Цей рецепт я взяв із книги Гордона Рамзі – Фаст Фуд. В оригінальному рецепті використовується покупна каррі паста Мадрас, мені ж не вдалося знайти її у вільному продажу, тому я вирішив вийти зі становища, приготувавши її самостійно, тим більше, що нічого складного в цьому немає.
Прянощі та спеції вдихають в овочі нове життя. Нудні, самі по собі, броколі, цвітна капуста та цукіні, наситившись ароматами, заграють новими фарбами та здивують скептично налаштованих до овочів особистостей.
Не забуватимемо і про корисність страви: мінімум жиру, велика кількість свіжих овочів, досить делікатний спосіб термічної обробки. Це овочеве каррі стане чудовим гарніром до м’ясних страв, а також чудово почуватиметься як окрема страва або подана з гарніром у вигляді рису.
Страва досить гостра, але йогурт, що входить до складу, згладжує та мінімізує пекучість. А якщо раптом вам все одно гостро — озброїться додатково склянкою йогурту, і коли будете готові випускати язики полум’я — просто зробіть пару ковтків.
Що Потрібно для Приготування Овочевого Каррі від Гордона Рамзі
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для пасти Мадрас:
- 2,5 ст. ложки насіння коріандру
- 1 ст. ложка зіри
- 1 ч. ложка насіння гірчиці
- 1/2 ч. ложки чорного перцю горошком
- 1 ч. ложка куркуми
- 1 ч. ложка меленого чилі
- 2 зубчики часнику
- 3 ст. ложки білого винного оцту
- імбир розміром з великий палець
Для каррі:
- 1/2 солодкої цибулини
- 1 зубчик часнику (очистити і дрібно порубати)
- 1-2 довгих червоних перців чилі
- 1 стебло селери
- 3 ст. л. гострої пасти каррі Мадрас
- 1 солодкий перець
- ½ великого качана цвітної капусти
- 400 гр консервованих рубаних помідорів
- ½ качана броколі
- 1 великий цукіні (або кабачок)
- 250 мл натурального йогурту
- 3 коробочки кардамону
- сіль, перець
ОБЛАДНАННЯ:
- нічого, чого б у вас не виявилося;
Покроковий Рецепт Приготування Овочевого Каррі від Гордона Рамзі
Приготуємо пасту мадрас. Якщо ви маєте можливість купити — купуйте, пропускайте цей крок і використовуйте готову.
Обсмажте 2,5 ст. ложки насіння коріандру на сухій розігрітій сковороді протягом 2-3-х хвилин і перекладіть у ступу.
На тій же сковороді обсмажте 1 ст. ложку зіри протягом хвилини до появи приємного аромату та легкого серпанку перекладіть туди ж.
Хорошо розтовчіть їх до порошкоподібного стану.
Додайте 1 ч. ложку гірчиці і 1/2 ч. ложки чорного перцю. Знову розтлумачте.
Видавіть у ступу 2 головки часнику, додайте по 1 ч. ложки меленого чилі та куркуми, а також натріть на тертці шматок імбиру розміром з великий палець і додайте все туди ж. Попрацюйте ще трохи маточкою, щоб маса стала нагадувати пасту.
Тепер додайте 3 ст. ложки білого винного оцту і добре все перемішайте.
Відставте пасту убік і займіться підготовкою інших інгредієнтів
Половину середньої за розміром цибулини наріжте великими кубиками. Дрібно нарубайте 1 (2, якщо любите гостріше) перець чилі та 1 зубчик часнику. Відкладіть убік.
Крупно наріжте 1 солодкий перець, видаливши серцевину та перегородки. 1 стебло селери наріжте на скибочки завтовшки трохи менше 1 см.
По половині качана броколі та цвітної капусти поділіть на суцвіття відкладіть убік: броколі окремо, а капусту відправте до солодкого перцю. 1 цукіні або шинок наріжте великими кубиками.
У великій, широкій сковороді, на сильному вогні, розігрійте 2 ст. ложки олії. Додайте цибулю, часник, чилі та обсмажуйте, часто помішуючи близько хвилини.
