Чилі кон Карне з чорним шоколадом

Багато хто помилково вважає, що Чилі кон карне це мексиканська страва. Насправді – ні. Ця страва належить до Текс-Мекс кухні, тобто Техасько-мексиканської, і родом воно зі США, а не з Мексики. Назва його в перекладі з іспанської означає лише «Чилі з м’ясом».

Якось давно, можливо, коли я готував Чилі вперше, я натрапив на рецепт, в якому пропонувалося в самому кінці приготування додати в страву шоколад. Пояснювалася така дивина тим, що так роблять на батьківщині цієї страви. Отже — це максимально автентично. Чилі родом із Мексики, шоколад родом із Мексики ось вам і зв’язок.

Тепер же, коли я трохи більше обізнаний про походження Чилі кон карне, подібна логіка заводить у глухий кут.

Як би там не було, і скільки б рецептів чилі я не скуштував, я продовжую додавати шоколад. Мені подобається шукати його ледь вловимі нотки смаку. Шоколад тут як сіль, у рецепті ідеального лимонаду змушує працювати уяву та концентрувати увагу на смаку. Коли ви будете їсти чилі та шукати у смаку шоколадні нотки – смак загалом здаватиметься більш насиченим через підвищену концетрацію на процесі вживання їжі.

Чили кон карне це і самостійна страва, і основа для багатьох інших. З чилі можна приготувати тако, пиріг чи піцу.

Подавати найкраще з рисом, булгуром або кус-кусом як гарнір. І пам’ятайте, що чилі це блюдо другого дня. Провівши ніч у холодильнику і добре настоявшись воно стане смачніше і ароматніше.

Інгредієнти

Інгредієнти для приготування чилі кон карне
  • 2 великі цибулини
  • 6 зубчиків часнику
  • 2 моркви
  • пучок кінзи
  • 1,5 ложки копченої паприки
  • 1 столова ложка зіри
  • 750 гр яловичини
  • 2 банки томатів у власному соку (по 400 гр)
  • 1 банка червоної квасолі (400 гр)
  • 2 ст. ложки орегано
  • 1/2 ч. л. кайєнського перцю
  • 1 ч.л сухих пелюсток чилі
  • 1-2 сушених чилі або 1/2 – 1 ч.л. порошок Чилі
  • 50 гр чорного шоколаду (що вище вміст какао, тим краще, я використав 80%)
  • Сметана чи йогурт для подачі

Покроковий рецепт

Очистіть і наріжте цибулю та моркву соломкою, зі стороною близько 1 см. Дрібно порубайте часник та стебла кінзи, листя відкладіть для подачі.

Наріжте моркву та цибулю

Сухий перець чилі (якщо використовуєте) залийте окропом.

Перекрутіть м’ясо на фарш, використовуючи насадку для м’ясорубки з отворами діаметром 0,5 см.

Перекрутіть м'ясо на фарш

Нагрійте пару столових ложок рослинної олії у великій товстостінній сковороді, додайте фарш і розрівняйте лопаткою до однорідної товщини. Не поспішайте перемішувати, дайте йому добре підрум’янитися.

Якщо відразу почати перемішувати – температура сковороди падатиме, фарш виділятиме більше соку і замість рум’яного ви отримаєте тушкований. Готуйте 7-10 хвилин. Ближче до кінця процесу проредіть фарш дерев’яною лопаткою, поділяючи його на дрібні шматочки. Вимкніть вогонь і залиште убік.

Підсмажте фарш на сильному вогні до рум'яності

У великій каструлі (я використовував 5-літрову) підсмажте нарізані цибулю, часник та моркву. Готуйте 5-7 хвилин, помішуючи іноді, поки овочі не стануть м’якими.

Додайте фарш, перемішайте та додайте кінзу, 1 ст. л. зіри, 2 ст. л. орегано, 1 ч.л. пелюсток чилі, 1/2 ч.л. меленого чилі, 1/2 ч.л. кайєнського перцю і замочений у окропі сухий чилі (воду злийте).

