Барбекю зі свинячої лопатки по-китайськи (Ча Шао)

Страва родом із Китаю, але також її часто можна зустріти і в інших азіатських країнах. Так часто, що вдома його практично не готують. Свиняча лопатка маринується в соусі на основі ферментованого тофу з додаванням соєвого соусу та соусу хойсин, часнику, меду та китайської суміші “5 спецій”.

Знайти ферментований тофу не просто, але можливо. Шукайте в онлайн-магазинах з азіатськими товарами, але якщо не знайдете, можете замінити його на місо пасту.

Маринувати свинячу лопатку краще якнайдовше. У рецепті я даю рекомендацію маринувати протягом 12-24 годин, але якщо ви зможете утриматися від приготування дві доби – буде лише краще.

Подають Ча Шао зазвичай з рисом або локшиною, а із залишків ви можете зробити чудові сендвічі.

⏱ Загальний час приготування – 12 годин+. З них 20 хвилин на підготовку та приготування + 12 годин на маринування та запікання, що не потребують вашої уваги.

Інгредієнти

На 4 порції:

  • 1 кг свинячої лопатки
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • 2 ст. л. соусу хойсин
  • 2 кубика ферментованого тофу у червоному соусі + 1 ст. л. рідини (можна замінити місо пастою)
  • 1 ст. л. китайської приправи “П’ять спецій”
  • 2 ст. л. меду
  • 2 зубчики часнику

Глазур

  • 2 ст. л. меду
  • 1 ч. л. кунжутної олії
  • 2-3 ч. л. рідини з ферментованого тофу у червоному соусі
  • 1-2 ст. л. маринаду, що залишився

Спосіб приготування

Візьміть глибоку миску, покладіть в неї 2 кубики тофу і розімніть їх вилкою.

Додайте до пасти, що вийшла, 2 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. соусу хойсин, приправу 5 спецій, 2 ст. л. меду і натріть на дрібній тертці 2 зубчики часнику. Добре перемішайте і відставте убік.

1 кг свинячої лопатки наріжте довгими брусочками приблизно однакового розміру, зріжте зайвий жир.

Складіть підготовлене м’ясо в миску з маринадом, перемішайте, щоб маринад покрив шматочки м’яса з усіх боків.

Накрийте харчовою плівкою і приберіть у холодильник на 12-24 години (чим більше – тим краще). Через половину часу переверніть свинину в маринаді, щоб вона рівномірно просочилася.

Розігрійте духовку до 200 °C/400 °F на режимі верх+низ, без конвекції (без вентилятора).

Глибокий лист застеліть фольгою, зверху встановіть решітку. Дістаньте м’ясо із холодильника. Викладіть брусочки маринованої свинини на решітку.

Запікайте 15 хвилин.

У цей час приготуйте соус для глазурування. У мисці змішайте 2 ст. л. меду, 1 ч. л. кунжутної олії, 2-3 ч. л. рідини з ферментованого тофу та 1-2 ст. л. маринаду, що залишився. Ретельно все перемішайте.

Дістаньте свинину з духовки і за допомогою пензлика змастіть брусочки м’яса з усіх боків соусом. Поверніть у духовку на 5 хвилин. Виконайте теж саме ще 2 рази.

Дістаньте свинину із духовки, дайте відпочити 10-15 хвилин. А потім наріжте на тонкі скибочки.

Подавайте з рисом чи локшиною.

Барбекю зі свинячої лопатки по-китайськи (Ча Шао) від bayevskitchen.com.ua

Барбекю зі свинячої лопатки по-китайськи (Ча Шао)

No ratings yet
Страва родом із Китаю, але також її часто можна зустріти і в інших азіатських країнах. Так часто, що вдома його практично не готують. Свиняча лопатка маринується в соусі на основі ферментованого тофу з додаванням соєвого соусу та соусу хойсин, часнику, меду та китайської суміші "5 спецій".
Подають Ча Шао зазвичай з рисом або локшиною, а із залишків ви можете зробити чудові сендвічі.
Cook Time20 minutes
Без уваги:12 hours
Total Time12 hours 20 minutes
Servings4 порції

Ingredients 

  • 1 кг свинячої лопатки
  • 2 ст. л. соєвого соусу
  • 2 ст. л. соусу хойсин
  • 2 кубики ферментованого тофу у червоному соусі (можна замінити місо пастою)
  • 1 ст. л. рідини з ферментованого тофу у червоному соусі (можна замінити місо пастою)
  • 1 ст. л. китайської приправи "П'ять спецій"
  • 2 ст. л. меду
  • 2 зубчики часнику

Глазур:

  • 2 ст. л. меду
  • 1 ч. л. кунжутної олії
  • 2-3 ч. л. рідини з ферментованого тофу у червоному соусі
  • 1-2 ст. л. маринаду, що залишився

Instructions

  • У великій мисці розімніть вилкою кубики тофу. Додайте до пасти соєвий соус, соус хойсин, приправу 5 спецій, мед і натріть на дрібній тертці 2 зубчики часнику. Перемішайте та відставте убік.
  • Свинину наріжте довгими брусочками приблизно однакового розміру, зріжте зайвий жир.
  • Складіть м'ясо в миску з маринадом, перемішайте, щоб маринад покрив м'ясо з усіх боків.
    Накрийте харчовою плівкою і приберіть у холодильник на 12-24 години (чим більше – тим краще).
    Через половину часу переверніть свинину в маринаді, щоб вона рівномірно просочилася.
  • Розігрійте духовку до 200 °C/400 °F на режимі верх+низ, без конвекції (без вентилятора).
    Глибокий лист застеліть фольгою, зверху встановіть решітку. На решітку викладіть свинину. Запікайте 15 хвилин.
  • У цей час приготуйте соус для глазурування. Змішайте мед, кунжутну олію, рідину з ферментованого тофу та 1-2 ст.л. маринаду. Перемішайте.
  • Дістаньте свинину з духовки та змастіть з усіх боків соусом. Поверніть у духовку на 5 хвилин. Виконайте теж саме ще 2 рази.
    Дістаньте свинину із духовки, дайте відпочити 10-15 хвилин. А потім наріжте на тонкі скибочки. Подавайте з рисом чи локшиною.

Video

Leave a Comment

Recipe Rating