Шортбред Мільйонера або Домашній твікс

Ще один рецепт із книги “100 Techniques” від America’s Test Kitchen, яка тепер уже точно входить до списку моїх улюблених кулінарних книг.

Шортбред це печиво родом із Шотландії. Його готують із цукру, борошна та вершкового масла, без додавання соди або розпушувачів. По суті, це не що інше, як пісочне печиво. А свою назву шортбред отримав через розсипчасту текстуру. Слово “short”, раніше мало ще одне значення – “нееластичний”.

Шортбред мільйонера – це шотландський шортбред з карамельною начинкою та шоколадним топінгом. Цей десерт має дуже багато різних назв, які залежать від регіону. Його називають: карамельний шортбред, карамельний слайс, карамельний квадрат або слайс мільйонера. Але найпопулярнішою і найзнайомішою усією назвою звичайно ж буде “Twix”.

Для простоти цей десерт можна називати домашнім твіксом. Тут все те саме: пісочна основа, карамельна начинка і верхній шар із шоколаду. Тільки шоколад ми будемо використовувати темний, гірко-солодкий, але за бажання ви завжди можете замінити його на молочний.

⏱ Загальний час приготування – 3 години 20 хвилин. З них 45 хвилин на підготовку та приготування + 2 години та 35 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 4 порції:

Для шортбреду:

  • 355 г пшеничного борошна першого гатунку
  • 100 г цукру
  • 3/4 ч. л. солі
  • 230 г вершкового масла

Для карамельної начинки:

  • 400 г згущеного молока із цукром
  • 200 г цукру (в оригінальному рецепті пропонується використовувати коричневий цукор, я в даному випадку не бачу в цьому сенсу)
  • 120 г вершків жирністю 33%+
  • 120 г кукурудзяного сиропу (або 120 г цукру + 30 мл води + 1/4 соку лимона, докладніше як зробити заміну кукурудзяному сиропу розповім у рецепті)
  • 120 г вершкового масла
  • 1/2 ч. л. солі

Для шоколадного шару:

  • 225 г 50-60% чорного шоколаду
Інгредієнти необхідні для приготування домашнього твіксу: борошно, цукор, сіль, вершкове масло, згущене молоко, вершки, кукурудзяний сироп, чорний шоколад

Спосіб приготування

Приготуйте тісто

Розігрійте духовку до 180 °C (350 ° F).

Розтопіть 230 г вершкового масла у сотейнику на невеликому вогні.

Змішайте 355 г пшеничного борошна першого гатунку, 100 г цукру, 3/4 ч. л. солі та перемішайте. Влийте 230 г розтопленого вершкового масла і замісіть тісто. Перемішуйте, доки не залишиться сухих частин. Відставте убік.

Візьміть форму розміром близько 33 на 23 см (13 x 9 дюймів), відірвіть два листи фольги, один довжиною 33 см, інший довжиною 23 см. Покладіть їх у форму перпендикулярно один одному. Натисніть фольгу по кутах. Фольгу, що звисає з боків, не обривайте – вона допоможе дістати печиво з форми.

Перекладіть тісто у форму і розподіліть руками по всій площі. Придавіть та утрамбуйте до однієї товщини. Наколіть тісто вилкою по всій поверхні.

Запікайте до золотистого кольору, близько 25-30 хвилин.

Дістаньте форму з тістом з духовки та використовуючи металеву лопатку (або просто ложку) трохи притисніть гаряче тісто по всій поверхні. Остудіть, щонайменше 20 хвилин.

Приготуйте начинку

Через 20 хвилин приготуйте карамельну начинку.

Заміна кукурудзяного сиропу

Насамперед розберемося з кукурудзяним сиропом. У мене його не було, і я замінив його інвертним сиропом.

Щоб його приготувати, змішайте в сотейнику 120 г цукру і 30 мл води. Поставте на вогонь. Помішуючи, дайте цукру повністю розчинитись у воді і перетвориться на сироп.

Коли закипить – влийте сік 1/4 лимона через дрібне сито, щоб у сироп не потрапили кісточки та інші частини лимона. Перемішайте, сироп готовий.

Карамельна начинка

У сотейнику або каструлі з товстим дном (це важливо!!!) змішайте 400 г молока, що згущує, 200 г цукру, 120 г вершків жирністю 33%+, 120 г кукурудзяного сиропу (або приготовлену нами альтернативу), 120 г вершкового масла і 1/ 2 ч. л. солі.

Поставте сотейник на середній вогонь. Часто помішуючи доведіть суміш до температури 113-115 °C (235-240 °F) світло-коричневого, карамельного кольору і загущення маси. На це у вас піде від 16 до 20 хвилин. Якщо термометра немає – не біда, орієнтуйтеся за кольором та часом приготування.

Досягши потрібної температури — зніміть з вогню і перемішуйте ще протягом декількох хвилин. Перелийте масу у форму з пісочною основою. Нахиляючи форму, розподіліть начинку до однакової товщини.

Остудіть протягом 1,5 години.

Шоколадний шар

Зробіть водяну баню: налийте в сотейник або каструлю близько 200 мл води, зверху встановіть металеву або скляну миску. Увімкніть нагрівання.

Поламайте 225 г 50-60% чорного шоколаду в миску. Готуйте постійно помішуючи, доки приблизно половина шоколаду не розтане. Вимкніть вогонь.

Продовжуючи помішувати розтопіть шоколад, що залишився. Залийте шоколад у форму, рівномірно розподіліть. Заберіть форму в холодильник на 20-30 хвилин. До повного застигання шоколадного шару.

Дістаньте форму із холодильника, видаліть фольгу. Розріжте десерт навпіл по довгій стороні. Далі розріжте перпендикулярно до 15-20 рівних частин. Або розділіть на 4 довгі частини і наріжте перпендикулярно на 10 частин.

Зберігайте у холодильнику у формі, в якій шортбред готувався, накривши харчовою плівкою або до 1 тижня при кімнатній температурі, загорнувши в аркуші пергаментного паперу .

Шортбред Мільйонера або Домашній твікс від bayevskitchen.com.ua

Leave a Comment

Recipe Rating