Мексиканська паста

Мексиканська паста – це смачна і ситна страва, що поєднує в собі найкращу з італійської та мексиканської кухонь. А його універсальність та численні варіації дозволяють адаптувати його до різних переваг.

Історія цієї страви є дивовижним поєднанням кулінарних впливів. Паста з’явилася в Мексиці ще за часів іспанської колонізації, а використання місцевих інгредієнтів, таких як чипотле чилі та сир котиха, надає традиційній італійській страві унікальної мексиканської родзинки.

У моєму варіанті мексиканської пасти мені довелося замінити частину оригінальних інгредієнтів просто тому, що знайти оригінальні мені не вдалося. Але я постарався підібрати заміни найбільш схожі за текстурою та смаком, крім того я не наполягаю на замінах, пропонуючи список оригінальних інгредієнтів мексиканської пасти як основний.

Переваги цього варіанта – відмінний баланс смаків та текстур, а також використання легкодоступних інгредієнтів. Єдиним недоліком може бути потенційна гострота страви, але ви можете регулювати її на власний смак, зменшивши кількість чилі.

Смак цієї мексиканської пасти є складною симфонією. Гострота чипотлі чи чилі гармонійно поєднуються із вершковістю страви, а сир котіха чи фета надають страві солоності. Томатна паста надає страві нотку солодощі та кислинки, що пов’язують усе докупи.

Мексиканська паста

⏱ Загальний час приготування – 40 хвилин. З них 25 хвилин на підготовку та приготування + 15 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 6 порцій:

Я даю список оригінальних інгредієнтів, які використовують у Мексиці для приготування пасти, але так як частину з них мені знайти у продажу не вдалося – вказую у дужках, чим замінив).

  • 450 г спагетті
  • 1 бульйонний кубик (або 400 мл. курячого або овочевого бульйону)
  • 2 чипотле чилі в соусі адобо + 2 ст. л. соусу адобо (Заміна: 3-5 сухих червоних чилі)
  • 300 г Mexican table cream (заміна: 150 г жирних вершків (33% +) + 150 г сметани (15-20%) + сік ¼ лайма))
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 1 невелика жовта цибулина
  • 2-3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. томатної пасти (або 3-4 ст.л. томатного пюре)
  • 60 г вершкового сиру (Філадельфія або аналог)
  • 60 г сиру Котиха (заміна: фета)
  • ½ ч. л. сушеного орегано
  • ½ ч. л. меленого куміну (Зіри)
  • 1-2 гілочки кінзи
  • сіль та перець за смаком
Інгредієнти необхідні для приготування Мексиканської пасти: спагетті, бульйонний кубик, чіпотле чилі, олія, цибуля, часник, томатна паста, вода, вершковий сир, орегано, кумін, кінза, сіль.

Спосіб приготування

Варіння спагетті

Налийте близько 2-3 літрів води у велику каструлю, поставте на вогонь і доведіть до кипіння.

Посоліть воду щедрою щіпкою солі, поламайте 1 бульйонний кубик і додайте в каструлю (якщо використовуєте бульйон – пропустіть цей крок), розмішайте.

Всипте 450 г спагетті в каструлю і обережно перемішайте, щоб усі спагетті занурилися у воду. Коли всі спагетті покриються водою, засікте час і варіть на 2 хвилини менше, ніж зазначено на упаковці, постійно помішуючи в перші 30 секунд.

Підготовка інгредієнтів

3-5 сухих червоних чилі помістіть у невелику миску, залийте окропом, накрийте і відставте убік. Якщо використовуєте чіпотле в соусі адобо – пропустіть цей крок.

З 1 невеликої цибулини зріжте стебло, розріжте її навпіл, прорізаючи через корінь, очистіть від лушпиння і видаліть корінь. Наріжте кожну половину маленькими кубиками.

Очистіть і подрібніть ножем 2-3 зубчики часнику.

Злийте спагетті та підготуйте чилі

На цей час спагетті повинні бути майже готові, ще раз перемішайте їх.

Збережіть 400 мл води, в якій варилася паста, а воду злийте.

Потім змішайте спагетті із 2 ст.л. рослинної олії, перекладіть їх у миску, перемішайте і відкладіть убік.

