“Свободу Кубі”, – кричали американські військові, перебуваючи на острові свободи на початку 20-го століття, спрямувавши руку, що стискає склянку з цим коктейлем вгору. За однією з версій, саме тоді цей коктейль і був придуманий.
Можливо, хтось міг би придумати його й раніше, але все спиралося на проблему відсутності кока-коли на Кубі. Подумати тільки: ром є, а коли немає.
В принципі, від звичайної ром-коли цей коктейль відрізняє наявність лайма у складі (і його соку). У багатьох варіаціях лайм пропонують додавати опціонально, але на мій погляд, смак без лайма виходить прісний.
Якщо з якихось міркувань лайм ви додавати не хочете або не можете – можна замінити його на лимон, проте це буде вже не зовсім те, хоча теж смачно.
Ром в оригіналі використовується світлий, але моя думка з темним виходить навіть краще. Тому, коли я готую цей коктейль – використовую той, який є під рукою, а найчастіше це буває саме темний.
Що Потрібно для Приготування Куба-лібре або Просто Ром-коли
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 60 мл рому;
- 120 мл коли;
- 1/2 лайма;
- лід.
ОБЛАДНАННЯ:
- прес для цитрусових/соковитискач (не обов’язково);
Покроковий Рецепт Приготування Куба-лібре або Просто Ром-коли
КРОК 1.
Візьмемо високу склянку об’ємом 300-400 мл і наповнимо її наполовину льодом.
КРОК 2.
Розріжемо лайм на чотири частини, з них для однієї порції нам знадобиться половина. Видавимо сік з 2-х четвертинок лайма у склянку, і туди ж, у склянку, закинемо ті самі шматочки лайма, з яких ми тільки що видавили сік.
КРОК 3.
Наллємо ром (60 мл) в нашу склянку з льодом.
КРОК 4.
У ту ж склянку (дивно так?) додамо 120 мл коли. Акуратно перемішаємо. Готово.
У результаті ми отримали оригінальний Куба-Лібре (за умови використання світлого рома, звичайно), але тут, на мій погляд, точне дотримання пропорцій абсолютно не важливе.
Краще спробуйте самі регулювати співвідношення міцності (ром) – солодощі (кола) – кислоти (лайм) до того моменту, як не знайдете для себе ідеальний баланс.

Куба-лібре або Просто Ром-кола

Equipment
- прес для цитрусових/соковитискач (не обов'язково)
Ingredients
- 60 мл рому
- 120 мл коли
- ½ лайми
- лід
Instructions
- Візьмемо високу склянку об'ємом 300-400 мл. і наповнимо її наполовину льодом.
- Розріжемо лайм на 4 частини, їх для однієї порції нам знадобиться половина. Видавимо сік з 2-х четвертинок лайма в склянку, і ту ж, у склянку, закинемо ті самі шматочки лайма, з яких ми тільки що видавили сік.
- Наллємо ром (60 мл) в нашу склянку з льодом.
- У ту саму склянку додамо 120 мл коли. Акуратно перемішаємо.