Навряд чи знайдеться хтось, хто зможе встояти перед ніжними курячими грудками тушкованими у вершковому соусі. У цьому рецепті ми зробимо соус ще різноманітнішим і ароматнішим, додавши до нього два види гірчиці: суху і в зернах. Це поєднання – щось неймовірне. І не переживайте ви не відчуєте й краплини гірчичної гостроти, вона віддасть лише свій аромат.
Все через те, що при обробці при високих температурах фермент мірозиназу, що відповідає за гіркоту в гірчиці, інактивується.
Куряче філе ми спочатку обсмажимо на сковороді, для отримання рум’яної скоринки та більш насиченого смаку. А потім протушкуємо і доведемо до готовності у вершковому-гірчичному соусі. Завдяки такій термічній обробці куряче філе залишиться соковитим і ніжним. В ідеалі використовувати кухонний термометр і довести грудки до температури 65 ° C / 150 ° F у середині.
Цього достатньо для того, щоб зберегти грудки соковитими і при цьому зробити безпечними для вживання. Якщо термометра немає, то бажано протримати грудки трохи довше, розрізати та оцінити готовність за кольором м’яса. У рецепті я даю орієнтир за часом приготування, але потрібно розуміти, що воно може змінюватись в залежності від товщини шматка, потужності нагріву і того, наскільки сильно ви засмажили грудки на першому кроці.
⏱ Загальний час приготування – 40 хвилин. З них 25 хвилин на підготовку та приготування + 15 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 4 порції:
- 2 курячі грудки (вагою близько 700 г)
- 1 цибулина
- 3 ч. л. гірчичного порошку
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. гірчиці у зернах
- 50-100 мл води
- 100 мл вершків (жирністю 33%)
- 1 ст. л. рослинної олії
- 1 ст. л. каперсів
- щіпка тим’яну (сушеного або гілочки свіжого, для прикраси)

Спосіб приготування
2 курячі грудки розріжте навпіл на дві рівні по товщині частини і перекладіть у миску.
Для цього покладіть грудку на дошку, притисніть долонею і розріжте уздовж тримаючи ніж паралельно дошці.
Курячі частини посипте 3 ч. л. гірчичного порошку. Добре натріть їм курку з усіх боків. Відставте убік.
Очистіть цибулину, зріжте хвостики з обох боків. Розріжте цибулину навпіл і наріжте її середньої товщини півкільцями. Відкладіть.
Візьміть 2 зубчики часнику, покладіть зверху ніж і вдарте по ньому долонею або кулаком. Тепер його можна легко очистити. Наріжте очищений часник середнього розміру кубиками, не надто крупно і не надто дрібно і заберіть убік.
Розігрійте сковороду на середньому вогні, додайте нейтральну рослинну олію, розігрійте. Викладіть 2 частини курячої грудки. Присипте сіллю.
Обсмажуйте куряче філе приблизно по 2 хвилини з кожного боку на вогні до рум’яної скоринки. До готовності не доводьте, грудки мають бути сирими всередині. До повної готовності доведемо їх згодом.
Обсмажувати курячі грудки найкраще порційно. Точно не варто утрамбовувати їх у сковороду, щоб посмажити все за раз. Так, з великою ймовірністю, вони не встигнуть схопиться і почнуть виділяти багато вологи, за рахунок чого ви не отримаєте скоринки.
Першу порцію курячого філе обсмажте з двох боків, зніміть зі сковороди та відставте убік.
Викладіть на сковороду другу порцію курячого філе. Обсмажте з одного боку, переверніть та додайте на сковороду до м’яса нарізану цибулю.
Помішуйте цибулю, поки курка обсмажується. Коли філе буде готове, відкладіть на тарілку, залишивши в сковороді цибулю.
У мене недостатньо досмажився другий шматочок філе, тому його я перевернув трохи згодом.
Цибулю обсмажуйте ще пару хвилин до м’якості та золотистості. Після цього додайте до нього нарізаний часник. Обсмажуйте ще хвилину, часто помішуючи.
До цибулі з часником на сковороду влийте 50-100 мл води, добре перемішайте. Декарамелізуйте сковороду – зчистіть все, що встигло присмажитися. Цей прийом зробить майбутній соус більш насиченим.
Влийте в отриману суміш 100 мл вершків жирністю 33%, додайте 1 ч. л. гірчиці у зернах, 1 ст. л. каперсів. Усі інгредієнти добре перемішайте.
В отриманий соус на сковороду викладіть куряче філе. Доведіть до кипіння, накрийте фольгою сковороду. Вогонь зменште до мінімуму і залиште на 12-15 хвилин.
Після часу зніміть фольгу, перевірте температуру курячих філе термометром (якщо термометра немає, краще протримати на пару-трійку хвилин довше) і перекладіть курку на блюдо. Якщо соус здається рідким – можете додатково злегка уварити його, проваривши ще кілька хвилин.
Куряче філе перекладіть на тарілки, полийте соусом, посипте тим’яном і подавайте з улюбленим гарніром.

Куряче філе у гірчично-вершковому соусі

Ingredients
- 2 курячі грудки (вагою близько 700 г)
- 1 цибулина
- 3 ч. л. гірчичного порошку
- 2 зубчики часнику
- 1 ч. л. гірчиці у зернах
- 50-100 мл води
- 100 мл вершків (жирністю 33%)
- 1 ст. л. рослинної олії
- 1 ст. л. каперсів
- щіпка тим'яну (сушеного або гілки свіжого, для прикраси)
Instructions
- Курячі грудки розріжте навпіл на рівні по товщині частини. Натріть кожну частину з усіх боків гірчичним порошком.
- Цибулину очистіть і наріжте півкільцями.Зубчики часнику очистіть і наріжте шматочками середнього розміру.
- Нагрійте сковороду, влийте рослинну олію і викладіть 2 шматочки курки, посоліть і обсмажте по 2 хвилини з кожного боку. Зніміть зі сковороди.
- Покладіть 2 шматочки філе, що залишилися, обсмажте з одного боку, переверніть і додайте нарізану цибулю. Готуйте пару хвилин, до рум'яної скоринки на курці, помішуючи тим часом цибулю. Обсмажене філе приберіть, а цибулю помішуючи обсмажте ще кілька хвилин до золотистості та м'якості. Додайте часник і обсмажте хвилину, влийте воду, декарамелізуйте сковороду та влийте вершки, додайте гірчицю в зернах та каперси. Перемішайте.
- Викладіть курячі філе назад до сковороди. Доведіть соус до кипіння, накрийте фольгою (або кришкою), зменште вогонь до мінімуму та залиште на 12-15 хвилин.
- Готове куряче філе перекладіть на блюдо, полийте соусом та подавайте з улюбленим гарніром.