Мексиканська Крем Карамель або Флан по-мексиканськи

У мексиканській та іспанській кухні цей десерт називають флан, у французькій – крем-карамель. Смак просто неймовірний, а текстура ніжніше ніжного! Його рецепт дістався мексиканцям від іспанських переселенців, які приїхали освоювати Новий Світ.

Мексика багата на незвичайні солодощі на кшталт амарантових батончиків або цукерок із солодкої картоплі з начинкою з кокосу чи манго, та ще й посипаних гострим перцем чилі. Але серце місцевих жителів віддано флану, простому та зрозумілому десерту з молока та яєць.

За консистенцією та смаком цей десерт найбільше нагадує крем брюле. Схожі вони і складом – молочна основа, цукор, яйця. Тільки у крем брюле використовуються вершки, за рахунок чого він виходить жирнішим, а в рецептурі флана – молоко.

Різновидів флана в Мексиці – маса: на коров’ячому і кокосовому молоці, з бананом, манго, полуницею, з додаванням сиру. У якихось рецептах можна зустріти використання вершків, в якихось крім солодкого згущеного молока, пропонується використовувати також несолодке згущене молоко, такі флани називають “tres leches” – три молока.

Я ж пропоную максимально спрощений та бюджетний рецепт мексиканської крем карамелі. Жодних вершків і зайвих рухів тіла начебто прогріти молочну масу на водяній бані, немає. Ми приготуємо карамель, змішаємо інгредієнти основи та запечемо у духовці. Залишиться тільки охолодити флан і дістати його з форми, адже саме холодним його прийнято подавати.

Приготувати флан можна як у порційних формах рамекінах, так і в одній великій круглій.

⏱ Загальний час приготування – 15 хвилин. З них 10 хвилин на підготовку та приготування + 5 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 4 порції:

  • 200 г білого цукру
  • 240 г молока
  • 370 г згущеного молока із цукром
  • 2 яйця
  • 3 яєчні жовтки
  • 50 мл апельсинового соку (опціонально, ~1/2 апельсину)
Інгредієнти, необхідні для приготування Мексиканської Крем Карамелі: цукор, яйця, згущене молоко, молоко, апельсиновий сік, яєчні жовтки

Спосіб приготування

Візьміть сковороду або сотейник, всипте 200 г білого цукру, додайте близько 50 мл води, щоб намочити цукор, перемішайте.

Увімкніть середній вогонь і перетворите цукор на карамель янтарного кольору.

Коли цукор почне змінювати колір на золотистий – зменште вогонь, щоб не спалити його, але продовжуйте готувати.

Якщо починає диміти, піднімайте сковороду/сотейник, даючи йому трохи охолонути. Перемішуйте вміст, нахиляючи сотейник з боку на бік, перемішувати лопаткою — не можна.

Підготуйте форму для випічки діаметром близько 22-26 см. Карамель, що вийшла, відразу ж перелийте у форму, покрутіть її, щоб карамель рівномірно розлилася по дну.

Поставте у холодильник на 20 хвилин для застигання.

Розігрійте духовку до 180 ° C / 360 ° F, режим верх + низ.

З апельсину вичавіть 50 мл апельсинового соку. Це приблизно 1/2 цілого соковитого апельсину.

Візьміть 3 яйця, відокремте жовтки від білків.

У глибокій мисці змішайте 370 г згущеного молока з цукром, 2 яйця, 3 жовтки і 50 мл апельсинового соку.

Збийте суміш віночком до однорідності.

Дістаньте форму з карамеллю з холодильника та процідіть у неї через дрібне сито рідку суміш. Накрийте форму фольгою.

Візьміть високий лист, поставте в нього форму з фланом. Наповніть лист окропом на рівень ~ 1/3-1/2 висоти форми.

Відправте лист з водою і формою на ньому в розігріту до 180 °C / 360 °F духовку.

Випікайте приблизно 40-50 хвилин (чим форма менша в діаметрі, а флан вищий, тим більше потрібно часу для запікання).

Флан повинен схопитися, але залишатися трохи рухливим, пружним, ніби желейним.

Акуратно дістаньте лист з духовки, вийміть форму з фланом і охолодіть до кімнатної температури. Потім відправте в холодильник щонайменше на 3 години, а краще на ніч.

Дістаньте форму з фланом із холодильника і акуратно, довгим, тонким ножем проріжте по краях, опускаючись до дна по всьому діаметру форми, щоб відокремити краї.

