Пивний суп

На дворі вересень, отже, не завадило б замислитися і про осіннє меню, тому на зміну холодним супам я можу запропонувати гарячий пивний суп.

Пивний суп – різновид супу, в якому рідкою основою виступає пиво. Погодьтеся, це досить незвичайно бачити пиво як один із основних інгредієнтів. У соусі – окей, як частина маринаду теж звична, а ось суп із пива… Цим рецепт мене й зацікавив.

Суп виходить дуже запашний. Ще під час приготування приємний запах смаженого солоду наповнює всю кухню. Смак у супу помірно пивний, з легкою вершковою насолодою і гірким, хмільним післясмаком.

На хмільному післясмаку варто зупинитися докладніше. При приготуванні я припустився страшної, непробачної помилки — довірився етикетці і не спробував попередньо пиво. У результаті це виявилося пиво з дуже вираженою, сильною гіркотою. Пити я таке люблю (чеський Pisner Urquell — одне з моїх улюблених), а ось у супі воно показало себе не з найкращого боку (за перших дегустацій). Здається, ніби гіркота пива після варіння тільки посилилася, а кожна наступна ложка супу тільки нашаровувала та збільшувала ступінь відчуття гіркоти.

Як досвід – цікаво, але на любителя. Спочатку здавалося, що я це їсти не буду, але друга порція (наступного дня) була мною прийнята більш позитивно. А третя стала справжнісінькою гастрономічною насолодою.

Я зрозумів, що гіркота відштовхує спочатку, бо це незвично і це зовсім не те, чого ти очікуєш від супу. А коли приходиш до цього супу підготовленим, з усвідомленням того, який смак на тебе чекає – трапеза перетворюється на цікавий атракціон: їж першу ложку, через кілька секунд за нею приходить гіркота, ти заїдаєш цю гіркоту наступною ложкою солодкуватого гарячого супу, на мить гіркота відступає і тут наступна хвиля… І так по колу. Це незвично, дивно, незвичайно, але як не крути – смачно.

Хтось, я впевнений, знайде у цьому контрасті зміни смаків свою насолоду. Для решти, які не бажають сильно ризикувати, скажу ще раз — куштуйте пиво заздалегідь і підбирайте якнайменше гірке. Але розраховуйте на те, що від гіркоти в супі (нехай і легшої) ви все одно нікуди не подінетесь.

Готується суп максимально просто та швидко. Потрібно всього-на-всього нарізати цибулю, пасерувати її в каструлі, залити бульйоном і пивом, проварити. Ваш суп готовий.

У своєму рецепті я трохи відійшов від оригінального варіанта з книги Keith Floyd ashplashandadahs!

Там пропонувалося використовувати для загустіння супу панірувальні сухарі, а я взяв білий хлібний м’якуш. Крім того, я пюрирував суп блендером і пропустив через сито. Ці кроки відзначу як опціональні та залишу на ваш розсуд.

⏱ Загальний час приготування – 25 хвилин. З них 15 хвилин на підготовку та приготування + 10 хвилин, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 4 порції:

  • 1 цибулина
  • 1 л курячого бульйону
  • 750 мл пива (типу “лагер”, обирайте без гіркоти)
  • 50 г панірувальних сухарів (або 100-150 г білого хлібного м’якішу)
  • 150 мл вершків 33% жирності
  • 1/4 мускатного горіха
  • сіль, чорний перець
  • 30 г вершкового масла
  • 2-3 скибочки хліба (для крутонів)
  • 1 ст. л. оливкової олії
Інгредієнти необхідні для приготування пивного супу: цибулина, курячий бульйон, пиво, панірувальні сухарі, вершки, мускатний горіх, сіль, чорний перець, вершкове масло, 2-3 скибочки хліба, оливкова олія

Спосіб приготування

Візьміть 1 цибулину, очистіть лушпиння. Зріжте з верхньої сторони цибулини хвостик і розріжте її на дві частини. Кожну частину проріжте вздовж, не прорізаючи до кінця, і один раз розріжте в глибину, тримаючи ножа паралельно дошці, а потім наріжте дрібними кубиками. Заберіть цибулю убік.

У розігрітій на плиті каструлі розтопіть 30 г вершкового масла. Додайте нарізану цибулю і помішуючи, готуйте її до м’якості, близько п’яти хвилин.

Влийте 1 л курячого бульйону в каструлю з цибулею.

Туди ж влийте 750 мл пива, доведіть до кипіння.
Додайте до вмісту каструлі 50 г панірувальних сухарів або 100-150 г нарізаного кубиками хлібного м’якуша, дивлячись що ви будете використовувати у своїй страві.

Перемішайте все до розчинення хлібних сухарів і загусання супу або до набрякання хлібного м’якуша.

Якщо додасте білий хлібний м’якуш, то перемішайте суп і пюрируйте блендером до однорідності (у разі використання сухарів – пюрувати не потрібно).

Після цього додайте в суп 150 мл вершків 33% жирності, натріть 1/4 мускатного горіха, приправте сіллю та перцем до смаку. Ретельно перемішайте і дайте закипіти супу. Зніміть каструлю з плити.

Опціонально: процідіть суп через дрібне сито (бажано зробити це, якщо використовували блендер), щоб відокремити цибульне пюре.

Далі приготуйте крутони. На сухій сковороді підсмажте 2-3 скибочки хліба, нарізаного великими кубиками та збризканого 1 ст.л. оливкової олії, до золотистої хрусткої скоринки.

Якщо любите сухіші, то достатньо потримати крутони на сковороді ще 2-3 хвилини, щоб вони стали хрусткими і всередині, а не лише зовні. Не забувайте помішувати.

Пивний суп готовий. Подавайте суп разом, прикрасивши крутонами. Смачного.

Пивний суп – різновид супу, в якому рідкою основою виступає пиво. Суп виходить дуже ароматний. Ще під час приготування приємний запах змаженого солоду наповнює всю кухню. Смак у супу помірно пивний, з легким вершковим насолодою і гірким, хмільним післясмаком.
Готується суп максимально просто та швидко. Потрібно всього-на-всього нарізати лук, пасерувати її в каструлі, залити бульйоном і пивом, проварити. Ваш суп готовий.

Пивний суп

No ratings yet
Пивний суп – різновид супу, в якому рідкою основою виступає пиво. Суп виходить дуже ароматний. Ще під час приготування приємний запах змаженого солоду наповнює всю кухню. Смак у супу помірно пивний, з легким вершковим насолодою і гірким, хмільним післясмаком.
Готується суп максимально просто та швидко. Потрібно всього-на-всього нарізати лук, пасерувати її в каструлі, залити бульйоном і пивом, проварити. Ваш суп готовий.
Cook Time15 minutes
Без уваги:10 minutes
Total Time25 minutes
Servings4 порції

Ingredients 

  • 1 цибулина
  • 1 л курячого бульйону
  • 750 мл пива (типу "лагер", вибирайте без гіркоти)
  • 50 г панірувальних сухарів (або 100-150 г білого хлібного м'якішу)
  • 150 мл вершків 33% жирності
  • ¼ мускатного горіха
  • сіль
  • чорний перець
  • 30 г вершкового масла
  • 2-3 скибочки хліба (для крутонів)
  • 1 ст. л. оливкової олії

Instructions

Video

Leave a Comment

Recipe Rating