Плетена слойка з куркою та грибами або курячий хліб

Цей рецепт – чудовий спосіб використовувати залишки курки. Сюди чудово підійдуть залишки запеченої курки або відвареної, що залишилася, наприклад, після варіння бульйону. Ще така слойка – порятунок для пересушеного курячого м’яса. Адже в процесі приготування ми порвемо курячу м’якоть на дрібні шматочки і змішаємо з соусом бешамель, завдяки чому від жорсткості не залишиться сліду.

Для спрощення процесу приготування в цьому рецепті я використовую листове тісто без дріжджів, але ви можете приготувати його з домашнім здобним дріжджовим тістом, яке зробите самостійно. Якщо буде таке бажання – дайте знати в коментарях і я поділюсь рецептом наступного разу.

Інгредієнти

Інгредієнти для приготування слойки з курки з грибами

На 4 великі слойки (1 слойка на 1-2х чоловік):

  • 1000 гр листового бездріжджового тіста
  • 650 гр курячих стегон (або близько 450-500 гр готового курячого м’яса, без кісток)
  • 150-200 гр печериць
  • 1 цибулина
  • 40 гр борошна (~2 ст. л.)
  • 40 гр вершкового масла + 15 гр для цибулі
  • 300 мл молока
  • 4 бутони гвоздики
  • 1/2 ч. л. коріандру
  • 1 ч. л. гранульованого часнику
  • 1 жовток
  • 30 гр кунжуту (мікс білого та чорного)
  • 1/4 мускатного горіха
  • сіль, чорний перець

Спосіб приготування

Заморожене листове тісто дістаньте з морозилки щонайменше за 3 години до випічки, воно має встигнути розморозитися і зігрітися до кімнатної температури, інакше є ризик, що воно не пропечеться.

Розігрійте духовку до 200 °C/400 °F.

Якщо ви готуєте із залишків курки, просто пропустіть наступний крок (шампіньйони можете дрібно порізати і підсмажити на сковороді).

Приготуйте курячі стегна. Посоліть з обох боків і обсмажте їх на сковороді, поклавши шкірою вниз протягом 2-3 хвилин, переверніть і готуйте ще кілька хвилин з іншого боку. Додайте гриби в сковороду і поставте в розігріту духовку на 20 хвилин.

Відокремте жовток від білка, і влийте до жовтка приблизно 1 ст. л. молока. Збийте вилкою до однорідності.

Очистіть 2 цибулини. Одну наріжте дрібними кубиками, а іншу залиште цілою і вставте в неї 4 бутони гвоздики. Дрібно нарізану цибулю відкладіть.

Приготуйте соус.

Влийте 250 мл молока в маленький сотейник і покладіть туди цибулину з увімкнутою гвоздикою.

Додайте 1 ч.л. гранульованого часнику та 1/2 ч.л. коріандру, натріть 1/4 мускатного горіха. Нагрівайте помішуючи на невеликому вогні, вимкніть вогонь, коли почне закипати і відставте сотейник убік.

На сухій сковороді підсушіть насіння кунжуту протягом приблизно 1-2х хвилин, помішуючи. Кунжут відкладіть в окрему тарілку і заберіть убік.

В ту ж сковороду всипте 40 гр борошна і обсмажуйте на малому вогні, постійно помішуючи. Якщо починає підгоряти – піднімайте сковороду з плити і давайте охолонути 15-20 секунд, продовжуючи помішувати. Готуйте до моменту поки не піде неприємний борошняний аромат, а борошно не набуде запаху схожого на запах смажених горіхів. На це піде близько 2 хвилин.

Додайте в сковороду 40 гр вершкового масла і змішайте в єдину масу з борошном. Ви приготували “ру” – суміш борошна з жиром, що використовується для загущення. Відкладіть ру в окрему тарілку.

Очистіть сковороду, додайте 15 гр вершкового масла, розтопіть і підсмажте на ньому нарізану дрібними кубиками цибулю до золотистого кольору. Смажте на невеликому вогні, щоб він не підгорів і щоб олія не перегрівалася і не диміла.

Повернемося до соусу.

Дістаньте цибулину із сотейника з молоком і викиньте. Поставте сотейник на невеликий вогонь і додайте приблизно 1/3 частину ру. Постійно помішуючи віночком, доведіть молоко до кипіння. Заберіть з вогню і добре попрацюйте віночком протягом 10-15 секунд. Оцініть консистенцію. Маса має нагадувати за консистенцією рідкий соус. Ледве густіше, ніж жирні вершки. Якщо маса все ще недостатньо густа – додайте ще трохи ру і знову доведіть до кипіння. Посоліть соус за смаком. Ви приготували бешамель.

Мені для загущення вистачило приблизно 1 ст.л. ру. Майте на увазі що при охолодженні маса стане ще густішою, так що не переборщите. Але якщо й переборщили – соус завжди можна зробити рідше. Просто додайте в сотейник трохи молока і прогрійте часто помішуючи.

Дрібно порубайте печериці.

Порвіть курку. Якщо у вас відварне філе, це дуже просто зробити за допомогою вилки, проводячи її зубчиками по волокнах. Зі стегнами трохи складніше – я розминав виделкою шматочки м’яса, а потім рвав його на дрібніші шматочки пальцями.

Змішайте гриби та курку, додайте підсмажену цибулю, залийте соусом і перемішайте.

Листове тісто розділіть на 4 рівні по довжині прямокутники. (Мені зручніше використовувати 2 упаковки теста по 500 гр, просто поділивши кожну навпіл). Бажано трохи розкотити тісто в довжину, щоб зробити його трохи тоншим, але я цього не робив.

