Магмур (Ліванська мусака): баклажани з нутом тушковані в томатному соусі

Ліванська мусака, також відома як магмур, – це чудова і ситна страва, яка являє собою унікальний твіст до традиційної мусаки. Ці вегетаріанські ласощі мають багатий смак, поєднуючи в собі землисті тони баклажанів і міцність нуту.

Кожен інгредієнт у “Магмурі” відіграє вирішальну роль у створенні гармонійного поєднання смаків і текстур.

Баклажани, м’які та ніжні, доповнюються кремоподібним нутом, а терпкість помідорів надає яскравої та живої ноти.

Додавання таких спецій, як кумин, паприка і кориця, надає страві тонкої теплоти і складності.

Подача ліванської мусаки – це ціла подія. Найкраще посипати її свіжою петрушкою і скропити лимонним соком, щоб посилити її смак. Цю страву можна подавати як основну, супроводжуючи її теплим свіжоспеченим хлібом або рисом.

Незалежно від того, чи є ви шанувальником близькосхідної кухні чи куштуєте її вперше, ліванська мусака обов’язково порадує вас своїми багатими смаковими якостями.

Ліванська мусака

⏱ Загальний час приготування – 55 хвилин. З них 15 хвилин на підготовку та приготування + 40 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 4 порції:

  • 1 кг баклажанів (~2 великих баклажани)
  • 1 банка (400 г) консервованого нуту (або ~150 г сухого нуту, замоченого на ніч у воді та відвареного до готовності)
  • 1 жовта цибулина
  • 4 зубчики часнику
  • 1 банка (400 г) різаних томатів у власному соку
  • 1 ч. л. меленої зіри
  • 1 ч. л. паприки
  • ½ ч. л. кориці
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • петрушка для подачі
  • лимон для подачі
Ингредиенты необходимые для приготовления Ливанской мусаки: баклажаны, нут консервированный, лук, чеснок, томаты в собственном соку, зира, паприка, корица, сахар, оливковое масло, петрушка, лимон

Інструкції

Підготовка баклажанів. Готування основи страви

Візьміть 1 кг або приблизно 2 великих баклажани. Відріжте хвостики і за бажанням, почистіть їх – повністю або смужками. Потім наріжте їх на шматочки зі стороною близько 1 см.

Перекладіть баклажани в миску, посоліть і добре перемішайте.

Викладіть баклажани на деко, розподіліть рівномірно і запікайте в попередньо розігрітій духовці до 220 °C протягом 15 хвилин.

Тим часом, наріжте одну жовту цибулину на середні кубики, почистіть і дрібно наріжте 4 зубчики часнику.

Смаження цибулі та додавання баклажанів

Розігрійте пару столових ложок оливкової олії в широкій сковороді або жаровні на середньому вогні. Додайте цибулю і смажте, часто помішуючи, близько 5 хвилин, поки вона не стане м’якою.

Додайте запечені баклажани та часник. Готуйте, періодично помішуючи, протягом 2-3 хвилин.

Додавання спецій і томатів, включення нуту в страву. Подача

Додайте 1 банку (400 г) нарізаних томатів у власному соку і близько 100 мл (~½ склянки) води, добре перемішайте.

Додайте 1 ч. л. меленої зіри, 1 ч. л. паприки, ½ ч. л. кориці, 1 ст. л. цукру і все добре перемішайте.

Доведіть до кипіння, накрийте кришкою, зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте 25 хвилин.

Знову все перемішайте, спробуйте на сіль – за необхідності додайте ще. Потім зніміть з вогню.

Перекладіть на сервірувальну тарілку, прикрасьте листям петрушки і подавайте гарячим або холодним із лимоном.

Готовая Ливанская мусака (Магмур)
Магмур (Ліванська мусака): баклажани з нутом тушковані в томатному соусі від bayevskitchen.com.ua

Магмур (Ліванська мусака): баклажани з нутом тушковані в томатному соусі

5 from 1 vote
Це чудова і ситна страва, яка являє собою унікальний твіст до традиційної мусаки. Ці вегетаріанські ласощі мають багатий смак, поєднуючи в собі землисті тони баклажанів і міцність нуту.
CourseЗакуска
CuisineБлизькосхідна
Cook Time15 minutes
Без уваги:40 minutes
Total Time55 minutes
Servings4 порції
Calories219kcal

Ingredients 

  • 1 кг баклажанів (~2 великих баклажани)
  • 40 г консервованого нуту (або ~150 г сухого нуту, замоченого на ніч у воді та відвареного до готовності) (1 банка)
  • 1 жовта цибулина
  • 4 зубчики часнику
  • 400 г різаних томатів у власному соку (1 банка)
  • 1 ч. л. меленої зіри
  • 1 ч. л. паприки
  • ½ ч. л. кориці
  • 1 ст. л. цукру
  • 2 ст. л. оливкової олії
  • петрушка для подачі
  • лимон для подачі

Instructions

  • Очистіть і наріжте баклажани на шматочки зі стороною близько 1 см, посоліть і запікайте в духовці за 220 °C протягом 15 хвилин. Наріжте цибулю на середні кубики, дрібно наріжте часник.
  • Розігрійте 2 ст. л. оливкової олії в сковороді або жаровні на середньому вогні. Обсмажте нарізану цибулю до м'якості, додайте запечені баклажани та часник, готуйте ще 2-3 хвилини.
  • Вмішайте консервовані томати, зіру, паприку, корицю і цукор, доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і тушкуйте під кришкою 25 хвилин. Потім – додайте нут, приправте сіллю і готуйте ще 10 хвилин. Подавайте страву, прикрашену петрушкою в гарячому або холодному вигляді, з лимоном.

Video

Nutrition

Calories: 219 kcal | Carbohydrates: 37 g | Protein: 8 g | Fat: 6 g | Saturated Fat: 1 g | Polyunsaturated Fat: 2 g | Monounsaturated Fat: 3 g | Sodium: 287 mg | Potassium: 796 mg | Fiber: 13 g | Sugar: 14 g | Vitamin A: 129 IU | Vitamin C: 10 mg | Calcium: 87 mg | Iron: 3 mg

Leave a Comment

Recipe Rating