Курка з овочами у кисло-солодкому соусі

Особисто я дуже люблю східну кухню. Найбільше за їхнє вміння створювати дуже насичені за смаком страви з мінімуму підручних інгредієнтів. Ось і ця курка у кисло-солодкому соусі не виняток.

У нас тут є шматочки курки в хрусткому клярі, швидко обсмажені овочі, що зберегли завдяки швидкісній термічній обробці, максимум смаків, ароматів та корисних речовин, а також, як відомо з назви кисло-солодкий соус. А хто не любить кисло-солодкий соус? Правильно – ніхто. Цей, можна сказати класичний, найпростіший за рецептурою китайський соус люблять усі.

Основною причиною такої любові та популярності, на мою думку, є здатність цього соусу неймовірним чином змінювати смак страви. Контраст кислого та солодкого, якраз і надає ту саму родзинку, яка всім так подобається в ньому.

Цукор виступає підсилювачем смаку, кислота підвищує слиновиділення, через що мозок отримує сигнали “Ну ж, давай, з’їж ще”. І ось ви потрапили в замкнене коло, з якого не вибратися, поки тарілка не спорожніє.

Що потрібно для приготування курки з овочами у кисло-солодкому соусі.

ІНГРЕДІЄНТИ:

Для курки та овочів

  • 2 курячі стегна або 1 грудка загальною вагою близько 300 гр
  • 1 яйце
  • 50 гр імбиру
  • 30 гр кукурудзяного крохмалю
  • 1/2 цибулини
  • 1 солодкий перець (або кілька різнокольорових)
  • 150-200 мл олії для фритюру (залежно від використовуваного посуду може знадобитися більше)
  • сіль, перець

Соус

  • 2 ст. ложки томатної пасти
  • 60 мл курячого бульйону
  • 2 ст. ложки рисового оцту
  • 2 ст. ложки свіжого апельсинового соку
  • сіль
  • 1,5 ч. ложки коричневого цукру

ОБЛАДНАННЯ:

  • вок (не обов’язково)

Покроковий рецепт Приготування курки з овочами у кисло-солодкому соусі 

Відразу зазначу, що вищевказаної кількості інгредієнтів вистачить на одну порцію без гарніру та дві з гарніром.

Насамперед видаліть шкіру з курки (300 гр) і наріжте на смужки довжиною близько 3 см і 1 см шириною. Покладіть у миску.
Нарізаємо м'ясо для курки з овочами в кисло-солодкому соусі

Очистіть від шкірки шматочок імбиру (25 гр) Розміром з фалангу великого пальця і натріть на дрібній тертці.

Відокремте жовток від білка (1 яйця).

Відокремлюємо жовток від білка для курки з овочами у кисло-солодкому соусі.

Додайте в миску до курки білок, натертий імбир, 1/2 ч. ложки солі, перемішайте і залиште на 30 хвилин.

Поки м’ясо маринується, приготуємо соус.

Змішайте 2 ст. ложки томатної пасти, 60 мл курячого бульйону, 2 ст. ложки рисового винного оцту, 2 ст. ложки апельсинового соку (вичавіть з апельсина), 1/2 ч. ложку солі та 1,5 ст. ложки коричневого цукру (можна замінити на білий). З такою кількістю цукру страва вийде не дуже солодкою, але це традиційна китайська пропорція. Якщо ви дуже любите солодке — збільште.

Перемішуйте доки інгредієнти не з’єднаються, а цукор/сіль повністю не розчиняться, відставте вбік.

Тепер — овочі.

Половину 1 цибулини наріжте від полюса-до-полюсу, як на мене, така нарізка найкраще підходить для страв стир-фрай.

1 перець наріжте кубиками. Я взяв по половинці від двох різнокольорових перців, ви можете або використовувати один або як я – кілька, так красивіше.
Щоб нарізати кубиками спочатку розділіть перець навпіл. Тепер поставте перець на основу і обріжте м’якоть так, щоб не зачепити перегородки.

Наріжте приблизно рівними шириною смужками, а смужки вже на кубики.

Повторіть з перцями, що залишилися.

Ріжемо весь перець для курки з овочами у кисло-солодкому соусі
Натріть ще один, аналогічний першому за розмірами, шматочок імбиру (25 гр)

З підготовкою покінчено. Далі смажитимемо.

Налийте олію (150-200 мл) у вок і поставте розігріватися на сильний вогонь. Олії має бути достатньо для того, щоб у ній містився шматочок курки наполовину. Додайте 30 гр кукурудзяного крохмалю до курки і перемішайте.

Кладіть курку в вок по одному шматочку і не заважайте доти, поки нижня частина добре не зарум’яниться, потім переверніть шматочки курки і підсмажте з іншого боку.

За допомогою шумівки, давши стекти зайвому маслу, перекладіть курку в чисту тарілку. Якщо якісь шматочки злиплися, просто роз’єднайте їх шумівкою.