Витягніть перці чилі з миски, дрібно порубайте їх.

Приготування овочевого соусу

У глибокій сковороді або широкій каструлі розігрійте 2 ст.л. олії для смаження на середньому вогні.

Додайте нарізану цибулю і готуйте, помішуючи час від часу, протягом приблизно 3-4 хвилин на середньому вогні.

Додайте нарізаний часник та чилі. Готуйте, часто помішуючи приблизно протягом хвилини.

Додати ½ ч.л. сушеного орегано та ½ ч.л. меленого куміну, готуйте ще одну хвилину, помішуючи час від часу.

Додавання томатної пасти та води

Додати 2 ст. л. томатної пасти (або 3-4 ст. л. томатного пюре), ретельно перемішайте.

Влийте 50 мл води від варіння пасти, перемішайте і томіть на повільному вогні протягом 3 хвилин. Влийте 350 мл води, в якій варилася паста, перемішайте і доведіть до кипіння.

Посоліть і поперчіть до смаку.

Після закипання томіть соус на повільному вогні 5-7 хвилин, щоб загустити, помішуючи час від часу.

Додавання спагетті та сирів у соус

До готового соусу додайте спагетті. Гасіть на середньому вогні 1-2 хвилини, постійно помішуючи, потім вимкніть вогонь.

Додайте половину Mexican table cream (або половину заміни з вершків, сметани та соку лайма) та перемішайте.

Додайте 60 г вершкового сиру (Філадельфія або аналог) і 60 г тертого Котиха сиру (можна замінити фетою) і перемішайте, намагаючись рівномірно розподілити шматочки сиру.

Подання страви

Викладіть на тарілки, полийте залишками соусу із суміші вершків та сметани, прикрасьте кінзою і подавайте з скибочками лайма.

Мексиканская паста
Мексиканська паста
Мексиканська паста від bayevskitchen.com.ua

Мексиканська паста

No ratings yet
Мексиканська паста – це смачна і ситна страва, що поєднує в собі найкращу з італійської та мексиканської кухонь. А його універсальність та численні варіації дозволяють адаптувати його до різних переваг.
CourseВечеря
CuisineМексиканська
Cook Time25 minutes
Без уваги:15 minutes
Total Time40 minutes
Servings6 порцій

Ingredients 

  • 450 г спагетті
  • 1 бульйонний кубик (або 400 мл курячого або овочевого бульйону)
  • 2 чипотле чилі в соусі адобо + 2 ст. л. соусу адобо (Заміна: 3-5 сухих червоних чилі)
  • 300 г Mexican table cream (заміна: 150 г жирних вершків (33% +) + 150 г сметани (15-20%) + сік ¼ лайма)
  • 2 ст. л. рослинної олії
  • 1 невелика жовта цибулина
  • 2-3 зубчики часнику
  • 2 ст. л. томатної пасти (або 3-4 ст. л. томатного пюре)
  • 60 г вершкового сиру (Філадельфія або аналог)
  • 60 г сиру Котиха (заміна: фета)
  • ½ ч. л. сушеного орегано
  • ½ ч. л. меленого куміну (Зіри)
  • 1-2 гілочки кінзи
  • сіль та перець за смаком

Instructions

  • Закип'ятіть воду з сіллю та бульйонним кубиком. Додайте спагетті, перемішайте, зваріть спагетті на 2 хвилини менше вказаного на упаковці часу.
  • Залийте 2 чипотлі чилі та 2 ст. л. соусу адобо окропом, потім залиште на деякий час. Дрібно наріжте невелику цибулину та зубчики часнику.
  • Збережіть 400 мл води від пасти, змішайте спагетті з олією і відкладіть. Наріжте чилі.
  • Обсмажте цибулю та часник на рослинній олії, додайте чилі, сушений орегано та мелений кумін.
  • Додайте томатну пасту, воду від пасти, посоліть і поперчіть. Томіть соус 5-7 хвилин.
  • Додайте спагетті в соус, потім додайте Mexican table cream (або заміну), вершковий сир та Котиха сир (або фету).
  • Викладіть на тарілки, прикрасьте кінзою та подавайте з лаймом.

Video

Leave a Comment

Recipe Rating