Викладіть курячу суміш у центр теста, і розподіліть щоб воно займало 1/3 площі теста по ширині, зробіть відступи зверху та знизу по 1 см.

Надріжте тісто з обох боків кроком 1 см. Не прорізайте до самої начинки, відступайте кілька мм.

Загорніть верхній та нижній кінці.

Тепер по черзі, з різних країв загортайте смужки тесту від одного краю до іншого.

Навіть якщо ви також криворуки в роботі з декору тіста як і я, знайте – після запікання це буде виглядати набагато краще і акуратніше.

Змастіть слойки сумішшю жовтка з молоком, присипте кунжутом.

Випікайте в розігрітій до 200°C/400°F на режимі з конвекцією, протягом 25-30 хвилин.

Цей рецепт – чудовий спосіб використовувати залишки курки. Сюди чудово підійдуть залишки запеченої курки або відвареної, що залишилася, наприклад, після варіння бульйону. Ще така слойка – порятунок для пересушеного курячого м'яса. Адже в процесі приготування ми порвемо курячу м'якоть на дрібні шматочки і змішаємо з соусом бешамель, завдяки чому від жорсткості не залишиться сліду.

Плетена слойка з куркою та грибами або курячий хліб

No ratings yet
Цей рецепт – чудовий спосіб використовувати залишки курки. Сюди чудово підійдуть залишки запеченої курки або відвареної, що залишилася, наприклад, після варіння бульйону. Ще така слойка – порятунок для пересушеного курячого м'яса. Адже в процесі приготування ми порвемо курячу м'якоть на дрібні шматочки і змішаємо з соусом бешамель, завдяки чому від жорсткості не залишиться сліду.
Cook Time50 minutes
Без уваги:30 minutes
Total Time1 hour 20 minutes
Servings4 слойки

Ingredients 

  • 1000 гр листового бездріжджового тіста
  • 650 гр курячих стегон (або близько 450-500 гр готового курячого м'яса, без кісток)
  • 150-200 гр печериць
  • 1 цибулина
  • 40 гр борошна вищого сорту (~2 ст. л.)
  • 40 гр вершкового масла (+ 15 гр для цибулі)
  • 300 мл молока
  • 4 бутони гвоздики
  • ½ ч.л. коріандру
  • 1 ч.л. гранульованого часнику
  • 1 жовток
  • 30 гр кунжуту (мікс білого та чорного)
  • ¼ мускатного горіха
  • сіль
  • чорний перець

Instructions

  • Заморожене листове тісто дістаньте із морозилки щонайменше за 3 години до випічки. Розігрійте духовку до 200 °C / 400 °F.
  • Посоліть курячі стегна з обох боків і обсмажуйте на сковороді, поклавши шкірою вниз протягом 2-3 хвилин, переверніть і готуйте ще кілька хвилин з іншого боку. Додайте в сковороду гриби і поставте в духовку на 20 хвилин.
  • Змішайте жовток із 1 ст.л. молока, перемішайте до однорідності.
    Очистіть 2 цибулини. Одну наріжте дрібними кубиками, а іншу залиште цілою і вставте в неї 4 бутони гвоздики.
  • Нагрійте молоко у невеликому сотейнику і покладіть туди цибулину з встромленою гвоздикою.
    Додайте гранульований часник, коріандру, натріть 1/4 мускатного горіха. Нагрівайте помішуючи на невеликому вогні, вимкніть вогонь, коли почне закипати і відставте убік.
  • На сухій сковороді підсушіть насіння кунжуту та відкладіть.
    У ту ж сковороду всипте борошно і обсмажуйте на малому вогні постійно помішуючи до моменту поки не піде неприємний борошняний аромат, а борошно не набуде запах схожий на запах смажених горіхів.
    Додайте в сковороду 40 гр вершкового масла і змішайте з борошном. Відкладіть убік.
  • Очистіть сковороду, додайте 15 гр вершкового масла, розтопіть і підсмажте на ньому нарізану дрібними кубиками цибулю до золотистого кольору.
  • Видаліть цибулину із сотейника з молоком і викиньте. Поставте сотейник на невеликий вогонь і додайте приблизно 1/3 частину масляно-борошняної суміші. Постійно помішуючи віночком, доведіть молоко до кипіння. Заберіть з вогню і добре попрацюйте віночком протягом 10-15 секунд. Оцініть консистенцію. Маса має нагадувати за консистенцією рідкий соус. Ледве густіше, ніж жирні вершки. Якщо маса все ще недостатньо густа – додайте ще трохи ру і знову доведіть до кипіння. Посолити соус за смаком. Ви приготували бешамель.
  • Дрібно порубайте печериці, курку нарвіть на волокна. Змішайте курку, гриби та підсмажену цибулю, залийте соусом бешамель.
  • Тісто розділіть на 4 рівні за довжиною прямокутника. Викладіть курячу суміш у центр прямокутника, і розподіліть, щоб воно займало 1/3 площі тіста по ширині, зробіть відступи зверху та знизу по 1 см.
    Надріжте тісто з обох боків кроком у 1 см. Не прорізайте до самої начинки, відступайте кілька мм.
    Загорніть верхній та нижній кінці. Тепер по черзі, з різних країв загортайте смужки тіста від одного краю до іншого.
    Змастіть слойки сумішшю жовтка з молоком, присипте кунжутом.
    Випікайте в розігрітій до 200 ° C / 400 ° F на режимі з конвекцією, протягом 25-30 хвилин.

Leave a Comment

Recipe Rating