Не знаю, чи це пов’язано з тим, що я не п’ю алкоголь останні пару місяців, але це вже другий рецепт з пивом у моєму блозі. І якщо пивний суп страва досить своєрідна, то яловичина тушкована в гіннесі, з солодкуватим, солодовим смаком — зовсім інша справа.
Замість того, щоб тушкувати м’ясо на повільному вогні, ми зробимо це у духовці.
Візьміть на озброєння цей спосіб тушкування м’яса. До його плюсів можна віднести більш рівномірний розподіл тепла в порівнянні з приготуванням на плиті, завдяки чому м’ясо готується рівномірніше, виходячи соковитіше та м’якше, а також вимагає набагато менше уваги, обходячись навіть без рідкісного помішування.
Подавайте обов’язково з хлібом, щоб макати його в соус, закушуючи яловичину.
А коли закінчите з м’ясом, випийте залишки наваристого, темного бульйону. Можна прямо з тарілки, піднісши її до губ. Це буде чудове завершення трапези, а можливо навіть найкраща її частина.
Рецепт із книги asplashandadash.
⏱ Загальний час приготування – 2 години та 30 хвилин. З них 30 хвилин на підготовку та приготування + 2 години, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 6 порцій:
- 1,25 кг яловичини (лопатки чи іншої частини для тушкування)
- 2 ст. л. борошна
- 2 великих цибулини
- 450 г моркви
- 1 ст. л. томатного пюре
- 450 мл пива Guinness (або іншого стауту)
- 450 мл води
- 2 лаврових листа
- 2 ст. л. коричневого цукру
- 1 ст. л. сидрового оцту (яблучний, можна замінити винним)
- сіль, перець
Обладнання:
- чавунна жаровня (в ідеалі) або товстостінна каструля на 3+ літри.

Спосіб приготування
Розігрійте духовку до 150 ° C (300 ° F), режим верх + низ.
Підготовка (частина 1): наріжте яловичину та цибулю
1,25 кг яловичини наріжте великими шматочками зі стороною близько 5 см (2 дюйми). Складіть у миску і відставте убік.
2 великі цибулини очистіть, розріжте навпіл і наріжте товстими півкільцями, товщиною близько 1 см. (½ дюйма).
Підготовка (частина 2): наріжте моркву, змішайте яловичину з борошном
450 г моркви очистіть за допомогою овочечистки чи ножа. Зріжте кінчики і наріжте товстими (близько 1 см) кружальцями. Відкладіть нарізані овочі убік.
У миску до яловичини додайте половину муки (1 ст. л.). Перемішайте, щоб шматочки з усіх боків були вкриті борошном.
Обсмажте половину яловичини
Розігрійте 2 ст. л. нейтральної рослинної олії в жаровні або каструлі на сильному вогні.
Викладіть половину яловичини в каструлю і обсмажте з усіх боків. Перш ніж перевернути дайте як слід засмажиться з одного боку. Намагайтеся обсмажити шматочки з усіх боків, включаючи боки, притримуючи їх щипцями.
Обсмажуйте близько 4-5 хвилин. Перекладіть у миску.
Обсмажте другу половину яловичини. Приготуйте овочі
Обсмажте другу половину яловичини аналогічно. Заберіть у миску, відкладіть убік.
Додайте в каструлю цибулю. Готуйте час від часу помішуючи близько 2х хвилин.
Додайте моркву і готуйте ще 2-3 хвилини, іноді помішуючи.
Завершіть приготування на плиті, тушкуйте у духовці
Додайте борошно, що залишилося (1 ст. л.), 1 ст. л. томатного пюре та перемішайте. Поверніть яловичину в каструлю разом із соком із дна миски.
Влийте 450 мл пива Guinness (або інший стаут, який використовуєте) та 450 мл води
Додати 2 ст. л. коричневого цукру, 2 лаврові листи і перемішайте.
Накрийте кришкою та відправте в духовку.
Запікайте протягом 1 години.
Завершіть приготування та подавайте
Через півтори години дістаньте м’ясо з духовки та влийте 1 ст. л. сидрового оцту (яблучним, можна замінити винним), посоліть і поперчіть. Перемішайте та відправте в духовку ще на 30 хвилин.
Подавайте відразу або відключіть нагрівання та залиште м’ясо в духовці до подачі.
Не їжте все відразу, після ночі в холодильнику і настоявшись буде ще смачніше.

Яловичина, тушкована в пиві Гіннес або іншому стауті

Equipment
- чавунна жаровня (в ідеалі) або товстостінна каструля на 3+ літри
Ingredients
- 1,25 кг яловичини (лопатки чи іншої частини для тушкування)
- 2 ст. л. борошна
- 2 великих цибулини
- 450 г моркви
- 1 ст. л. томатного пюре
- 450 мл пива Guinness (або іншого стауту)
- 450 мл води
- 2 лаврових листа
- 2 ст. л. коричневого цукру
- 1 ст. л. сидрового оцту (яблучний, можна замінити винним)
- сіль
- перець
Instructions
- Розігрійте духовку до 150°C (300°F), режим верх+низ.Яловичину наріжте великими шматочками, зі стороною близько 5 см, складіть у миску і відставте убік.Цибулю наріжте товстими півкільцями.
- Моркву наріжте товстими кружальцями. Відкладіть нарізані овочі убік.У миску до яловичини додайте половину борошна. Перемішайте.
- Викладіть половину яловичини в каструлю і обсмажте з усіх боків на розігрітій рслинній олії близько 4-5 хвилин. Обсмажуйте до рум'яної скоринки. Перекладіть у миску.
- Обсмажте другу половину яловичини аналогічним чином. Заберіть у миску, відкладіть убік.Додайте в каструлю цибулю, моркву і готуйте час від часу помішуючи.
- Додайте борошно, що залишилося, томатне пюре і перемішайте. Поверніть яловичину в каструлю разом із соком.Влийте пиво та воду. Додайте коричневий цукор, лавровий листок і перемішайте.Накрийте кришкою та відправте в духовку.Запікайте протягом 1 години 30 хвилин.
- Через 1,5 години дістаньте м'ясо з духовки і влийте оцет сидру, посоліть і поперчіть. Перемішайте та відправте в духовку ще на 30 хвилин.Подавайте відразу або відключіть нагрівання та залиште м'ясо в духовці до подачі.