Курячі нагетси, або російською шматочки, були вигадані в 50-х роках 20 століття. Багато хто помилково думає, що вигадали їх у Макдональдсі, але ні. Макдональдс представив свій рецепт нагетсів лише у 1980 році. Незважаючи на те, що вигадали цю страву не в Макдональдсі, всесвітню популярність ця страва отримала саме завдяки йому.
Рецепт, яким я хочу поділитися з вами сьогодні, не можна назвати швидким, але результат вартий витрачених часу та зусиль. Ми відійдемо від банального панування з використанням збитого яйця, зробивши кляр із суміші кукурудзяного борошна та манки.
Завдяки своїй консистенції він рівномірно покриє поверхню фаршу і дозволить також рівномірно прилипнути до хлібної паніровки. У результаті ви отримаєте ідеальні за формами курячі нагетси, з хрусткою хлібною скоринкою та м’якою м’ясною складовою.
Ви також можете зробити заготовки, заморозити та зберігати в морозилці близько місяця. Коли потрібно буде приготувати швидке перекушування – дістаньте заготовки з морозилки, дайте їм злегка відтанути протягом години при кімнатній температурі, а потім обсмажте у фритюрі.
Що потрібно для приготування Курячих Нагетсів
ІНГРЕДІЄНТИ:
Для фаршу:
- 400 гр курячого філе;
- 80 гр відвареної картоплі;
- 1 лимон;
- гілочка розмарину (за бажанням);
- приблизно 1 л олії для фритюру.
Для кляру та паніровки:
- 200мл води;
- 150 гр хліба або панірувальних сухарів;
- 50 гр манної крупи;
- 100 гр кукурудзяного борошна;
- сіль.
ОБЛАДНАННЯ:
блендер чи кухонний комбайн;
Покроковий Рецепт Приготування Курячих Нагетсів
КРОК 1. ЗРОБІТЬ ФАРШ І ПАНІРУВАННЯ
Якщо у вас є залишки пюре або просто вареної картоплі – добре, якщо ні – налийте в каструлю невелику кількість води, підсоліть, картоплину поріжте на дрібні кубики, покладіть в каструлю і відваріть до м’якості (близько 10-15 хв).
Далі – панірування. Наріжте половину батона (150 гр) на довільні шматочки, покладіть їх у кухонний комбайн/блендер і перетворіть на крихту, яка надалі виступить у ролі паніровки для нагетсів.
Якщо раптом у вас немає кухонного комбайна і блендера теж немає – можете використовувати покупні панірувальні сухарі (150 гр). Перекладіть крихти (сухарі) на широку та плоску тарілку, і відкладіть убік.
Далі – фарш. Візьміть 400 гр курячого філе, розріжте її на кілька шматочків і покладіть у чашу комбайна.
Додайте 3 ст. ложки лимонного соку, 2 ст. ложки оливкової олії, 80 гр вареної картоплі, киньте щіпку солі. За бажанням можете додати кілька гілочок розмарину або інших спецій на ваш смак.
Увімкніть комбайн, і дайте йому попрацювати кілька секунд, перетворюючи вміст чаші на фарш.
Знову ж таки, якщо комбайна і блендера немає – використовуйте м’ясорубку або купуйте готовий фарш і вдома вже домішайте в нього те, що потрібно.
З отриманого фаршу сформуйте кульки завбільшки трохи менше волоського горіха. Щоб фарш не лип до рук – змочіть їх або змастіть олією. Також фарш можна формувати парою змочених водою чайних ложок.
Кульки викладіть на тарілку, накрийте плівкою і відправте в холодильник на 15 хвилин.
КРОК 2. ПРИГОТУЙТЕ КЛЯР І ЗРОБІТЬ ЗАГОТОВКИ НАГЕТСІВ
Змішайте 50 гр манної крупи та 100 гр кукурудзяного борошна, додайте 200 мл води та щіпку солі та перемішайте.Коли настане час (пройде 15 хвилин) дістаньте тарілку з м’ясними кульками з холодильника і виконайте наступне: візьміть одну кульку, покатайте її по тарілці з кукурудзяним борошном і, коли вся площа кульки буде в борошні, сплюсніть її до котлетки завтовшки близько 1-1,5 см відкладіть на чисту тарілку.
Виконайте те ж саме з кульками, що залишилися.