Вилийте зайву олію, залишивши у воко або сковороді близько 1 ст. ложки.

Додайте цибулю і перець, смажте близько хвилини, часто помішуючи, додайте імбир і готуйте ще близько хвилини помішуючи.

Тепер зберіть овочі в центрі сковороди або воку і вилийте соус. Соус повинен прогрітися, перш ніж з’єднатися з овочами, тому виливайте по стінках сковороди.

Перемішайте вміст сковороди і додайте курку, знову перемішайте і негайно подавайте, поки кляр не встиг розм’якнути.
Подаємо курку з овочами у кисло-солодкому соусі

Шматочки курки в хрусткому клярі, швидко обсмажені овочі, що зберегли завдяки швидкісній термічній обробці, максимум смаків, ароматів та корисних речовин, а також, як відомо з назви кисло-солодкий соус. А хто не любить кисло-солодкий соус? Правильно – ніхто. Цей, можна сказати класичний, найпростіший за рецептурою китайський соус люблять усі.

Курка з овочами у кисло-солодкому соусі

No ratings yet
У нас тут є шматочки курки в хрусткому клярі, швидко обсмажені овочі, які зберегли завдяки швидкісній термічній обробці, максимум смаків, ароматів і корисних речовин, а також, як відомо з назви кисло-солодкий соус.
CourseВечеря
CuisineСхідна
Cook Time10 minutes
Total Time25 minutes
Servings1
Calories1533kcal

Equipment

  • вок (не обов'язково)

Ingredients 

  • 300 гр курячого м'яса (2 стегна або 1 грудка)
  • 1 яйце
  • 50 гр імбиру
  • 30 гр кукурудзяного крохмалю
  • ½ цибулини
  • 1 солодкий перець (або кілька різнокольорових)
  • 150-200 мл олії для фритюру (залежно від використовуваного посуду може знадобитися більше)
  • сіль
  • перець
  • 2 ст.л. томатної пасти
  • 60 мл курячого бульйону
  • 2 ст.л. рисового оцту
  • 2 ст.л. свіжого апельсинового соку
  • 1,5 ч.л. коричневого цукру

Instructions

  • Насамперед видаліть шкіру з курки (300 гр) і наріжте на смужки довжиною близько 3 см і 1 см шириною. Покладіть у миску.
  • Очистіть від шкірки шматочок імбиру (25 гр) Розміром з фалангу великого пальця і натріть на дрібній тертці.
  • Відокремте жовток від білка (1 яйця).
  • Додайте до курки білок, натертий імбир, 1/2 ч. ложки солі, перемішайте і залиште на 30 хвилин.
  • Змішайте 2 ст. ложки томатної пасти, 60 мл курячого бульйону, 2 ст. ложки рисового винного оцту, 2 ст. ложки апельсинового соку (вичавіть з апельсина), 1/2 ч. ложку солі та 1,5 ст. ложку коричневого цукру. Перемішуйте доки інгредієнти не з'єднаються, а цукор/сіль повністю не розчиняться, відставте вбік.
  • Половину 1 цибулини наріжте від полюса до полюса.
  • 1 перець наріжте кубиками. Щоб нарізати кубиками спочатку розділіть перець навпіл. Тепер поставте перець на основу і обріжте м'якуш так, щоб не зачепити перегородки. Наріжте приблизно рівними шириною смужками, а смужки вже на кубики.
  • Натріть ще один, аналогічний першому за розмірами, шматочок імбиру (25 гр)
  • Налийте олію (150-200 мл) у вок, і поставте розігріватися на сильний вогонь. Олії має бути достатньо для того, щоб у ньому містився шматочок курки наполовину. Додайте 30 гр кукурудзяного крохмалю до курки і перемішайте.
  • Кладіть курку в вок по одному шматочку і не заважайте доти, поки нижня частина добре не зарум'яниться, потім переверніть шматочки курки і підсмажте з іншого боку. За допомогою шумівки, давши стекти зайвому маслу, перекладіть курку в чисту тарілку. Якщо якісь шматочки злиплися, просто роз'єднайте їх шумівкою.
  • Вилийте зайву олію, залишивши у воку або сковороді близько 1 ст. ложки. Додайте цибулю і перець, смажте близько хвилини, часто помішуючи, додайте імбир і готуйте ще близько хвилини помішуючи.
  • Тепер зберіть овочі в центрі сковороди або воко і вилийте соус. Перемішайте вміст сковороди і додайте курку, знову перемішайте і негайно подавайте, поки кляр не встиг розм'якнути.

Nutrition

Calories: 1533 kcal | Carbohydrates: 60 g | Protein: 73 g | Fat: 113 g | Saturated Fat: 85 g | Cholesterol: 356 mg | Sodium: 900 mg | Potassium: 2070 mg | Fiber: 5 g | Sugar: 19 g | Vitamin A: 4669 IU | Vitamin C: 187 mg | Calcium: 51 mg | Iron: 4 mg

Leave a Comment

Recipe Rating