Додайте селеру і посоліть. Смажте пару хвилин.
Додайте 3 ст. ложки пасти каррі, 3 коробочки кардамону (попередньо роздавивши), солодкий перець та цвітну капусту. Смажте 5 хвилин, іноді помішуючи.
Додайте 400 гр консервованих помідорів, а потім наповніть банку з-під них водою і влийте в сковороду. Доведіть до кипіння, додайте броколі та цукіні, накрийте кришкою та готуйте на слабкому вогні 10 хвилин.
Зніміть із вогню, влийте 250 мл йогурту та перемішайте. Спробуйте на сіль, якщо потрібно – досоліть до смаку.
Подавайте в порційних тарілках окремо або на подушці з відвареного рису.

Овочеве Каррі від Гордона Рамзі

Equipment
- нічого, чого б у вас не виявилося
Ingredients
Для пасти Мадрас:
- 2 ½ ст.л. насіння коріандру
- 1 ст.л. зіри
- 1 ч.л. насіння гірчиці
- ½ ч.л. чорного перцю горошком
- 1 ч.л. куркуми
- 1 ч.л. меленого чилі
- 2 зубчики часнику
- 3 ст.л. білого винного оцту
- 1 імбир розміром з великий палець
Для каррі:
- ½ солодкої цибулини
- 1 зубчик часнику
- 1-2 червоних перців чилі
- 1 стебло селери
- 3 ст.л. пасти каррі Мадрас
- 1 солодкий перець
- ½ качана цвітної капусти
- 400 гр консервованих рубаних помідорів
- ½ качана броколі
- 1 цукіні (або кабачок)
- 250 мл натурального йогурту
- 3 коробочки кардамону
- сіль
- перець
Instructions
- Обсмажте 2,5 ст. ложки насіння коріандру на сухій розігрітій сковороді протягом 2-3-х хвилин і перекладіть у ступу.
- На тій же сковороді обсмажте 1 ст. ложку зіри протягом хвилини до появи приємного аромату та легкого серпанку перекладіть туди ж. Хорошо розтовчіть їх до порошкоподібного стану.
- Додайте 1 ч. ложку гірчиці та 1/2 ч. ложки чорного перцю. Знову потовчіть.
- Видавіть у ступу 2 головки часнику, додайте по 1 ч. ложки меленого чилі та куркуми, а також натріть на тертці шматок імбиру розміром з великий палець і додайте туди ж. Попрацюйте ще трохи маточкою, щоб маса стала нагадувати пасту.
- Тепер додайте 3 ст. ложки білого винного оцту і добре все перемішайте.
- Половину середньої за розміром цибулини наріжте великими кубиками. Дрібно нарубайте 1 (2, якщо любите гостріше) перець чилі та 1 зубчик часнику. Відкладіть убік.
- Крупно наріжте 1 солодкий перець, видаливши серцевину та перегородки. 1 стебло селери наріжте на скибочки завтовшки трохи менше 1 см.
- По половині качана броколі та цвітної капусти поділіть на суцвіття відкладіть убік: броколі окремо, а капусту відправте до солодкого перцю.
- 1 цукіні або кабачок наріжте великими кубиками.
- У великій, широкій сковороді, на сильному вогні, розігрійте 2 ст. ложки олії. Додайте цибулю, часник, чилі та обсмажуйте, часто помішуючи близько хвилини.
- Додайте селери і посоліть. Смажте пару хвилин.
- Додайте 3 ст. ложки пасти каррі, 3 коробочки кардамону (попередньо роздавивши), солодкий перець та цвітну капусту. Смажте 5 хвилин, іноді помішуючи.
- Додайте 400 гр консервованих помідорів, а потім наповніть банку з-під них водою і влийте в сковороду. Доведіть до кипіння, додайте броколі та цукіні, накрийте кришкою та готуйте на слабкому вогні 10 хвилин.
- Зніміть із вогню, влийте 250 мл йогурту та перемішайте. Спробуйте на сіль, якщо потрібно – досоліть до смаку.
- Подавайте в порційних тарілках окремо або на подушці з відвареного рису.