Цей рецепт я взяв із однієї з моїх улюблених кулінарних книг — The Food Lab. Я його трохи адаптував під себе і зараз це найкращий рецепт пасти з креветками, що я коли-небудь пробував. Цей рецепт вимагатиме від вас інвестувати в нього достатню кількість часу, але нагородить дуже насиченим та збалансованим смаком.
Що відрізняє цей рецепт від інших?
По-перше ми не викидаємо панцирі креветок, а інфузуємо за їх допомогою оливкову олію. Завдяки цьому майбутній соус стає ароматнішим і сильнішим, відчувається креветковий присмак.
По-друге, ми нарізаємо часник трьома різними способами. Автор рецепту (і книги) стверджує, що залежно від нарізки часник віддає різний смак під час обсмажування. Дрібнонарізаний – дає більше гостроти, нарізаний тонкими слайсами – солодощі, а розплющений ножем – практично не впливає на смак, віддаючи лише аромат. Таким чином, використовуючи всі три методи нарізки часнику — ми максимально насичуємо страву часниковим флейвором.
По-третє, лимон і петрушка. Я не люблю петрушку і дуже рідко куди її додаю, але тут вона ідеально вписується. Як і лимон. Враховуючи, що наш соус складається в основному з олії, паста сама по собі страва важка – хочеться наповнити її свіжістю та легкістю. Лимон та петрушка з цим чудово справляються.
⏱ Загальний час приготування – 50 хвилин. З них 45 хвилин на підготовку та приготування + 5 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 4 порції:
- 400 г креветок (свіжоморожених, без голови)
- 6 зубчиків часнику
- 80 мл оливкової олії extra-virgin
- 30 г вершкового масла
- 3 гілочки петрушки
- 300 г сухої пасти (короткої, типу пенне або фузиллі)
- 1/2 лимона (цедра та сік)
- сіль, чорний перець

Спосіб приготування
Розморозьте 400 г креветок (свіжоморожених, без голови), промийте їх під холодною водою та промокніть паперовими рушниками.
Очистіть панцирі, перекладіть у миску і відставте убік, не викидайте.
У креветок видаліть кишкову вену (в ідеалі зробити це з двох сторін – з боку спини та живота, але якщо лінощі – з однієї буде достатньо). Для цього ножем зробіть довгий неглибокий надріз по спині тушки, підчепіть вену кінчиком ножа та вийміть. Це, мабуть, найдовший процес у цьому рецепті.
Очищені креветки перекладіть в окрему миску.
Візьміть 2 зубчики часнику, роздавіть ножем та додайте в миску до панцирів креветок.
2 зубчики очистіть від лушпиння, наріжте тонкими слайсами і відкладіть убік, а 2 зубчики, що залишилися, також очистіть, натріть на дрібній тертці і додайте до очищених креветок.
Влийте в миску з креветками 2 ст. л. оливкової олії extra-virgin, добре перемішайте.
У гілочок петрушки відокремте стебла, дрібно порубайте їх ножем і додайте до креветок. Зелень петрушки дрібно наріжте та відставте убік.
Наберіть в каструлю холодної води, посоліть 2-3-а великими щіпками солі і поставте на вогонь.
Оливкову олію, що залишилася, влийте в сковороду і поставте на середньо-слабкий вогонь. Коли масло розігріється – додайте панцирі креветок з часником розплющеним (прямо разом зі шкіркою), обсмажуйте 5 хвилин, іноді помішуючи.
! Слідкуйте, щоб масло не перегрівалося і в жодному разі не почало диміти. Зменшіть вогонь, якщо потрібно.
Процідіть вміст сковороди через сито. Олію залиште убік, а панцирі та часник викиньте.
До цього моменту вже має закипіти вода, додайте до неї 300 г сухої пасти (короткої, типу пенне або фузиллі) і помішуйте близько хвилини. Засічіть час, і варіть пасту на хвилину-півтори менше, ніж зазначено на упаковці.
Перелийте інфузовану олію назад у сковороду і розігрійте на середньо-слабкому вогні. Додайте 2 зубчики часнику, нарізаного тонкими слайсами, обсмажуйте близько 30 секунд, часто помішуючи.
Помістіть креветки в сковороду і готуйте ще 40-50 секунд до золотистої скоринки, переверніть. Готуйте ще близько 30 секунд, а потім додайте в сковороду 30 г вершкового масла і вичавіть сік 1/2 лимона. Готуйте хвилину помішуючи. Вимкніть вогонь.
Натріть цедру половини лимона, посоліть, поперчіть, перемішайте і відставте убік.
Коли паста буде готова злийте воду, зберігши приблизно 100-120 мл окремої ємності. Поверніть пасту в каструлю та поставте її на середній вогонь.
Додайте креветки разом із соусом (олією), влийте половину збереженої крохмальної води з-під пасти і готуйте, постійно помішуючи, близько 2х хвилин. Якщо після паста здається на вигляд сухуватою – можете додати ще крохмальної води та перемішати.
Вимкніть вогонь, додайте нарізану зелень петрушки, перемішайте ще раз і негайно подавайте.