Додайте 800 гр томатів із банки та 400 гр червона квасоля разом з рідиною. Доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою та готуйте 1 годину.

Натріть на дрібній тертці 50 гр чорного шоколаду прямо в каструлю і перемішайте.

Подавайте зі сметаною чи натуральним йогуртом, прикрасивши листям кінзи.

Чилі кон карне - простий рецепт з покроковими фото від BayevsKitchen
Чилі кон карне - простий рецепт з покроковими фото від BayevsKitchen
Багато хто помилково вважає, що Чилі кон карне це мексиканська страва. Насправді – ні. Ця страва належить до Текс-Мекс кухні, тобто Техасько-мексиканської, і родом воно зі США, а не з Мексики. Назва його в перекладі з іспанської означає лише «Чилі з м'ясом».

Чилі кон Карне з чорним шоколадом

No ratings yet
Багато хто помилково вважає, що Чилі кон карне це мексиканська страва. Насправді – ні. Ця страва належить до Текс-Мекс кухні, тобто Техасько-мексиканської, і родом воно зі США, а не з Мексики. Назва його в перекладі з іспанської означає лише «Чилі з м'ясом».
Cook Time25 minutes
Тушення1 hour
Total Time1 hour 25 minutes
Servings8 осіб

Ingredients 

  • 2 цибулини (великі)
  • 6 зубчиків часнику
  • 2 моркви
  • 1 пучок кінзи
  • 1,5 ст.л. копченої паприки
  • 1 ст.л. зіри
  • 750 гр яловичини
  • 2 банки томатів у власному соку (по 400 гр)
  • 1 банка червоної квасолі (400 гр)
  • 2 ст.л. орегано
  • ½ ч.л. кайєнського перцю
  • 1 ч.л. сухих пелюсток чилі
  • 1-2 сушених перців чилі
  • ½-1 ч.л. порошка чилі (1, якщо не використовуєте сушений чилі)
  • 50 гр чорного шоколаду (що вище вміст какао, тим краще, я використав 80%)
  • сметана чи йогурт для подачі

Instructions

  • Очистіть і наріжте цибулю та моркву соломкою, зі стороною близько 1 см. Дрібно порубайте часник та стебла кінзи, листя відкладіть для подачі.
    Сухий перець чилі (якщо використовуєте) залийте окропом.
  • Перекрутіть м'ясо на фарш, використовуючи насадку для м'ясорубки з отворами діаметром 0,5 см.
  • Нагрійте пару столових ложок олії у великій товстостінній сковороді, додайте фарш і розрівняйте лопаткою до однорідної товщини. Не поспішайте перемішувати, дайте йому добре підрум'янитися знизу 3-4 хвилини. Перемішайте та готуйте ще 4-6 хвилин.
    Ближче до кінця процесу проріжте фарш дерев'яною лопаткою, поділяючи його на дрібні шматочки. Вимкніть вогонь і залиште убік.
  • У великій каструлі (я використовував 5-літрову) розігрійте ще 2 ст.л. рослинної олії і підсмажте нарізані цибулю, часник та моркву. Готуйте 5-7 хвилин, помішуючи іноді, поки овочі не стануть м'якими.
  • Додайте фарш, перемішайте і додайте кінзу, 1 ст. л. зіри2 ст. л. орегано1 ч.л. пелюсток чилі, 1/2 ч.л. меленого чилі, 1/2 ч.л. кайєнського перцю і замочений в окропі сухий чилі (воду злийте).
    Додайте 800 гр томатів із банки і 400 гр червоної квасолі разом з рідиною. Доведіть до кипіння, зменште вогонь до мінімуму, накрийте кришкою і готуйте 1 годину.
  • Через годину натріть на дрібній тертці 50 гр чорного шоколаду прямо в каструлю і перемішайте.
    Подавайте зі сметаною чи натуральним йогуртом, прикрасивши листям кінзи.

Leave a Comment

Recipe Rating