Налийте в глибокий лист гарячу воду, поставте в неї форму на пару хвилин. Накрийте зверху великою тарілкою та різким рухом переверніть форму з фланом на блюдо. Флан повинен вільно вийти з форми та опинитися на блюді.

Якщо цього не сталося, спробуйте трохи довше потримати форму в гарячій воді, а іноді досить буває і просто постукати по формі.

Поріжте на порційні шматочки та подавайте.

Є цікавий спосіб подачі, коли в піалу накладають колотий лід, заливають у неї каву з молоком (можете зі згущеним, якщо любите екстремально солодке), а зверху викладають порцію флана. Відламують шматочок флана, макають у кавовий напій та їдять.

Мексиканская Крем Карамель или Флан по-мексикански от bayevskitchen.com.ua
У мексиканській та іспанській кухні цей десерт називають флан, у французькій – крем-карамель. Смак просто неймовірний, а текстура ніжніше ніжного!
За консистенцією та смаком цей десерт найбільше нагадує крем брюле. Схожі вони і складом - молочна основа, цукор, яйця. Тільки у крем брюле використовуються вершки, за рахунок чого він виходить жирнішим, а в рецептурі флана - молоко.
Ми приготуємо карамель, змішаємо інгредієнти основи та запечемо у духовці. Залишиться тільки охолодити флан і дістати його з форми, адже саме холодним його прийнято подавати.

Мексиканська Крем Карамель або Флан по-мексиканськи

No ratings yet
У мексиканській та іспанській кухні цей десерт називають флан, у французькій – крем-карамель. Смак просто неймовірний, а текстура ніжніше ніжного!
За консистенцією та смаком цей десерт найбільше нагадує крем брюле. Схожі вони і складом – молочна основа, цукор, яйця. Тільки у крем брюле використовуються вершки, за рахунок чого він виходить жирнішим, а в рецептурі флана – молоко.
Ми приготуємо карамель, змішаємо інгредієнти основи та запечемо у духовці. Залишиться тільки охолодити флан і дістати його з форми, адже саме холодним його прийнято подавати.
Cook Time10 minutes
Без уваги:5 minutes
Total Time15 minutes
Servings4 порції

Ingredients 

  • 200 г білого цукру
  • 240 г молока
  • 370 г згущеного молока із цукром
  • 2 яйця
  • 3 яєчні жовтки
  • 50 мл апельсинового соку (опціонально, ~1/2 апельсину)

Instructions

  • Всипте цукор у сковороду або сотейник, додайте близько 50 мл води, щоб намочити весь цукор, перемішайте. Увімкніть середній вогонь і перетворите цукор у карамель янтарного кольору. Коли цукор почне змінювати колір на золотистий – зменште вогонь, щоб не спалити його, але продовжуйте нагрівати. Якщо починає диміти, піднімайте сковороду/сотейник, даючи йому трохи охолонути. Перемішуйте вміст нахиляючи сотейник з боку на бік, перемішувати лопаткою — не можна.
  • Перелийте у форму для випікання діаметром близько 22-26 см, покрутіть форму, щоб карамель рівномірно розлилася по дну. Поставте у холодильник на 20 хвилин.
  • Розігрійте духовку до 180 °C / 360 °F, режим верх+низ.
    Витисніть 50 мл апельсинового соку з половини апельсина, жовтки 3-х яєць відокремте від білків. Змішайте згущене молоко, молоко, 2 яйця, 3 жовтки і апельсиновий сік, збивши за допомогою віночка.
  • Дістаньте форму з карамеллю з холодильника і влийте в неї рідку суміш. Накрийте фольгою.
    Візьміть високий лист, поставте в нього форму з фланом. Наповніть окропом на рівень ~ 1/3-1/2 висоти форми.
  • Запікайте близько 40-50 хвилин (чим форма менша в діаметрі, а флан вище, тим довше). Флан повинен схопитися, але залишатися трохи рухливим, пружним, ніби желейним. Акуратно дістаньте лист і з духовки, вийміть форму з фланом, охолодіть до кімнатної температури. Відправте в холодильник щонайменше на 3 години, краще на ніч.
  • Дістаньте форму з фланом з холодильника і акуратно довгим тонким проріжте по краях, опускаючись ножем до дна по всьому діаметру форми, щоб відокремити краї. Поставте форму у гарячу воду на кілька хвилин.
    Накрийте великою тарілкою та різким рухом переверніть форму з фланом на блюдо.

Video

Leave a Comment

Recipe Rating