Закінчимо підготовку заготовок. Кожну підготовлену котлету занурюємо в кляр (попередньо перемішавши), виймаємо акуратно ложкою, даємо стекти зайвому тісту і викладаємо на тарілку з хлібними крихтами.
На цій тарілці заготівлю з усіх боків обмочуємо в крихтах і відкладаємо окрему чисту тарілку. Зробіть те саме з іншими заготовками і ми готові до фіналу.На цьому етапі, коли нагетси вже в паніровці, але ще не засмажені — їх можна заморозити.
КРОК 3. Смажте нагетси
Візьміть невелику каструлю, заповніть її 1 л олії і поставте на вогонь.
Щоб раціональніше використовувати масло – можете налити такий рівень масла, який дорівнює приблизно 1/2 товщини нагетса, але тоді готувати доведеться перевертаючи.
Нагріти олію потрібно до температури близько 180С, без термометра можете перевірити це наступним чином: опустіть в олію чисту ложку, якщо навколо неї з’явилися бульбашки – можна починати жарити. Також можете крапнути трохи тіста, якщо воно зашипіло і швиденько позолотилося – достатня температура.
Обережно опускайте заготівлі в олію по 4-5 штук за один раз.
Не пересмажте – щоб приготуватися їм потрібно не більше хвилини, готуватимете довше – ризикуєте пересушити. Бачите, що хлібне панування стало красивого золотистого кольору – виймайте шумівкою і перекладайте на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки олії.
Подавайте з кетчупом, гірчицею та іншими вашими улюбленими соусами.

Курячі Нагетси

Equipment
- блендер або кухонний комбайн
Ingredients
- 400 гр курячого філе
- 80 гр відвареної картоплі
- 1 лимон
- 1 гілочка розмарину (за бажанням)
- 1 л олії для фритюру
- 200 мл води
- 150 гр хліба або панірувальних сухарів
- 50 гр манної крупи
- 100 гр кукурудзяного борошна
- сіль
Instructions
- Налийте в каструлю невелику кількість води, підсоліть, картоплину поріжте на дрібні кубики, покладіть в каструлю і відваріть до м'якості (близько 10-15 хв).
- Наріжте половину батона (150 гр) на довільні шматочки, покладіть їх у кухонний комбайн/блендер і перетворіть на крихту. Перекладіть крихти (сухарі) на широку та плоску тарілку і відкладіть убік.
- Візьміть 400 гр курячого філе, розріжте його на кілька шматочків і покладіть у чашу комбайна. Додайте 3 ст. ложки лимонного соку, 2 ст. ложки оливкової олії, 80 гр вареної картоплі, киньте щіпку солі. За бажанням можете додати кілька гілочок розмарину або інших спецій на ваш смак. Увімкніть комбайн, і дайте йому попрацювати кілька секунд, перетворюючи вміст чаші на фарш.
- З отриманого фаршу сформуйте кульки завбільшки трохи менше волоського горіха. Кульки викладіть на тарілку, накрийте плівкою і відправте в холодильник на 15 хвилин.
- Змішайте 50 гр манної крупи та 100 гр кукурудзяного борошна, додайте 200 мл води та щіпку солі та перемішайте.
- Дістаньте тарілку з м'ясними кульками з холодильника і виконайте наступне: візьміть одну кульку, покатайте її по тарілці з кукурудзяним борошном і, коли вся площа кульки буде в борошні, сплюсніть її до котлетки товщиною близько 1-1,5 см, відкладіть на чисту тарілку.
- Кожну підготовлену котлету занурюємо в кляр (попередньо перемішавши), виймаємо акуратно ложкою, даємо стекти зайвому тісту і викладаємо на тарілку з хлібними крихтами. На цій тарілці заготівлю з усіх боків обмочуємо в крихтах і відкладаємо на чисту окрему тарілку.
- Візьміть невелику каструлю, заповніть її 1 л олії і поставте на вогонь. Нагріти олію потрібно до температури близько 180С. Обережно опускайте заготівлі в олію по 4-5 штук за один раз. Щоб приготуватися їм потрібно трохи більше хвилини. Виймайте шумівкою і перекладайте на паперовий рушник, щоб прибрати надлишки олії.
- Подавайте з кетчупом, гірчицею та іншими вашими улюбленими соусами.