Якщо ви не з’їли всю карамелізовану цибулю за раз чи хочеться якось урізноманітнити її застосування обов’язково спробуйте приготувати цей соус-діп.
У сполучених штатах його зазвичай подають із картопляними чіпсами, але ви можете не обмежуватися лише ними. Подавайте з крекерами, хлібом, овочами або як соус до запеченої у духовці картооплі .
Мій фаворит – взяти пару скибочок смачного хліба. підсмажити з додаванням оливкової олії і намазати зверху соусом. Швидко, просто та неймовірно смачно.
Кислота сметани доповнюється солодощами цибулі, а йогурт робить смак соусу глибшим, не настільки нав’язливим і перенасиченим, начебто використовувалася тільки сметана.
Рецепт із книги America’s Test Kitchen “100 Techniques”
⏱ Загальний час приготування – 65 хвилин. З них 5 хвилин на підготовку та приготування + 60 хвилин, що не потребують вашої уваги.
Інгредієнти
На 4 порції:
- 240 г сметани
- 150-180 г карамелізованої цибулі
- 80 г йогурту
- кілька стебел шніт-цибулі (я замінив зеленою цибулею)
- 3/4 ч. л. дистильованого білого оцту (я використовував білий винний оцет)
- 1/2 ч. л. солі
- 1/8 ч. л. чорного перцю

Спосіб приготування
В оригінальному рецепті автори пропонують дрібно порубати карамелізовану цибулю перед додаванням до соусу. Якщо вам хочеться досягти одноріднішої, соусної текстури — це варто зробити. Але мені подобається, коли цибулинки читаються в соусі яскравіше. На мій погляд, це створює додатковий контраст текстур, виводячи карамелізовану цибулю на передній план і роблячи смак соусу більш цікавим.
Також, щоб не забруднити зайвий посуд я відразу готую соус у тарілці, в якій його подаватиму.
Дрібно порубайте 150-180 г карамелізованої цибулі (опціонально).
Декілька стебел шніт-цибулі помийте і дрібно порубайте. Якщо, як і я, використовуєте зелену цибулю – промийте стебла під проточною водою, зріжте білу частину, а зелену – дрібно порубайте та приберіть убік.
У мисці змішайте 240 г сметани, 80 г йогурту та 150-180 г карамелізованої цибулі.
Додати 1/2 ч. л. солі, 1/8 ч. л. свіжомеленого чорного перцю, 3/4 ч. л. дистильованого білого оцту та 2/3 подрібненої зеленої цибулі.
Спробуйте, виправте на сіль по потребі.
Перемішайте всі інгредієнти у мисці до однорідного стану.
Накрийте плівкою та приберіть у холодильник мінімум на 40 хвилин.
Дістаньте соус з холодильника, перемішайте ще раз, посипте зеленою або шніт-цибулею, що залишилася і подавайте.

Сметанний діп-соус з карамелізованою цибулею

Ingredients
- 240 г сметани
- 150-180 г карамелізованої цибулі
- 80 г йогурту
- кілька стебел шніт-цибулі (я замінив зеленою цибулею)
- ¾ ч. л. дистильованого білого оцту (я використовував білий винний оцет)
- ½ ч. л. солі
- ⅛ ч. л. чорного перцю
Instructions
- Дрібно порубайте карамелізовану цибулю (опціонально).Шніт цибулю помийте і дрібно порубайте. Якщо, як і я, використовуєте зелену цибулю – промийте, зріжте білу частину, а зелену – дрібно порубайте.
- У мисці змішайте сметану, йогурт і карамелізовану цибулю.
- Додайте оцет, сіль, свіжомелений чорний перець і 2/3 зеленої цибулі.Спробуйте, виправте на сіль за необхідністю.
- Перемішайте всі інгредієнти до однорідного стану.
- Накрийте соус плівкою та приберіть у холодильник мінімум на 40 хвилин.
- Перемішайте ще раз, посипте зеленою, що залишилася, або шніт-цибулею і подавайте.