Нут тушкований у томатному соусі з лаймом та чилі

Чудовий рецепт нуту в пікантному, пряному та кислому соусі на основі рубаних томатів. Автор книги asplashandash рекомендує в жодному разі не намагатися замінити лайми лимонами – вони не дадуть такого ж яскравого та унікального смаку.

А я, зі свого боку, додам, що краще використовувати не мелені коріандр та зіру, а цілісні. Подрібнивши самостійно, у ступці або кавомолці, перед приготуванням. Так аромат буде набагато сильнішим.

Подавати нут із лаймом і чилі можна як гарячим, так і в холодному вигляді.

Особисто я за другий варіант. Через освіжаючий, кислий смак, який більше асоціюється з чимось холодним, ніж гарячим, плюс до того ж на другий день воно стає ще смачнішим.

Подавайте нут як гарнір до м’яса на грилі, з рисом або кіноа, або як закуска з хлібом, лавашем або пітою.

Консервований нут можна легко замінити сухим, тільки потрібно заздалегідь його підготувати. Промийте нут і замочіть на ніч у холодній воді, залитій на кілька сантиметрів вище за нут. Потім відваріть протягом години у великій кількості підсоленої води. Злийте воду перед приготуванням.

⏱ Загальний час приготування – 45 хвилин. З них 15 хвилин на підготовку та приготування + 30 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 4 порції:

  • 1 велика цибулина
  • 1 ч. л. меленої зіри (я використовую цільну)
  • 1 ч. л. меленого коріандру (теж краще використовувати цілісний)
  • 1 червоний чилі
  • 400 г (1 банка) консервованого нуту (або замоченого на ніч у воді та після відвареного)
  • 300 мл курячого бульйону
  • 400 г (1 банка) різаних томатів у власному соку
  • щіпка цукру
  • 3 лайми
  • кілька гілочок кінзи
  • сіль, перець
Інгредієнти необхідні для приготування нуту з лаймом та чилі: консервований нут, курячий бульйон, томати у власному соку, цукор, лайм, гілочки кінзи, сіль, перець, мелений коріандр, червоний чилі, мелена зіра, цибуля.

Спосіб приготування

Потовкти 1 ч. л. меленої зіри та 1 ч. л. коріандру (якщо використовуєте цілісні) у ступці до порошкоподібного стану, відставте убік.

1 велику цибулину очистіть і наріжте дрібними кубиками.

Дрібно наріжте 1 перець чилі, видаліть перегородки та насіння.

Натріть цедру 3 лаймів на дрібній терці. Бажано для таких цілей використовувати тертку Microplane або аналог – один з кухонних аксесуарів, що найчастіше використовуються мною.

Цедру натріть у піалу. Розріжте 3 лайми навпіл і видавіть сік у піалу до цедри. Заберіть убік.

Обірвіть листя з кількох гілочок кінзи, промокніть паперовими рушниками, щоб видалити зайву вологу. І відкладіть убік.

Стебла дрібно посікте – це опціональний крок, якого немає в оригінальному рецепті. Але я не бачу жодної причини, щоб викинути їх замість того, щоб додати їх у страву і тим самим посилити ароматику.

Злийте рідину з 400 г консервованого нуту.

У великій сковороді (діаметром близько 30 см і більше) нагрійте 2 ст. л. нейтральної рослинної олії.

Додайте нарізану цибулю, стебла кінзи та чилі, а також зіру та коріандр.

Готуйте близько 5 хвилин, періодично помішуючи до м’якості цибулі.

Додайте нут, 400 г різаних томатів у власному соку і влийте 300 мл курячого бульйону. Додайте щіпку цукру.

Добре перемішайте.

Посоліть і поперчіть.

Доведіть до легкого кипіння, зменшіть вогонь та варіть 20-25 хвилин, періодично помішуючи.

Додайте половину листя кінзи, перемішайте та зніміть з вогню.

Подавайте гарячим відразу, прикрасивши листям кінзи або остудіть і холодним подавайте.

Нут тушкований у томатному соусі з лаймом та чилі від bayevskitchen.com.ua

Нут тушкований у томатному соусі з лаймом та чилі

No ratings yet
Чудовий рецепт нуту у пікантному, пряному та кислому соусі на основі рубаних томатів. Автор книги asplashandash рекомендує в жодному разі не намагатися замінити лайми лимонами – вони не дадуть такого ж яскравого та унікального смаку.
Подавайте нут як гарнір до м'яса на грилі, з рисом чи кіноа, або як закуска з хлібом, лавашем чи пітою.
Cook Time15 minutes
Без уваги:30 minutes
Total Time45 minutes
Servings4 порції

Ingredients 

  • 1 велика цибулина
  • 1 ч. л. меленої зіри (я використовую цільну)
  • 1 ч. л. меленого коріандру (теж краще використовувати цілісний)
  • 1 червоний чилі
  • 400 г консервованого нуту (1 банка)(або замоченого на ніч у воді та після відвареного)
  • 300 мл курячого бульйону
  • 400 г різаних томатів у власному соку (1 банка)
  • щіпка цукру
  • 3 лайми
  • кілька гілочок кінзи
  • сіль
  • перець

Instructions

  • Поштовхніть зіру та коріандр у ступці до порошкоподібного стану, відставте убік.
    Цибулину наріжте дрібними кубиками.
    Дрібно наріжте перець чилі, видаливши перегородки та насіння.
  • Натріть цедру лаймів і вичавте сік у піалу.
  • Обірвіть листя з кількох гілочок кінзи. Стебла дрібно порубайте.
    Злийте рідину з консервованого нуту.
  • У великій сковороді нагрійте олію, додайте нарізану цибулю, стебла кінзи, чилі, зіру та коріандр. Готуйте близько 5 хвилин, періодично помішуючи до м'якості цибулі.
  • Додайте нут, різані томати у власному соку, влийте курячий бульйон. Додайте щіпку цукру. Перемішайте. Посоліть і поперчіть.
  • Доведіть до легкого кипіння, зменшіть вогонь та варіть 20-25 хвилин, періодично помішуючи.
    Додайте половину листя кінзи, перемішайте та зніміть з вогню.
  • Подавайте гарячим відразу, прикрасивши листям кінзи або остудіть і подавайте холодним.

Video

Leave a Comment

Recipe Rating