Джеркі (jerky) – це популярна в США та Західній Європі закуска, що є шматочками в’яленого м’яса (іноді риби) у спеціях.
Ми з вами приготуємо джеркі з яловичини, замариновані у вустерському соусі з чилі. Насправді варіантів маринаду для цієї страви існує просто величезна кількість.
Ви й самі можете придумати свій: рідина + улюблені спеції + сіль, от і вся математика, але маринад із вустерського соусу з чилі – це своєрідна класика, саме тому я рекомендую починати знайомство із джерками саме з нього.
Що взагалі таке джеркі? Уявіть собі висушене яловиче м’ясо, нарізане на тонкі скибочки у пряному та ароматному маринаді. В міру гострі, але при цьому викликають бажання запивати їх келихом холодного пива чи вина. Іде ця закуска дуже швидко, майте на увазі, адже поки черговий шматочок м’яса повільно тане у роті, рука вже тягнеться у тарілку за наступним.
Також цю страву можна використовувати для внесення різноманітності в рецептуру всіляких сендвічів, бургерів і навіть салатів. Додаєте трохи в’яленого м’яса до основних інгредієнтів і ось у звичному рецепті з’являється додаткова особливість.
Що Потрібно для Приготування В’яленої Яловичини до Пива або Jerky
ІНГРЕДІЄНТИ:
- 500 гр яловичини (що менше жиру – тим краще);
- 65 мл вустерського соусу;
- 1 зубчик часнику;
- 1 ч. ложка меленого чилі;
- 1/2 ч. ложки меленого чорного перцю;
- 1/4 ч. ложки солі;
- 1/4 ч. ложки кайєнського перцю.
ОБЛАДНАННЯ:
- кухонний комбайн (бажано, але можна обійтися без нього)
Покроковий Рецепт Приготування В’яленої Яловичини до Пива або Jerky
КРОК 1. ПІДГОТУЙТЕ М’ЯСО
М’ясо можна нарізати кількома різними способами: ножем, кухонним комбайном, слайсером тощо.
Але незалежно від того, який підручний засіб ви для цього використовуватимете — насамперед потрібно трохи підморозити м’ясо (500 гр), щоб зробити процес нарізування зручнішим.
Для нарізки я планую використовувати кухонний комбайн і, перш ніж заморожувати м’ясо, я нарізав його на такі шматочки, які можуть вільно увійти у вхідний отвір комбайна.
Нарізане м’ясо відправте в морозилку на 3-4 години.
КРОК 2. НАРІЖТЕ М’ЯСО, ПРИГОТУЙТЕ МАРИНАД І ЗАМАРИНУЙТЕ
Найголовніше, що ви повинні знати про нарізку: ріжте поперек волокон. Якщо нарізати вздовж, то в результаті у вас вийде закуска, яку неможливо прожувати.
Товщина скибочок має бути якомога більш однаковою, тому нарізку я рекомендую проводити в комбайні або слайсері. Якщо такого пристрою в будинку немає – ріжте ножем. Товщина шматочка має бути близько 2 мм, чим довшими вони будуть – тим краще.
Коли все м’ясо буде нарізане, перекладіть його у велику миску та приготуйте маринад. Для цього змішайте 65 мл вустерського соусу, 2 ст. ложки води, 1 ч. ложку меленого перцю чилі, видавіть 1 зубчик часнику (дрібно наріжте, якщо немає часникодавки), додайте 1/4 ч. ложку кайєнського перцю, 1/4 ч. ложку солі і 1/2 ч. ложки меленого чорного перцю.
Залийте сумішшю, що вийшла, нарізані скибочки яловичини, добре перемішайте, накрийте харчовою плівкою і приберіть у холодильник на ніч.
КРОК 3. ЗАВЕРШІТЬ ПРИГОТУВАННЯ
Розігрійте духовку до 80 градусів за Цельсієм.
Викладіть замариновані шматочки м’яса на лист, вистелений пергаментним папером. Чим менше рідини залишиться на м’ясі – тим краще.
Тому бажано, по-перше, струсити зайву рідину зі шматочка при переміщенні його на деко, а по-друге — промокнути шматочки м’яса паперовим рушником, коли вони виявляться викладеними на деку.
Мені, щоб вмістити цю кількість м’яса, знадобилося 2 листи. Після того як духовка розігріється (насправді, можна цього моменту не чекати – тут це зовсім не критично), завантажте в неї листи на центральні позиції.
Залишається лише чекати. Готуйте три години, потім вийміть листи і переверніть скибочки на інший бік. Відправте в духовку ще на півтори години, доки шматочки добре не просушаться.
Після того, як ви виймете готову страву з духовки, джеркі ще трохи підсохнуть, майте це на увазі при контролюванні часу готовності.
У герметичному контейнері джерки можуть зберігатися у холодильнику близько 3-х тижнів. Тож готуйте одразу подвійну або навіть потрійну порцію (де стільки дещо взяти і як у духовці розміщувати — питання окреме 🙂 ) на компанію друзів та пива має вистачити.

В’ялена Яловичина до Пива або Jerky

Equipment
- кухонний комбайн (бажано, але можна обійтися без нього)
Ingredients
- 500 гр яловичини (що менше жиру – тим краще)
- 65 мл вустерського соусу
- 1 зубчик часнику
- 1 ч.л. меленого чилі
- ½ ч.л. меленого чорного перцю
- ¼ ч.л. солі
- ¼ ч.л. кайєнського перцю
Instructions
- Нарізаємо м'ясо (500 гр) на такі шматочки, які можуть вільно увійти у вхідний отвір комбайна. Нарізане м'ясо відправте в морозилку на 3-4 години.
- Наріжте м'ясо на тонкі скибочки упоперек волокон. Товщина скибочок має бути якомога більш однаковою, близько 2 мм, чим довшими вони будуть — тим краще. Перекладіть м'ясо у велику миску.
- Змішайте 65 мл вустерського соусу, 2 ст. ложки води, 1 ч. ложку меленого перцю чилі, видавіть 1 зубчик часнику (дрібно наріжте, якщо немає часнику), додайте 1/4 ч. ложку кайєнського перцю, 1/4 ч. ложку солі і 1/2 ч. ложки меленого чорного перцю.
- Залийте сумішшю, що вийшла, нарізані скибочки яловичини, добре перемішайте, накрийте харчовою плівкою і приберіть у холодильник на ніч.
- Розігрійте духовку до 80 градусів за Цельсієм.
- Викладіть замариновані шматочки м'яса на лист, вистелений пергаментним папером, струсивши зайву рідину зі шматочка, і промокнув шматочки м'яса паперовим рушником. Завантажте в духовку листи на центральні позиції.
- Готуйте три години, потім вийміть листи і переверніть скибочки на інший бік. Відправте в духовку ще на півтори години, доки шматочки добре не просушаться.