Грецька Фава або Хумус з Гороху

Фава – це пюре з гороху з додаванням оливкової олії та лимонного соку. Одне з найпопулярніших грецьких мезе. По текстурі нагадує хумус, та й у смаку можна знайти знайомі нотки. Адже це не дивно і нут, і горох походять з одного сімейства — бобових.

Фаву можна приготувати двома способами. Уварити горох до кашоподібного стану і потовкти вилкою або уварити і пробити блендером. У другому випадку текстура виходить більш кремоподібною та хумусоподібною. Крім того, використання блендера також дозволяє пробити до однорідної консистенції та смакові добавки: підсмажену цибулю, моркву та часник. На мій погляд це робить смак фави більш насиченим та цікавим. Тому я однозначно за другий варіант. Але якщо у вас немає блендера, знайте, що є альтернативний спосіб. Тільки в цьому випадку підсмажені часник, цибулю та моркву бажано видалити, або не використовувати.

Інгредієнти

Інгредієнти для приготування фави з жовтого гороху: горох, цибуля, морква, лимон, оливкова олія, часник, вода
  • 200 гр жовтого колотого гороху (~ 1 склянка)
  • 650 мл води
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 лимон сік та цедра
  • 40 мл оливкової олії extra-virgin

Додатково:

— занурювальний або стаціонарний блендер, я використовую Bamix M150.

Спосіб приготування

Горох замочіть у воді і переберіть, прибравши почорнілі та зелені горошини, якщо є. Залишіть на 30 хвилин.

Очистіть і крупно наріжте 1 моркву.

Очистіть і крупно наріжте 1 цибулину.

3-4 зубчики часнику роздавіть ножем, очистіть.

Злийте воду з гороху.

Нагрійте 1 ст.л. рослинної олії у каструлі, об’ємом >2 л. Додайте нарізані овочі і обсмажуйте помішуючи 3-4 хвилини, до золотистої скоринки.

Додайте горох і влийте 650 мл води.

Доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму та готуйте 30-40 хвилин. Горох розм’якне і рідини у каструлі практично не залишиться. Якщо вода википає дуже швидко, щоб горох не підгорів – додайте трохи води.

Натріть прямо в каструлю цедру одного лимона і вичавте сік. Посоліть чайною ложкою солі та влийте 40 мл оливкової олії extra-virgin. Пюрируйте блендером до однорідності.

На фото – я трохи переборщив з додаванням води, у вас буде трохи менш рідка структура. У будь-якому випадку пам’ятайте, що після остигання маса загусне, а після ночі в холодильнику – загусне ще сильніше.

Перекладіть у піалу для подачі. Прикрашають фаву зазвичай оливками, тонко нарізаною солодкою цибулею та/або каперсами. Їжте з нарізаними овочами, макаючи їх у фаву, хлібом чи пітами (до речі, бездріжджові піти на сковороді вже пробували готувати?).

Фава - це пюре з гороху з додаванням оливкової олії та лимонного соку. Одне з найпопулярніших грецьких мезе. По текстурі нагадує хумус, та й у смаку можна знайти знайомі нотки. Адже це не дивно і нут, і горох походять з одного сімейства — бобових.
Фаву можна приготувати двома способами. Уварити горох до кашоподібного стану і потовкти вилкою або уварити і пробити блендером. У другому випадку текстура виходить більш кремоподібною та хумусоподібною. Крім того, використання блендера також дозволяє пробити до однорідної консистенції та смакові добавки: підсмажену цибулю, моркву та часник. На мій погляд це робить смак фави більш насиченим та цікавим. Тому я однозначно за другий варіант. Але якщо у вас немає блендера, знайте, що є альтернативний спосіб. Тільки в цьому випадку підсмажені часник, цибулю та моркву бажано видалити, або не використовувати.

Грецька Фава або Хумус з Гороху

No ratings yet
Фава – це пюре з гороху з додаванням оливкової олії та лимонного соку. Одне з найпопулярніших грецьких мезе. По текстурі нагадує хумус, та й у смаку можна знайти знайомі нотки. Адже це не дивно і нут, і горох походять з одного сімейства — бобових.
Фаву можна приготувати двома способами. Уварити горох до кашоподібного стану і потовкти вилкою або уварити і пробити блендером. У другому випадку текстура виходить більш кремоподібною та хумусоподібною. Крім того, використання блендера також дозволяє пробити до однорідної консистенції та смакові добавки: підсмажену цибулю, моркву та часник. На мій погляд це робить смак фави більш насиченим та цікавим. Тому я однозначно за другий варіант. Але якщо у вас немає блендера, знайте, що є альтернативний спосіб. Тільки в цьому випадку підсмажені часник, цибулю та моркву бажано видалити, або не використовувати.
CourseЗакуска
CuisineГрецька
Cook Time20 minutes
Час варіння40 minutes
Total Time1 hour
Servings4 порції

Equipment

  • блендер занурювальний або стаціонарний

Ingredients 

  • 200 гр жовтого колотого гороху (~ 1 склянка)
  • 650 мл води
  • 1 цибулина
  • 1 морква
  • 3-4 зубчики часнику
  • 1 лимон (сік та цедра)
  • 40 мл оливкової олії extra-virgin
  • 1 ч.л. солі

Instructions

  • Горох замочіть у питній воді на 30 хвилин. Переберіть, прибравши почорнілі та зелені горошини, якщо є.
  • Очистіть і крупно наріжте моркву і цибулю. Часник роздавіть ножем та очистіть.
  • Нагрійте 1 ст.л. рослинної олії у каструлі, об'ємом >2 л. Додайте нарізані овочі і обсмажуйте помішуючи 3-4 хвилини, до золотистої скоринки.
  • Злийте воду з гороху. Додайте горох у каструлю і влийте 650 мл води.
    Доведіть до кипіння, зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте 30-40 хвилин.
  • Натріть цедру одного лимона і вичавте сік прямо в каструлю. Посоліть чайною ложкою солі і додайте оливкову олію. Пюрируйте блендером до однорідності. Спробуйте на сіль. Якщо потрібно додайте ще.
  • Перекладіть у піалу для подачі, подавайте з нарізаними овочами, хлібом або пітою. Прикрасити фаву можна оливками, тонко нарізаною солодкою цибулею та/або каперсами.

Leave a Comment

Recipe Rating