Базовий курячий бульйон

Курячий бульйон – це основа для приготування величезної кількості страв: перших, других і навіть соусів. Я вирішив запропонувати вам рецепт цього бульйону по черговості одним із перших, щоб уникнути у майбутньому питань як, з чого і т.д.

На мій погляд, варто взяти за правило мати в морозилці 1-2 літри бульйону. Цим ви дуже сильно спростите собі життя і зробите його дуже смачним. Захотілося, наприклад, сьогодні різотто – будь ласка, через 30 хвилин воно готове, практично будь-який суп – аналогічно.

Але перш ніж ви побігли слідувати моїм порадам і варити бульйон, хочу детальніше розглянути пару моментів.

  1. Існує два основних типи бульйону: білий та коричневий. Білий це варіант, що найчастіше використовується, про нього сьогодні і мова. Коричневий відрізняється тим, що курка та овочі попередньо запікаються у духовці. Коричневий бульйон більш насичений, часто використовується як основа для соусів.

  2. Смак і текстура майбутнього бульйону залежить від того, з яких частин курки його готують. З грудки виходить найбільш ароматний, але рідкий бульйон. Крила дають менше аромату, але сильніше насичують желатином, додаючи густини. Кістки та лапи віддають мінімум ароматної складової, зате желатину в них достатньо. Найкращий варіант – змішувати все перераховане вище.

  3. Мало хто знає, але бульйону практично все одно які кістки ви в нього кладете. У тому сенсі, сирі вони, або це заморожені залишки з’їденої кілька днів тому запеченої курки. Отже, якщо викидали – не викидайте. Заморожуйте, як набереться достатньо – додавайте грудку, крила, кістяк, лапи і варіть чудовий бульйон. Навіть якщо не зважитеся з них готувати – можна віддати безпритульним собачкам. Тільки розморозьте заздалегідь.

  4. Бульйон у замороженому вигляді зберігається до 6 місяців. У холодильнику – до 5 днів. Але є лайфхак: якщо на 4-й день бульйон довести до кипіння, остудити і повернути в холодильник – до терміну зберігання додається ще 5 днів. Такий трюк можна робити кілька разів. Але тільки в розумних межах, ок?

  5. Найкращий спосіб приготувати бульйон – зварити його в скороварці. Завдяки тому, що скороварка працює під тиском – вдається дістати більше смакових елементів за меншу кількість часу. Крім того пару в скороварці – нікуди подітися, а значить частина рідини в процесі не випаровується і не забирає з собою частину смаку та аромату.

ІНГРЕДІЄНТИ:

  • близько 2-2,5 кг Курячих частин (кістя, крила, кістки, грудки, лапи) Детальніше- нижче
  • 2 літри води
  • 2 великі цибулини
  • 1 морква
  • 2 великі стебла селери
  • 4-5 розчавлених зубчиків часнику
  • пучок петрушки

Покроковий Рецепт Приготування Базового курячого бульйону

КРОК 1. Цибулю наріжте на чверті, моркву півкільцями, часник роздавіть ножем, селеру наріжте шматочками завдовжки 2 см.

Крок1-Цибулю розріжте на чверті, моркву півкільцями, часник роздавіть ножем, селеру наріжте шматочками довжиною 2 см. Базовий курячий Бульйон покроковий рецепт

КРОК 2. Змішайте курку та овочі у великій каструлі та доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте на повільному вогні 1 годину та 30 хв.

Покроковий рецепт курячого бульйону. Крок 2 Змішайте курку та овочі у великій каструлі та доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте на повільному вогні 1 годину та 30 хв.

КРОК 3. Процідіть через сито, остудіть, розлийте контейнерами і відправте в холодильник.

Рецепт курячого бульйону Крок 3 Процідіть через сито, остудіть, розлийте по контейнерах і відправте в холодильник.

КРОК 4. Коли бульйон повністю охолоне ложкою зніміть верхній шар жиру та накипу. Використовуйте за призначенням одразу, поверніть у холодильник чи заморозьте.

Курячий бульйон готуємо покроково з фото. Крок 4 Коли бульйон повністю охолоне ложкою, зніміть верхній шар жиру і накипу. Використовуйте за призначенням одразу, поверніть у холодильник чи заморозьте.

Покроковий рецепт курячого бульйону

Курячий бульйон - це основа для приготування величезної кількості страв: перших, других і навіть соусів. Я вирішив запропонувати вам рецепт цього бульйону по черговості одним із перших, щоб уникнути у майбутньому питань як, з чого і т.д.
На мій погляд, варто взяти за правило мати в морозилці 1-2 літри бульйону. Цим ви дуже сильно спростите собі життя і зробите його дуже смачним. Захотілося, наприклад, сьогодні різотто – будь ласка, через 30 хвилин воно готове, практично будь-який суп – аналогічно.

Базовий курячий бульйон

No ratings yet
Курячий бульйон – це основа для приготування величезної кількості страв: перших, других і навіть соусів. Я вирішив запропонувати вам рецепт цього бульйону по черговості одним із перших, щоб уникнути у майбутньому питань як, з чого і т.д.
На мій погляд, варто взяти за правило мати в морозилці 1-2 літри бульйону. Цим ви дуже сильно спростите собі життя і зробите його дуже смачним. Захотілося, наприклад, сьогодні різотто – будь ласка, через 30 хвилин воно готове, практично будь-який суп – аналогічно.
CourseОснови
Prep Time5 minutes
Cook Time1 hour 30 minutes
Total Time1 hour 35 minutes

Equipment

  • Скороварка (не обов'язково)

Ingredients 

  • 2,5 кг курячих частин (кістя, крила, кістки, грудки, лапи-міксуйте на свій розсуд)
  • 2 л води
  • 2 цибулини (великі)
  • 1 морква (велика)
  • 2 стебла селери (крупні)
  • 5 зубчиків часнику (роздавити ножем)
  • пучок петрушки

Instructions

  • Цибулю розріжте на чверті, моркву півкільцями, часник роздавіть ножем, селеру наріжте шматочками довжиною 2 см.
  • Змішайте курку та овочі у великій каструлі та доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть вогонь до мінімуму і готуйте на повільному вогні 1 годину та 30 хв.
  • Процідіть через сито, остудіть, розлийте контейнерами і відправте в холодильник.
  • Коли бульйон повністю охолоне ложкою, зніміть верхній шар жиру і накипу. Використовуйте за призначенням одразу, поверніть у холодильник чи заморозьте.

Leave a Comment

Recipe Rating