть, поперчіть, перемішайте і відставте убік.

Коли паста буде готова злийте воду, зберігши приблизно 100-120 мл окремої ємності. Поверніть пасту в каструлю та поставте її на середній вогонь.

Додайте креветки разом із соусом (олією), влийте половину збереженої крохмальної води з-під пасти і готуйте, постійно помішуючи, близько 2х хвилин. Якщо після паста здається на вигляд сухуватою – можете додати ще крохмальної води та перемішати.

Вимкніть вогонь, додайте нарізану зелень петрушки, перемішайте ще раз і негайно подавайте.

Паста з креветками, часником та лимоном від bayevskitchen.com.ua

Паста з креветками, часником та лимоном

No ratings yet
Цей рецепт із кулінарної книги – The Food Lab. Він вимагатиме від вас інвестувати в нього достатню кількість часу, але нагородить дуже насиченим та збалансованим смаком.
Cook Time45 minutes
Без уваги:5 minutes
Total Time50 minutes
Servings4 порції

Ingredients 

  • 400 г креветок (свіжоморожених, без голови)
  • 6 зубчиків часнику
  • 80 мл оливкової олії extra-virgin
  • 30 г вершкового масла
  • 3 гілочки петрушки
  • 300 г сухої пасти (короткої, типу пенне або фузиллі)
  • ½ лимона (цедра та сік)
  • сіль
  • чорний перець

Instructions

  • Креветки обсушіть паперовими рушниками та очистіть. Панцирі відкладіть убік, не викидайте.
    У креветок видаліть кишкову вену (в ідеалі зробити це з двох сторін – з боку спини та живота, але якщо ліньки – з однієї буде достатньо)
  • 2 зубчики часнику роздавіть ножем і додайте до панцирів креветок.
    2 зубчика наріжте тонкими слайсами і відкладіть убік, а 2 натріть на дрібній тертці і додайте до креветок.
  • Додайте до креветок 2 ст. л. оливкової олії extra-virgin. Дрібно порубайте стебла петрушки і додайте туди. Зелень петрушки дрібно порубайте і відставте убік.
  • Наберіть у каструлю води, посоліть 2-3-ма великими щіпками солі і поставте на вогонь.
  • Нагрійте оливкову олію, що залишилася в сковороді на середньо-слабкому вогні, додайте панцирі креветок і розплющений часник (прямо разом зі шкіркою), обсмажуйте 5 хвилин, іноді помішуючи. Слідкуйте, щоб масло не перегрівалося і в жодному разі не почало диміти. Процідіть олію, панцирі та часник викиньте.
  • До цього моменту вже повинна закипіти вода, додайте до неї суху пасту і помішуйте близько хвилини. Засічіть час і варіть пасту на хвилину-півтори менше, ніж зазначено на упаковці.
    Перелийте інфузоване масло в сковороду і розігрійте на середньо-слабкому вогні. Додайте часник нарізаний тонкими слайсами, обсмажуйте близько 30 секунд, помішуючи. Додайте креветки і готуйте ще 40-50 секунд, переверніть креветки. Готуйте 30 секунд, а потім додайте до сковороди вершкове масло і вичавте сік половини лимона. Готуйте хвилину, постійно помішуючи. Вимкніть вогонь.
    Натріть цедру половини лимона, посоліть, поперчіть, перемішайте і відставте убік.
  • Коли паста буде готова злийте воду, зберігши приблизно 100-120 мл в окремій ємності. Поверніть пасту до каструлі.
    Встановіть на середній вогонь. Додайте креветки разом із соусом, влийте половину води в якій варилася паста і готуйте постійно помішуючи близько 2 хвилин. Якщо паста на вигляд сухувата – можете додати ще води.
    Вимкніть вогонь, додайте петрушку, перемішайте ще раз і негайно подавайте.

Video

Leave a Comment

Recipe Rating