Класичний чизбургер – це м’яка булочка, листя салату, пару скибочок помідорів, мариновані огірочки, цибуля, соковита котлета, сир і ваші улюблені соуси. Ми не будемо сильно відхилятися від класики, і внесемо всього одне коригування в рецептуру: цибулю свіжу або мариновану, ми замінимо на карамелізовану.
Не знаю як ви, але я, дуже люблю додавати карамелізовану цибулю у бургери. На мій погляд вона чудово поєднується з м’ясом та сиром. Її насолода чудово доповнює, прикрашає і навіть посилює смак інших інгредієнтів, ну а від неприємних ароматів самої цибулі, при цьому не залишається й сліду. До речі, особливо добре така цибуля поєднується з птахом, отже експериментуйте.
Що Потрібно для Приготування Класичного Чізбургера з Карамелізірованою Цибулею
ІНГРЕДІЄНТИ:
На 3-4 гамбургери:
- 700 гр яловичини (частина пожирніша – шия, ребра)
- 1 помідор
- 3-4 шт консервованих огірків
- 3 цибулини
- 150 гр гарного сиру
- кілька листків салату
- гірчиця, кетчуп (або ваші улюблені соуси)
- 2 ч. ложки цукру
- 2 ст. ложки винного оцту
- сіль, перець
- булочки для гамбургерів (наприклад, за цим рецептом або покупні)
ОБЛАДНАННЯ:
- нічого, чого б у вас не було;
Покроковий Рецепт Приготування Класичного Чізбургера з Карамелізірованою Цибулею
Щоб не марнувати часу – почніть з цибулі, і поки вона буде готуватися займіться іншими інгредієнтами.
Цибулю ріжемо півкільцями від полюса до полюса.
Я використав 3 цибулини середнього розміру, цієї кількості вистачить на 3-4 гамбургери. Цибуля дуже сильно присмажиться і зменшиться в об’ємах, так що не бійтеся переборщити з кількістю.
20-30 гр. вершкового масла розтопіть у сковороді на середньому вогні, додайте до нього нарізану цибулю, перемішайте. Посипте 2-ма чайними ложками цукру (я використовував коричневий, але можна взяти і звичайний білий) і щіпкою солі.
Зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте, час від часу помішуючи близько 20 хвилин, поки цибуля не стане красивого золотистого кольору.
Поки цибуля готується підготуйте інгредієнти, що залишилися. Cалат миємо і ділимо на окреме листя, помідор нарізаємо тонкими пластинками, 3-4 огірка нарізаємо на тонкі скибочки, булочки ріжемо навпіл.
М’ясо (700 гр.) наріжте на шматочки невеликого розміру і перекрутіть на фарш.
Про вибір м’яса хочу сказати наступне: 1) Якщо говорити про яловичину, намагайтеся вибирати частини пожирніші, співвідношення м’яса/жиру у фарші має бути приблизно 80/20. 2) Намагайтеся не купувати готовий фарш – невідомо коли і з чого він був приготовлений.
Коли цибуля стане золотою – влийте в неї 2 ст. ложки винного оцту. Можна також використовувати яблучний або бальзамічний, але не столовий. Готуйте цибулю ще 2-3 хвилини, а потім перекладіть у чисту тарілку.
Сковороду, в якій будете смажити котлети, необхідно попередньо добре розігріти. Я нещодавно писав про вибір матеріалу сковороди, якщо не читали, то знайте: для смаження м’яса бажано використовувати чавунну або тришарову сковороду з нержавіючої сталі.
Поки сковорода розігрівається, трохи підсмажте внутрішню частину булочок, до легкого рум’янцю.
Сформуйте котлети. Візьміть невелику кількість фаршу в руку і скачайте в кульку. Намагайтеся сильно не стискати і не утрамбовувати його. У центрі пальцями зробіть невелике заглиблення.
Щедро солимо і перчимо з обох боків. Я зазвичай солю і перчу з одного, потім перекладаю на сковороду приправленою стороною вниз і вже на сковороді солю/перчу, що залишився.
У сковороду не забудьте плеснути трохи олії.
До стану well-done котлета товщиною 1,5-2 см. готується приблизно по 5-7 хвилин з кожного боку. Точніше — потрібен термометр. Безпечна температура для фаршу — 71 градус у центрі котлети, отже, знімати зі сковороди можна за 67-68, потім — дати відпочити хвилин 5.
За 2-3 хвилини до готовності котлети виконайте наступний трюк: викладіть зверху на неї потрібну кількість сиру і накрийте кришкою сковороду. Я замість кришки використовую велику металеву миску з ікеї. Готуйте кілька хвилин під кришкою, поки сир не розплавиться.
Зберіть бургер як вам подобається, і не забудьте змастити булочки вашими улюбленими соусами. Я змастив одну кетчупом, іншу гірчицею в зернах.
Уклав лист салату, огірочки та помідорчики. Зверху котлету з сиром, і карамелізовану цибулю.

Класичний Чізбургер з Карамелізованою Цибулею

Equipment
- нічого, чого б у вас не було;
Ingredients
- 700 гр яловичини (частина пожирніша – шия, ребра)
- 1 помідор
- 3-4 консервованих огірків
- 3 цибулини
- 150 гр гарного сиру
- листя салату
- гірчиця або кетчуп або інший соус
- 2 ч.л. цукор
- 2 ст.л. винного оцту
- сіль
- перець
- булочки для гамбургерів (наприклад з цього рецепту або покупні)
Instructions
- 3 цибулини середнього розміру ріжемо півкільцями від полюса до полюсу.
- 20-30 гр вершкового масла розтопіть у сковороді на середньому вогні, додайте до нього нарізану цибулю, перемішайте. Посипте 2-ма чайними ложками цукру (я використовував коричневий, але можна взяти і звичайний білий) і щіпкою солі. Готуйте час від часу помішуючи, близько 20 хвилин, поки цибуля не стане красивого золотистого кольору.
- Cалат миємо і ділимо на окреме листя, помідор нарізаємо тонкими пластинками, 3-4 огірки нарізаємо на тонкі скибочки, булочки ріжемо навпіл.
- М'ясо (700 гр) наріжте на шматочки невеликого розміру та перекрутіть на фарш.
- Коли цибуля стане золотою – влийте в неї 2 ст. ложки винного оцту. Готуйте цибулю ще 2-3 хвилини, а потім перекладіть у чисту тарілку.
- Сковороду в якій будете смажити котлети необхідно попередньо добре розігріти. Поки сковорода розігрівається трохи підсмажте внутрішню частину булочок, до легкого рум'янцю.
- Сформуйте котлети. Візьміть невелику кількість фаршу в руку і скачайте в кульку. Намагайтеся сильно не здавлювати і не утрамбовувати його. У центрі пальцями зробіть невелике заглиблення. Щедро солимо і перчимо з обох боків.
- У сковороду не забудьте плеснути трохи олії. До стану well-done котлета завтовшки 1,5-2 см. готується приблизно по 5-7 хвилин з кожного боку.
- За 2-3 хвилини до готовності котлети виконайте наступний трюк: викладіть зверху на неї потрібну кількість сиру і накрийте кришкою сковороду. Готуйте кілька хвилин під кришкою, поки сир не розплавиться.
- Зберіть бургер як вам подобається, і не забудьте змастити булочки вашими улюбленими соусами. Уклав лист салату, огірочки та помідорчики. Зверху котлету з сиром, і карамелізовану цибулю.