Фріттата (Frittata) – це італійська версія омлета. Як правило, до нього додають різні овочі, сир та м’ясо. Як начинку можна покласти все, що завгодно. У цьому рецепті будемо додавати цукіні, цибулю та пармезан.
Важливо пам’ятати одне головне правило: для цієї страви не використовувати соковиті овочі з великою кількістю соку в них. Якщо плануєте нарізати в блюдо помідори, попередньо видаліть сік разом з насінням і беріть одну м’якоть. Фріттата не повинна “плисти” ні в процесі готування, ні при подачі на стіл.
Цей ніжний омлет із кабачками стане чудовим сніданком чи другою стравою на обід.
З ароматичними варіаціями ви можете експериментувати безкінечно. Міксуючи і додаючи щоразу нові спеції та ароматичні добавки.
⏱ Загальний час приготування – 30 хвилин. З них 15 хвилин на підготовку та приготування + 15 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 4 порції:
- 1 великий цукіні (або кабачок)
- 1/2 великої цибулини (або 1 велика цибулина шалот)
- 2 зубчики часнику (середніх або 1 крупний)
- 5 яєць
- 2-3 стебла зеленої цибулі
- 30 г вершкового масла
- 2-3 ст. л. нейтральної рослинної олії (для смаження)
- сіль, чорний перець
- 50 г пармезану (опціонально, додати в яєчну суміш)
- 1-1,5 ч. л. улюблених спецій (порошок чилі, пластівці чилі, куркума, коріандр, зіра, базилік, орегано та ін. у загальній масі до 1-1,5 ч.л. – опціонально, додати в яєчну суміш)

Спосіб приготування
Візьміть 1/2 великої цибулини (або 1 велику цибулину шалот), видаліть хвостики з обох боків, очистіть лушпиння і наріжте тонкими півкільцями.
1 великий зубчик часнику (або 2 середніх) придавіть ножем, очистіть лушпиння, зробіть кілька поздовжніх надрізів і дрібно порубайте.
1 великий цукіні (або кабачок) промийте під проточною водою, зріжте хвостики з обох боків. Розділіть цукіні на дві частини, потім кожну частину розріжте вздовж на 2 половини та наріжте тонкими напівкруглими скибочками. Перекладіть у глибоку миску.
Візьміть 2-3 стебла зеленої цибулі, відокремте білу частину і нашаткуйте (зелену частину збережіть для декору). Додайте в миску до цукіні.
Поставте на плиту велику сковороду, на середньому вогні розігрійте 2-3 ст.л. нейтральної олії, додайте нарізані овочі і обсмажуйте їх близько 10 хвилин до золотистого кольору, іноді помішуючи. Перекладіть у друшляк чи сито, дайте стекти зайвому соку.
У цей час у глибоку миску вбийте 5 яєць, добре перемішайте їх вилкою або віночком, посоліть, поперчіть, потім додайте овочі, що підсмажені.
Якщо використовуєте опціональні інгредієнти, додайте їх на цьому кроці. Наприклад 50 г натертого на дрібній тертці пармезану (опціонально) та спеції.
У великій сковороді розтопіть 30 г вершкового масла, влийте яєчну суміш з овочами, готуйте 4-5 хвилин. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою або фольгою сковороду і готуйте ще 8-10 хвилин.
Накрийте сковороду великою тарілкою та різко переверніть.
Перекладіть фріттату з тарілки назад на сковороду і підсмажте з іншого боку.
Подавайте прикрасивши нарізаною зеленою цибулею.

Омлет з кабачками або Фріттата з цукіні

Ingredients
- 1 великий цукіні (або кабачок)
- ½ великої цибулини (або 1 велика цибулина шалот)
- 2 зубчики часнику (середніх або 1 крупний)
- 5 яєць
- 2-3 стебла зеленої цибулі
- 30 г вершкового масла
- 2-3 ст. л. нейтральної рослинної олії (для смаження)
- сіль
- чорний перець
- 50 г пармезану (опціонально, додати в яєчну суміш)
- 1-1,5 ч. л. улюблених спецій (порошок чилі, пластівці чилі, куркума, коріандр, зіра, базилік, орегано та ін. у загальній масі до 1-1,5 ч.л. – опціонально, додати в яєчну суміш)
Instructions
- Наріжте цибулю тонкими півкільцями.Зубчик часнику придавіть ножем, очистіть лушпиння і дрібно порубайте.
- Цукіні наріжте тонкими напівкруглими скибочками.Наріжте білу частину зеленої цибулі (зелену частину збережіть для декору)
- У великій сковороді, на середньому вогні розігрійте олію та обсмажте нарізані овочі, близько 10 хвилин, іноді помішуючи, до золотистого кольору. Перекладіть у друшляк чи сито, дайте стекти зайвому соку.
- У цей час збийте яйця, посоліть, додайте підсмажені овочі. Також додайте на цьому кроці пармезан та спеції (якщо використовуєте).
- У великій сковороді розтопіть вершкове масло, влийте яєчну суміш, готуйте 4-5 хвилин. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою або фольгою сковороду і готуйте ще 8-10 хвилин.Накрийте великою тарілкою сковороду і різко переверніть, перекладіть фриттату з тарілки назад на сковороду і підсмажте з іншого боку.Подавайте, прикрасивши зеленою цибулею.