Паста з креветками, часником та лимоном

Ingredients
- 400 г креветок (свіжоморожених, без голови)
- 6 зубчиків часнику
- 80 мл оливкової олії extra-virgin
- 30 г вершкового масла
- 3 гілочки петрушки
- 300 г сухої пасти (короткої, типу пенне або фузиллі)
- ½ лимона (цедра та сік)
- сіль
- чорний перець
Instructions
- Креветки обсушіть паперовими рушниками та очистіть. Панцирі відкладіть убік, не викидайте.У креветок видаліть кишкову вену (в ідеалі зробити це з двох сторін – з боку спини та живота, але якщо ліньки – з однієї буде достатньо)
- 2 зубчики часнику роздавіть ножем і додайте до панцирів креветок.2 зубчика наріжте тонкими слайсами і відкладіть убік, а 2 натріть на дрібній тертці і додайте до креветок.
- Додайте до креветок 2 ст. л. оливкової олії extra-virgin. Дрібно порубайте стебла петрушки і додайте туди. Зелень петрушки дрібно порубайте і відставте убік.
- Наберіть у каструлю води, посоліть 2-3-ма великими щіпками солі і поставте на вогонь.
- Нагрійте оливкову олію, що залишилася в сковороді на середньо-слабкому вогні, додайте панцирі креветок і розплющений часник (прямо разом зі шкіркою), обсмажуйте 5 хвилин, іноді помішуючи. Слідкуйте, щоб масло не перегрівалося і в жодному разі не почало диміти. Процідіть олію, панцирі та часник викиньте.
- До цього моменту вже повинна закипіти вода, додайте до неї суху пасту і помішуйте близько хвилини. Засічіть час і варіть пасту на хвилину-півтори менше, ніж зазначено на упаковці.Перелийте інфузоване масло в сковороду і розігрійте на середньо-слабкому вогні. Додайте часник нарізаний тонкими слайсами, обсмажуйте близько 30 секунд, помішуючи. Додайте креветки і готуйте ще 40-50 секунд, переверніть креветки. Готуйте 30 секунд, а потім додайте до сковороди вершкове масло і вичавте сік половини лимона. Готуйте хвилину, постійно помішуючи. Вимкніть вогонь.Натріть цедру половини лимона, посоліть, поперчіть, перемішайте і відставте убік.
- Коли паста буде готова злийте воду, зберігши приблизно 100-120 мл в окремій ємності. Поверніть пасту до каструлі.Встановіть на середній вогонь. Додайте креветки разом із соусом, влийте половину води в якій варилася паста і готуйте постійно помішуючи близько 2 хвилин. Якщо паста на вигляд сухувата – можете додати ще води.Вимкніть вогонь, додайте петрушку, перемішайте ще раз і негайно подавайте.