Картопляний гратен – чудова страва. Готується вона не швидко, але й не вимагає багато уваги. Все, що вам потрібно зробити, це почистити і нарізати кілька картоплин, підігріти вершки, викласти нарізану картоплю у жароміцну форму, залити вершками і поставити в духовку запікатися.

Гратен чудово смакує і як основна страва, і як гарнір. Його можна подавати на обід або вечерю. А на другий день він смакує ще краще, тому не забудьте зберегти та розігріти залишки!
In this recipe, we first infuse the cream with garlic flavor, by heating it over low heat.
The hardest part of this recipe is slicing the potatoes. For the gratin to cook evenly, each slice must be the same thickness. Ideally, use a vegetable slicer (mandolin ) for slicing them. With it, it will take you 2-3 minutes to slice 5-6 potatoes, and the error in thicknesses will be minimal.
We won’t get a lot of dishes dirty. Heat cream in one pan, spread butter in another… No, we’ll make everything as user-friendly and effortless as possible in one pan.

Ще кілька слів про крем… У нас є два варіанти. Ми можемо використовувати 15-18% вершки, а можемо використовувати 33% вершки і розбавляти їх молоком. У США ми маємо те, що вони називають half-and-half. Половина вершків і половина молока. Немає ніякої різниці, просто використовуйте те, що у вас є під рукою, або те, що ви знайдете в магазині.
У рецепті я опишу другий варіант.
Інгредієнти

- 400-500 мл вершків (15-18% жирності) або 250 мл 33% вершків + 250 мл молока
- 2 зубчики часнику
- 750 г картоплі
- 75 г пармезану або сиру Гран Падано
- 25 г вершкового масла
- ¼ ч. л. мускатного горіха
- сіль
- чорний перець
Спосіб приготування
Step 0. Preparation.
Take the cream and milk out of the refrigerator 2 hours before cooking. This is to allow the cream to warm up to room temperature and not curdle when heated from a sudden temperature change. Mix the milk and cream well. Preheat the oven to 360 degrees F (180 C).

Step 1.
Peel and crush 2 cloves of garlic with a knife. Pour half the cream (or milk and cream mixture) into a shallow pan. Add the garlic. Cook over low heat for 15 minutes.


Step 2.
Meanwhile, wash, peel and slice the potatoes into thin slices, about 5-6 mm thick. Grate 75 g of Parmesan on a fine grater.




Step 3.
Remove the pan from the heat and season the cream with a pinch of salt, a pinch of pepper and freshly grated nutmeg (about ¼ teasp.). Stir to combine. Transfer the potatoes to a skillet (leave a little to make a nice top layer). Arrange them evenly.



Step 4.
Pour in the remaining cream so that it barely touches the top layer of potatoes. Spread the top layer of potatoes in a circle with a little overlap.



Step 5.
Lightly press the top down with your fingers to evenly distribute the creamy sauce. Sprinkle with parmesan. Put a few small cubes of butter on top. Bake for 50-60 minutes until golden brown. The potatoes are ready when you can easily pierce them with a wooden skewer.



As a side dish for potato gratin you can cook this air fryer frozen brussel sprouts.

